Darul otravit al lui Ponta, pus pe tava lui Crin Antonescu (Opinii)

Marti, 29 Mai 2012, ora 20:32
7405 citiri
Darul otravit al lui Ponta, pus pe tava lui Crin Antonescu (Opinii)

Evenimentele arata ca Antonescu e in stare sa stea si-n cap doar sa-si vada intr-o zi "pohta ce-a pohtit", respectiv fotoliul de la Cotroceni, pentru care n-are alta garantie decat promisiunile lui Ponta, date in baza principiului "eu, cand spun o vorba, e vorba".

Uninominalul, pentru unii muma

Deocamdata insa observam ca, in timp ce Ponta a apucat vrabia din mana si o tine strans, ca sa n-o scape, Crin Antonescu se uita nostalgic la cioara din gard, contand pe nimic altceva, decat pe vorba care confirma regula.

Nu-mi vine sa dau nici cat o ceapa degerata pe toate vorbele lui Ponta, cand ma gandesc cum se lauda cu majorarea salariilor, pe care o pregatise Ungureanu, cu restitutirea contributiilor la pensii, pe care o hotarase CCR, si cum promitea ca, a doua zi dupa ce va apuca sceptrul in mana, va schimba totul din temelii, in folosul oamenilor.

Din toate temeliile, n-am vazut schimbata decat rafuiala cu banii primariilor, esuata lamentabil, si uninominalul, un joc de noroc, unde PSD n-are cum sa nu castige, iar PNL n-are cum sa nu piarda.

Sa ne lamurim. La uninominal, vor fi propusi juma'-juma', conform intelegerii, dar vor fi alesi cei structurati mai bine in teritoriu, cei dotati mai abitir cu fonduri si cei cu gura mai mare. PSD le are pe toate. PNL este un partid elitist, fara asemenea calitati. Nici la alegerile trecute, majoritatea alesilor PNL n-au aparut in primul tur. Au aparut intr-al doilea.

Cum al doilea nu va avea loc, este normal ca, dupa alegeri, liberalii sa se intrebe: ce nevoie am avut de USL si de uninominalul lui Ponta?

Mirajul sondajelor comandate

Singura justificare a politicii USL este pohta ce-a pohtit-o Crin Antonescu: Cotrocenii. Poate ca asta va da satisfactia liberalului de rand. Poate ca el asteapta demult sa-si vada seful, cum primeste onorul si saruta drapelul poate ca are ambitia sa vada ifosele lui Crin satisfacute, poate e dornic sa-l admire pe Antonescu fotografiat la summitul NATO, poate ca visul de aur al liberalului este sa-l vada pe Crin al nostru, primit pentru un sfert de ora la Casa Alba.

Nu mi se pare insa ca acelasi vis de aur este si in capul lui Victor Ponta. Cand a fost propus Antonescu ca presedinte, el era cel mai bine cotat in sondajele comandate de PSD. Acum, tot in sondajele comandate de PSD, Antonescu e al doilea. Cel mai bine cotat e Ponta.

S-au schimbat datele ecuatiei si este prea navalnic ambitiosul Ponta, ca sa nu-l faca fericit pe Crin cu vrabia din mana lui, insfacand el insusi cioara din gard, cea bine cotata.

Sindromul de lehamite

Fireste, asta e varianta optimista. Varianta pesimista spune ca nu exista putere, care sa nu se erodeze cu timpul. In doi ani, Ponta poate ajunge ca un fel de conserva expirata, Crin ca o rosie stalcita, leul sa scada in raport cu euro, bezina in raport cu buzunarul, buzunarul in raport cu pensia, pensia in raport cu cartofii, iar cartofii sa declanseze mitingul din piata Universitatii.

Lumea s-ar plange automat de colaboratorii premierului, de corupti, evazionisti, urmariti, cercetati, condamnati, eliberati si alte cateva cazuri destul de prescrise, ca sa le mai numaram ouale.

Nici Ponta n-ar da vrabia din mana intr-un asemenea caz, dar nici Antonescu n-ar avea vreo sansa la cioara, daca ar ravni-o, din senin, de exemplu, vreun independent. O experienta bucuresteana ne aduce aminte cat de salvator devine independentul, atunci cand, printre alegatori, incepe sa bantuie o groaznica epidemie de lehamite.

Alergie la cabina de vot

Ar fi riscant sa fac scenarii si sa dau nume, dar varianta Oprescu nu este numai posibila, dar ar putea fi sustinuta chiar de USL, in cazul cand conserva proprie a expirat, rosia s-a stalcit, iar alegatorul simte alergie la cabina, la stampila si la buletinul de vot.

Nu mai spun ca insusi Oprescu ar avea concurenta la presedintia tarii, daca ar apare unul si mai independent, de exemplu, MRU sau altcineva asemanator.

Societatea evolueaza, iar in perspectiva, mai pot apare nume noi, la care nici nu ne-am gandit, dar poate ca la ora asta se gandeste in ascuns domnul Basescu, care are tot interesul sa ajunga la Cotroceni un prieten, nu un dusman.

Motivele mi se par destule, pentru ca sperantele lui Crin Antonescu sa fie mici, dar tot atat de suficiente, pentru ca promisiunile lui Victor Ponta sa fie uriase.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Ședință tensionată la PNL după ce proiectul care ar da cale liberă traseismului politic a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne. OUG privește comasarea...
#Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte, #USL alegeri prezidentiale 2014 , #Crin Antonescu