Editorial De ce il contrazice Antonescu pe Ponta

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 07:57
4781 citiri
Editorial De ce il contrazice Antonescu pe Ponta

Deoarece mai sunt trei luni pana la alegeri si ne aflam in fata unei lupte care nu are miza mai mare ca de obicei, doar ura, atitudinile politicienilor trebuie cantarite atent. Din acest moment nu se mai petrec greseli.

Plecam de la premisa ca Victor Ponta si Crin Antonescu nu sunt nebuni de legat si nici stupizi, si ca oricat ar incerca fiecare sa capitalizeze negativ cat mai putin din esecul acestei veri, sunt condamnati sa incerce batalia vietii lor impreuna. Asa ca afirmatiile legate de prestatia lui Jose Manuel Barroso in timpul campaniei pentru demiterea lui Traian Basescu, desi se contrazic, fac parte dintr-un scenariu mai mare.

Dupa cum se cunoaste, premierul a declarat ca presedintele Comisiei Europene a avut o atitudine "corecta si echilibrata", in timp ce seful Senatului si-a manifestat convingerea ca numai de asta n-a fost vorba. Nu e nicio fractura in sanul USL, ci o strategie. E complicata, insa poate avea efect.

Sa ma explic. Daca exista o miza mare, aceasta este pastrarea alaturi de USL a cat mai multe din cele 7,4 milioane de voturi exprimate in favoarea demiterii presedintelui. Sarcina ii revine in primul rand domnului Antonescu. Liderul liberal a fost perceput ca alternativa, era clar pentru toti cei care au fost la referendum ca odata cu plecarea lui Traian Basescu i se deschide calea.

Nu trebuie insa uitate mesajele promovate in Campania pentru demitere, iar un rol central l-au avut acuzatiile la adresa fortelor externe care interfereaza in suveranitatea Romaniei. Multi au inghitit povestea victimizarii, prin urmare trebuie tinuti strans. Lor le adreseaza Crin Antonescu o viziune radicala.

Pe de alta parte, exista un segment de electorat care este de acord ca Uniunea Europeana a intins coarda la maxim, pana la limita incalcarii independentei Romaniei, dar la o analiza mai atenta, ii poate gasi justificari. Cele trei zile in care au fost schimbati sefii Parlamentului, Avocatul Poporului a fost redus la tacere, Curtea Constitutionala a fost transformata in anexa a Legislativului, Legea referendumului a fost modificata prin ordonanta de urgenta intr-o perioada de interdictie, plus faptul ca n-au existat argumente legale pentru demiterea sefului statului, au ridicat semne de intrebare asupra sanatatii democratiei noastre.

Le trebuia un mesaj si acestor romani, mai ales ca ei nu se regasesc exclusiv in bazinul USL, ci se afla si printre nehotaratii care ar inclina impotriva lui Traian Basescu, dar le miros mijloacele adversarilor sai. Aici intervine domnul Ponta. Vocea ratiunii - nu radeti, va rog!

Sunt convins ca premierul are si o agenda personala, deoarece nu se afla la varsta la care se poate resemna cu finalul carierei sale politice. De aceasta data, calculele sale se potrivesc cu ale partenerilor. Insa daca planurile USL legate de formarea viitorului guvern vor esua, nu se va uita inapoi.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...