Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cutremur in USL! Care USL?

Sambata, 18 Mai 2013, ora 14:37
3317 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cutremur in USL! Care USL?

Pentru prima data din 9 decembrie, data alegerilor, oamenii au confirmarea clara ca USL nu a fost decat o constructie politica artificiala.

Niciodata in istoria postdecembrista nu a existat o alianta atat de artificiala din punct de vedere ideologic, atat de corupta si atat de mincinoasa in ce priveste promisiunile electorale.

Niciun punct din programul cu care a venit USL la putere nu a fost respectat. Nici macar punctul central al discursului bazat pe ura, pe demolarea institutiilor democratice si pe furatul voturilor la referendum nu a fost indeplinit, cel al inlaturarii lui Traian Basescu.

USL s-a nascut din frica oamenilor de reforme, din frica bugetarilor ca isi voi pierde slujbele caldute si din frica pensionarilor ca vor primi mai putini bani. Niciuna dintre aceste temeri nu a fost alungata. Ce s-a schimbat? USL nu mai vorbeste despre ele.

De fapt, din decembrie, intre Crin Antonescu si Victor Ponta se duce o lupta de-a soarecele si pisica. Ieri, batalia a ajuns la apogeu, Sorin Rosca Stanescu, un fost informator al Securitatii ajuns senator PNL, a declansat furia lui Ponta pentru ca a demisionat dintr-o comisie parlamentara.

Desi comisia e una care cerceteaza un presupus abuz al Directiei Nationale Anticoruptie, actiunea senatorului liberal nu a fost decat un pretext pentru ca Ponta sa provoace o criza in interiorul USL. Dar de ce? Pentru ca pur si simplu PSD va avea propriul candidat pentru Cotroceni, cel mai probabil va fi insusi Victor Ponta si pentru ca PSD vrea sa guverneze singur, fara sa imparta cu nimeni. Social-democratii au cam 45 de procente dintre parlamentari, iar o alianta cu UDMR le-ar asigura o majoritate calma.

Crin Antonescu are, pe zi ce trece, tot mai putine sanse sa ajunga presedinte al Romaniei. Seria de compromisuri facute pentru a se pastra in pole-position i-a distrus toate legaturile cu electoratul. Transformarea PNL-ului intr-un fel de Romania Mare din anii '90 isi produce efectele. Dintr-o data nu mai are la cine sa se raporteze.

Cum ar fi ca dupa destramarea USL, Crin Antonescu sa inceapa sa-l atace virulent pe Ponta, prietenul lui, camaradul de arme din timpul puciului? Ce forta ar mai avea un astfel de discurs? Si uite asa, dupa prea multe batalii de uzura, Crin Antonescu a ajuns intr-un punct in care lipsa de credibilitate il poate darama.

Toata aceasta agitatie din ultimele zile a fost declansata de anuntul aparitiei Partidului Popular. Victor Ponta isi da seama ca o formatiune politica lipsita de trecut da de sute de ori mai bine in ochii publicului decat una in care multi isi ascund mainile murdare in buzunarele pantalonilor.

Istoria recenta din tarile est-europene a aratat ca partidele nou infiintate sunt bine primite de alegatorii deznadajduiti de coruptie si de promisiuni fara acoperire. Oamenii sunt tentati sa dea o sansa unor formatiuni politice curate. Banuiesc ca din analiza acestor experiente politice s-a nascut si conceptul de "Alba ca Zapada" adus in dezbaterea publica de Sebastian Lazaroiu.

Dar sa nu-si imagineze cineva ca actualul premier va sta cu mainile in san si va aplauda aparitia unui nou partid. S-ar putea ca si scurta sedinta de lovituri la sacul de box Crin Antonescu sa fi fost o incercare de a deturna atentia opiniei publice de la "miscarile populare".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#USL rupe tensiuni SRS, #Ponta prezidentiabil PSD, #Antonescu probleme credibilitate , #Crin Antonescu