Este astazi ziua cand se rupe USL? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Mai 2013, ora 13:59
5662 citiri
Este astazi ziua cand se rupe USL? (Opinii)

N-as baga mana in foc ca raspunsul la intrebare e pozitiv. Dar daca nu va fi astazi, va fi in curand pentru ca nu prea mai e cale de intoarcere. Am mai vazut acest scenariu si cu CDR, ci cu Alianta DA si cu guvernarea PDL-PSD.

Cateva intepaturi, cateva declaratii aiurea, niste nervi, iar in spate uriase interese divergente care clocotesc. Regionalizarea, modificarea Constitutiei, prezidentiabil propriu, impartirea banilor...

Nimeni nu a reusit sa-mi dea un raspuns credibil la o intrebare simpla: de ce un partid ca PSD, pe varf din toate punctele de vedere, de la faptul ca are premierul, cei mai multi parlamentari, cei mai multi primari, cei mai multi presedinti de consilii judetene, cele mai mari procente in sondaje, ar ceda functia prezidentiala altui partid. Ar fi in afara logicii politice, iar PSD nu a fost niciodata ilogic.

Pentru Crin Antonescu prea multe variante nu exista. E in corzi. Depinde de Victor Ponta. Daca cedeaza cumva si il elimina pe SRS, adica pe omul lui de baza, pe locotenentul lui, fie prin excludere, fie prin demisia acestuia, va da un semnal de slabiciune teribil si in partid, si in electorat. Si-a sacrificat omul doar pentru a ramane prezidentiabil.

Daca nu renunta la SRS si USL se rupe, socul iesirii liberalilor de la guvernare va fi teribil. Si il va deconta Crin Antonescu. Cei evacuati din functii ii vor spune ca i-a sacrificat pentru el si omul lui. Disidentii ii vor zice ca a dat afara oameni vechi din partid si nu a vrut sa renunte la unul venit de un an.

Traseistii vor avea un soc si nu vor sti cum sa-si faca din nou bagajele. Sponsorii si ei. Deja se pare ca exista miscari de trupe. Ma indoiesc ca PNL ar putea iesi intreg din asa ceva.

Dar cel mai rau pentru dl. Antonescu, cu toata morga lui, cu aerul lui de lider autoritar si intransigent, este ca a iesit complet umilit din aceasta poveste. Lasat sa astepte la sediul USL, venit in galop la Guvern ca la sef, plesnit peste dinti in mod repetat, imaginea lui este deja grav ciobita.

Si, totusi, singura sansa a lui Crin Antonescu este ca Victor Pontra sa faca un pas inapoi si sa accepte garantiile de pace, prietenie si solidaritate ale liberalilor.

Pozitia lui Victor Ponta este convenabila acum. Daca Crin Antonescu este in corzi, premierul are de ales.

Daca vrea sa-si consolideze pozitia de lider absolut, Victor Ponta merge pana la capat si rupe caruta. Romanilor le plac liderii autoritari. De aceea, l-au iubit pe Traian Basescu atata vreme. Asa ca intrarea lui Victor Ponta in aceasta postura ii va folosi. Cum i-a folosit si jocul pe cont propriu cu procurorii.

Dar poate juca si altfel. Din postura de lider puternic si sigur pe el, mai poate da o sansa, un gest de marinimie cu care sa-l umileasca o data in plus pe Crin Antonescu. Pentru ca apoi, la prima abatere, sa spuna - vedeti, eu am avut bunvointa, dar chiar nu se mai poate.

Si asta depinde strict de imaginea in care vrea sa se aseze. Restul cred ca e deja transat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Victor Ponta Crin Antonescu rupere USL , #Crin Antonescu