Cristian Ghinea: Ponta sa faca ce a promis la Bruxelles. Daca nu, sa demisioneze - Interviu

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 21:26
8746 citiri
Cristian Ghinea: Ponta sa faca ce a promis la Bruxelles. Daca nu, sa demisioneze - Interviu
Foto: dantanasa.ro

Victor Ponta a fost "pus la colt" la Bruxelles, iar duritatea comunicatului remis presei de Comisia Europeana, precum si tratamentul la care a fost supus, demonstreaza cu prisosinta acest lucru, apreciaza Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta ii recomanda premierului, care este si lider PSD, sa le spuna colegilor, inclusiv socrului sau Ilie Sarbu, sa taca din gura si sa nu mai lanseze public diverse solutii de schimbare a regulilor referendumului in dorinta de a castiga cu orice pret.

Iar USL sa respecte legile scrise si nescrise ale unui stat democratic, precum si regulile jocului, fara sa mai incerce sa le schimbe din mers.

In plus, acesta mai subliniaza ca, dincolo de pretul politic pe care il platesc liderii USL, Romania risca sa piarda nu numai credibilitate, ci si bani, in conditiile in care, de exemplu, prin demersurile intreprinse de noua putere de la Bucuresti, capacitatea Romaniei de a negocia favorabil bugetul pe 2014-2020 a scazut dramatic in ultimele zile.

- Cum comentati vizita lui Victor Ponta la Bruxelles si reactiile contradictorii ale liderilor USL ramasi la Bucuresti, care tot fac si desfac regulile dupa care va fi organizat referendumul?

- Se pare ca inca nu au inteles ce-au patit joi. Ca sa recapitulam, Victor Ponta a plecat la Bruxelles spunand ca se duce acolo, ii convinge si rezolva el problema, si s-a intors mult mai spasit, dupa o sapuneala zdravana si cu un 'to do' list, o lista de intrebari la care trebuie sa raspunda in scris.

Primirea care i s-a facut lui Victor Ponta e nu de "atmosfera glaciala", ci de "punere la colt" explicita. Comunicatul scris de presa al lui Barroso are un limbaj extrem de dur dupa standardele Comisiei Europene, adica nu e un fel de "am agreat cu Guvernul" sau "recomandam Guvernului", ci spune explicit "Guvernul roman trebuie sa...". Aceste elemente arata situatia in care ne aflam sau mai degraba in care se afla Guvernul Ponta.

Pe acest context, faptul ca se iese imediat, a doua zi, si fiecare uselist mai de frunte pare ca are o noua idee breaza de cum sa aranjeze regulile referendumului in favoarea lor creeaza din nou sentimentul ca ceva nu e in regula.

Eu nu discut fiecare idee in sine, pur si simplu ii avertizez sa se opreasca sa mai aiba idei. Sa lase totul asa cum este, sa organizeze referendumul pe regulile care exista deja, plus decizia Curtii Constituionale, si sa inceteze aceasta eferevescenta a imaginatiei legata de cum sa faca ei sa schimbe regulile ca sa castige musai.

- Victor Ponta parea convins, joi seara, la Bruxelles. Vineri, in timp ce Bruxelles-ul anunta ca ni se vor taia banii si facea publica lista cu cele 11 cerinte pentru Bucuresti, Ilie Sarbu si Mugurel Surupaceanu schimbau regulile referendumului, iar Victor Ponta pregatea Legea Sanatatii. In ce tara traim?

- Asta e. Si Ioan Rus a iesit si tocmai acum sa faca bilantul Ministerului de Interne. Intr-un fel ii inteleg, ei trebuie sa arate lumii ca lucreaza "as usual". Asta si e jobul lor, sa isi salveze imaginea, dar nu este o situatie "as usual" si de asta Victor Ponta, ca lider al PSD si co-presedinte al USL, trebuie sa le spuna, inclusiv socrului sau, 'Oameni buni, tineti-va gura! Nu trebuie sa raspundeti fiecare la intrebarile ziaristilor tot ce va trece prin cap. Avem un guvern, avem o coalitie de guvernare, si acolo trebuie sa se ia deciziile, la cel mai inalt nivel, si sa le transmita'. Si Surupaceanu si Ilie Sarbu trebuie admonestati de la partid.

- De ce nu s-a intalnit Victor Ponta la Bruxelles decat cu social-democratii? Liderul grupului PPE, Joseph Daul, nu l-a primit, dar ceilalti lideri de grup, de exemplu Guy Verhofstadt, liderul ALDE, de ce nu fost interesati sa discute cu premierul roman?

- Victor Ponta a avut la Bruxelles o intalnire cu liderul PE, ceea ce arata ca a avut o intalnire institutionala, nu s-a dus sa discute doar cu Martin Schulz social-democratul. Victor Ponta a avut intalniri doar la nivel de sefi de institutii, de aceea a si parut comunicarea deosebit de rece.

Dupa intalnirea cu Van Rompuy si Jose Manuel Barroso nu s-a iesit la facut poza si pupat de fata cu ziaristii. La final, a fost pur si simplu o declaratie scrisa, cu un limbaj foarte dur.

Victor Ponta a fost pus la colt la Bruxelles si sper ca a receptionat acest mesaj si inceteaza cu schimbarea regulilor din mers.

- Vazand ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani, in acele ultrarapide sesiuni extraordinare ale Parlamentului, nu ar trebui sa fim ingrijorati de ce s-ar putea intampla saptamana viitoare? Daca vor spune: Parlamentul e forul suprem in Romania, decidem ca vor fi 5 zile dedicate referendumului si ca el va fi repetat pana cand iese ce vrem?

- Parlamentul Romaniei nu e o adunatura de oi care nu raspund. Parlamentul are o majoritate si liderii ei se numesc Victor Ponta, prim-ministru, si Crin Antonescu, presedinte interimar. Daca planul lor este sa zica 'Eu as vrea sa fac ce am discutat la Bruxelles, dar nu ma lasa majoritatea parlamentara!' ii avertizez ca n-o sa le iasa.

Victor Ponta este responsabil sa duca la indeplinire ceea ce a promis la Bruxelles. Daca nu poate, sa isi dea demisia si din functia de prim-ministru si din cea de lider PSD. Aicinu e vorba de un joc de nevolnici. Daca nu poate, isi da demisia.

Ideea ca Parlamentul e de capul lui nu tine nicaieri. Ei au majoritate parlamentara sau cel putin pretind ca o au. Daca nu o au, sa plece.

- Cum comentati tentativa de a trimite inspectia judiciara pe capul celor cinci judecatoare care l-au condamnat pe Adrian Nastase? Nu vi se pare ca pare ca am asistat la un al doilea caz Grajdan?

- Nu stiu, nu am informatii, nu vreau sa speculez. A dat foarte prost in contextul actual. Sesizarea a fost din partea acelei avocate, Gabriela Ghita, ea insasi condamnata. Ar fi fost un semnal foarte prost in tot contextul asta, cand toata lumea ii acuza ca vor sa puna mana pe justitie, ei sa dea curs unei cereri de sanctiune disciplinara impotriva judecatorilor care l-au condamnat pe Nastase.

Bine ca au retras sesizarea. Eu nu stiu daca Titus Corlatean stia sau nu si nu vreau sa speculez.

Danilet (CSM): Se ajunge ca magistratii sa fie implicati, fara voia lor, in razbunari politice

- Victor Ponta si Crin Antonescu par sa nu se teama de nimic. Merg inainte. Ei nu risca nimic, Romania nu risca nimic ca urmare a actiunilor lor?

- Sunt doua planuri. Primul este planul strict formal - ce pot Barroso si Van Rompuy sa faca Romaniei. Procedura, potrivit articolului 7 din Tratat, este foarte greoaie si nici nu are cine stie ce rezultate. Dupa ce treci printr-un proces foarte complicat, care presupune unanimitate, ti se suspenda votul in Consiliu, ceea ce nu e mare lucru.

Dar noi nu vorbim de partea formala acum. Tratatul nu a fost gandit in ideea ca vin unii din Est asa, mai cu probleme, si "rastoarna masa", iar tratatul trebuie aplicat in fiecare an, ca sa ii disciplinezi. Tratatul a fost gandit pentru state normale, democratice, pentru lideri responsabili.

Pe langa partea formala, exista insa si partea politica. Romania deja plateste un pret foarte mare de credibilitate. Declaratiile foarte dure pe care le fac liderii europeni fac ca Victor Ponta sa plateasca un pret politic si in Europa, dar si acasa, pentru ca incet, incet oamenii vad si isi spun 'Stai putin, nu or fi nebuni toti cei din Europa si numai Ponta si Antonescu normali la cap!' .

Vorbim deja de o intrare intr-o logica sanctionatorie. Dar daca va fi nevoie si de sanctiuni formale, adica daca oamenii astia continua cu planurile de nesocotire a Curtii Constitutionale si asa mai departe, se vor duce si niste bani.

Adica, pana la ridicarea votului din Consiliu, care nu o sa ii doara foarte mult pe cei doi, o sa ii doara la bani: la fonduri europene, la negocierile pentru buget... Sa nu uitam ca pentru bugetul 2014-2020 Romania, impreuna cu Polonia, era lider al grupului 'Prietenii coeziunii', adica al grupului tarilor care nu vor sa se schimbe politica de coeziune. In mod evident tot acest taraboi subrezeste pozitia Romaniei in negocieri.

Dar nu as merge atat de departe. Daca va uitati bine, Ponta este deja intr-o usoara faza de negare, el a priceput bine ca trebuie sa se disciplineze. S-a dus la Bruxelles, a ascultat, a zis ca ii raspunde lui Barroso.

Putina rabdare, oamenii sunt inca in stare de negare. Ei inca se mai uita la Antena3 si cred ca toata Europa sta cu ochii pe Antena3. Incet, incet incep sa inteleaga ce se intampla tot mai multi uselisti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cristian Ghinea Ponta Bruxelles, #Cristian Ghinea suspendare Basescu, #Cristian Ghinea referendum , #Crin Antonescu