Fascinanta lovitura de imagine a lui Victor Ponta

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 08:04
11077 citiri
Fascinanta lovitura de imagine a lui Victor Ponta
Foto: Ziua news

Picat ca fulgerul la Rosia Montana, ca sa stinga focul exact acolo unde vapaia se simtea mai arzatoare, premierul Victor Ponta a impuscat cativa iepuri dintr-o singura lovitura, incepand cu acela ca a determinat minerii sa iasa la suprafata si sa se duca pe la casele lor, unde ii asteptau copiii chiar in ajunul zilei cand incepe scoala.

Veni, vidi, vici

Punct ochit, punct lovit. Primul iepure vanat este chiar acesta cu scoala, moment cand cei baricadati in subteran simteau mai mult ca oricand nevoia sa ajunga acasa, iar prezenta premierului s-a nimerit sa le vina in ajutor.

Domnul Ponta a reusit sa-i ia caimacul chiar si lui Traian Basescu, care tocmai se pregatea sa mearga el la Rosia Montana si caruia nu i s-a intamplat de multe ori sa fie altul mai pe faza, luandu-i-o inainte. Inca un iepure inscris la capitolul imagine, doi la mana.

Premierul, promitand ca va aduce la fata locului comisia parlamentara, a dat de inteles ca el e jupanul in tara, nu Parlamentul. Le-a taiat macaroana si lui Antonescu, si lui Zgonea, care au ratat stralucitul prilej sa demonstreze ca Legislativul nu sta degeaba, venind dansii la fata locului. Imposibil: cel putin unuia din ei ii tremura chiloteii la capitolul curaj. Trei la mana.

Prin stilul "veni, vidi, vici", cum i-a reusit miscarea, este sigur ca Victor Ponta i-a socat pe liberali, clasati pentru prima data laolalta cu PDL: "acum Vasile Blaga a zis ca nu e de acord cu proiectul, ca il face Ponta, la fel ca liberalii", a declarat dansul duminica seara unui post tv. Cu cat se indeparteaza de Crin, cu atata ii cresc actiunile in propriul partid. Patru la mana.

Protestatarii

Imaginea lui Victor Ponta dupa iesirea din mina ar fi fost stralucita, daca nu l-ar astepta zile grele de aici incolo, pe un alt front: conform celor publicate in presa, duminica seara au iesit in stada cel putin 15.000 de protestatari.

Daca punem la socoteala ca protestele se latesc nu numai in toata tara, dar chiar si prin lume, este usor de inteles ca o replica de tipul veni, vidi, vici n-o poate repeta Ponta.

S-ar putea nici sa nu aiba un plan clar. Tot in scurta declaratie televizata, spunea "chiar incepand de maine o sa-i caut pe Remus Cernea, pe Nicusor Dan, sa vorbim, sa vedem ce alta varianta ar exista; nu exista o solutie in care ii exclud pe unul sau altul".

Cele declarate arata insa ca domnul Ponta ori nu cunoaste, ori ascunde dimensiunea faptelor. Cernea si Nicusor Dan nu sunt decat doua picaturi intr-un ocean. Sunt prea mici ca sa ridice un mecanism de zeci de mii de protestatari, n-au puterea sa desfasoare atatea tentacule in toata tara si cu atat mai putin in atatea tari.

Aici sunt antrenate organizatii incomparabil mai numeroase, pe care daca premierul nu le cunoaste, nici nu stie cu cine sa discute, iar daca le cunoaste va descoperi ca discutia nu este atat de simpla precum cea cu minerii din subteran.

Solutii, nu discutii

Marele sau succes de imagine ar putea sa paleasca rapid, cand isi va da seama ca merge pe o linie gresita cautand solutii prin discutii, in timp ce demonstrantii nu sunt impotriva mineritului, ci numai impotriva cianurilor, o problema tehnica.

N-as zice ca greseste constituind comisii, care sa instaleze calmul in muntii Apuseni, dar pierdem timpul degeaba daca nu trecem si la expertizarea situatiei, pentru gasirea altor solutii, fara cianuri. Specialisti de cea mai inalta autoritate sustin ca acestea ar putea exista.

Orice alta abordare a problemei risca sa arunce succesul de imagine in derizoriu si sa ne aduca inapoi la punctul de la care am plecat. Ar fi un prilej stralucit pentru Crin Antonescu sa exclame, trezindu-se din atipeala: ati vazut ce multa dreptate am avut eu?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte Senat, #Rosia Montana minerit , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
'Veni, vidi, VICIU', domnule Pitigoi!