Ziare.com

Victor Ponta nu a trecut Rubiconul (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 23 August 2012, ora 13:30

   

Victor Ponta nu a trecut Rubiconul (Opinii)
Motivarea CCR pentru invalidarea referendumului arunca o bomba in mijlocul USL.

Sase dintre judecatorii constitutionali socotesc ca Guvernul nu a trimis Curtii ceea ce aceasta i-a cerut, adica numarul persoanelor inscrise in listele permanente de vot: "Curtea constata ca scrisoarea primita de la Guvern nu raspunde solicitarii de a se comunica 'numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012)', ci prezinta o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane".

Este un lucru pe care l-a remarcat mare parte din presa (inclusiv subsemnata) dupa ce adresa trimisa de Guvern Curtii a devenit publica. In acel document, Victor Ponta se fereste ca Mamona de tamaie sa precizeze vreo cifra totala a alegatorilor.

Adresa spune ca au fost radiati de pe liste 35 de mii de morti si persoane cu dreptul de vot suspendat din diferite motive, ca exista 500 de mii de romani cu acte de identitate suspendate si vreo 3 milioane de romani in strainatate, pe care nici nu i-a radiat de pe liste, dar nici nu i-a inclus in vreo cifra globala.

Eu nu i-am scos de pe liste, scoateti-i voi, daca vreti, a fost mesajul de subtext al lui Victor Ponta. De ce nu i-a scos el insusi? Pentru ca nu avea nicio baza legala sa o faca. Adica din exact acelasi motiv pentru care nu i-au scos nici Ioan Rus si nici Victor Paul Dobre.

Va aduceti aminte ce spunea Ioan Rus: "eu nu semnez niciun singur om in plus sau in minus! eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!".

Ca nu avea nicio baza legala explica tot CCR:

1. persoanele cu actele de identitate expirate pot fi sanctionate prin aplicarea unei amenzi contraventionale, nu si prin radierea de pe listele electorale permanente;

2. "din cele 3.052.397 persoane cu drept de sedere in strainatate doar 469.810 au domiciliul in strainatate (...) nu priveste solicitarea formulata de Curte numarul persoanelor 'cu drept legal de sedere in afara Romaniei' al caror domiciliu se afla in Romania, intrucat aceste persoane sunt cuprinse in listele electorale permanente".

3. "singurul numar care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat in considerare la actualizarea listelor electorale permanente este acesta din urma, respectiv 34.654 persoane". Dar acest numar nu este de natura sa duca la indeplinirea conditiei de cvorum.

Victor Ponta nu a dus jocul pana in usa puscariei. Nu a trecut Rubiconul, desi s-a tot jucat pe mal, a aruncat pietricele in apa si pe celalalt mal, dar nu a trecut in zona ilegalitatii flagrante pentru care la un moment dat ar fi putut ajunge, intr-adevar, in puscarie.

In ultima clipa, Victor Ponta a fost rational, a incercat sa fie smecher si a plasat cartoful fierbinte pe masa CCR, dar nu a comis infractiunea.

Era de asteptat sa nu o faca nici Curtea, care nu avea cum sa scoata ea insasi din liste 3 milioane de romani.

Cum sa-i fi scos, practic? Listele sunt alcatuite din oameni cu nume, prenume si CNP. Nu se scoate un numar global, o galeata de oameni, ci persoane bine identificate. Curtea nu putea nici fizic si nici legal sa se apuce sa ia om cu om. Si nici nu cred ca Victor Ponta credea sincer ca CCR va face asa ceva.

Dar Crin Antonescu ar fi trecut Rubiconul, cu siguranta. El ar fi jucat pana la ultima carte, pana la ultimul risc. La fel si liberalii talibani din jurul lui si, probabil, baronii social democrati aflati cu DNA-ul la usa. Si nu stiu daca Crin Antonescu si aripa liberala dura il vor ierta vreodata pe Victor Ponta pentru ca a refuzat sa faca ultimul pas pana dincolo de ultima limita pentru a forta victoria.

Este posibil ca argumentul din hotararea CCR sa fi pecetluit soarta USL si viitorul lui Victor Ponta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9685 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
57 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"acte de identitate suspendate "??

poate expirate .

 

Rusine CCR!

Judecatorii CCR fac ce stiu ei cel mai bine, ce au invatat de la Basescu! Sa minta, sa manipuleze, sa santajeze!

 

La Invitatiunea la Celeritate ...

... O Măgărie, eine Gross_Magaria trebuia să se dea
Unicuu' Răspuns Potrivit ...

"Iute, iute in Aia_Mă_Tii de Fascistă STASI !"

Verzele Stricate cu Carnati din Sobolani joacă la Cacialma ..
Si Fraierii Nostri pun Boticuu', rusinos ...

CE s-ar face Ăstia, Capitalistii de Succes de Furat FĂRĂ Fraieri pe care să ii fure ...

Peste NOI, Romanii, au PUS Austria ...

Repet, Cestia este CUI foloseste Dobermanuu' Neamt ?
Pe CINE are IAR Sarcina să distrugă ?

Ăstia NU s-au vindecat de Hitlerism ...

Asta inseamnă CLAR că Doftorii NU au Interesuu' ...

 

CCR

Cand ii vezi la "ti vi" pe judecatorii CCR aliniati,iti vin in minte sumedenie de intrebari,de faci riduri pe frunte si santuri intre sprancene.
Sunt vreo trei pe acolo,care sigur au sarit varsta de pensionare!
Este doar o zicala ca trebuie sa cumparam batrani daca nu-i avem,dar oare chiar nu avem destui?
Oare toate aceste jalnice tergiversari,nu se datoreaza si/sau lipsei de "prospaturi" in justitia romaneasca?
Exista oare (ipotetic vorbind)(?)posibilitatea ca mentalitatea celor care par adusi de la GERIATRIE,(cu succese de recuperare patetic de indoielnice)sa aiba empatii politice?
Iar faptul ca d-na Pivniceru graieste inca in dulcele grai moldovenesc,ma face sa ma intreb cum suna engleza vorbita de domnia sa,daca o fi vreodata sa plece la vreun oaresice congres european pe teme de justitie europeana.
Guvernul Ponta si-a ales un ministru care a luptat in draci pentru drepturile magistratilor!
Care o fi spilul,habar nu am,banuiesc doar,ca poate fi ura lui basescu cu b mic catre doamna in cauza,deci iar jocul cu vaporase si casute si dat cu zaru'

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor