In ultima saptamana, mai ales dupa ce Traian Basescu a rostit celebra replica "Adio, PDL!", desi cu strigate si cuvinte tari, relatia presedintelui si a premierului a devenit mai stransa.
Faptul ca Victor Ponta a preluat portofoliul Justitiei, exact cum a sugerat presedintele in urma cu o luna, a ridicat temperatura in interiorul USL. Crin Antonescu se simte tradat, izolat si, mai presus de toate, drumul sau spre Cotroceni a devenit alunecos.
Cel putin sapte motive il determina pe actualul premier sa se distanteze de
colegul de coalitie:
1. Crin Antonescu isi pierde suflul in sondajele de opinie. In toate analizele, liderul PNL pierde in fata unui nominalizat PSD, in cazul in care social-democratii merg in alegeri cu candidat propriu. E greu de imaginat o situatie in care partidul lui Victor Ponta nu ar avea nevoie de pozitia de presedinte al Romaniei.
2. Actualul prim-ministru are o mare problema in dialogul cu Uniunea Europeana. Trebuie sa faca uitata lovitura de stat constitutionala pusa in scena de USL, vara trecuta. Faptul ca presedintele interimar Crin Antonescu s-a purtat catastrofal si a iesit in evidenta prin actiuni si declaratii politice agresive il face vinovatul de serviciu perfect si o detasare de el ii ofera lui Ponta o oportunitate de a-si reface legaturile cu UE.
3. In curand se implineste un an de guvernare USL. Mari realizari nu sunt. Laptele si mierea promise pensionarilor, asistatilor sociali si bugetarilor au ramas in borcane pe rafturile de sus. De fapt, austeritatea propusa de Guvernul Boc a continuat, ba s-a mai si inrautatit in lipsa investitiilor si a maririi preturilor la utilitati. Victor Ponta va avea foarte curand nevoie de cineva pe care sa dea vina. In cazul unei deteriorari sociale, ca sa ramana la guvernare trebuie sa faca un sacrificiu.
4. Relatia dintre PSD si PNL se erodeaza pe zi ce trece din cauza compromisurilor
pe care Victor Ponta trebuie sa le faca pentru a mentine in viata pactul semnat cu Traian Basescu. In lipsa acestui pact, Victor Ponta nu ar mai avea niciun sprijin din partea Uniunii si ne-am intoarce in mijlocul crizei de asta vara. De asemenea, e bine de amintit ca orice compromis in fata presedintelui Basescu Ponta il negociaza cu propriul partid, oferind ceva la schimb, si asta in detrimentul PNL, ai carui lideri sunt din ce in ce mai frustrati de faptul ca au de condus forme fara fond.
5. O alta tema sensibila care ii desparte pe cei doi e celebra regionalizare. Aducerea lui Klaus Iohannis in PNL si implicarea acestuia in procesul condus de Liviu Dragnea (PSD) au tensionat si mai mult relatiile din USL, fiecare partid incercand sa traga spuza pe turta lui. Ideea de compromis cu trei capitale pentru fiecare regiune - una administrativa, una economica si una culturala - e de tot rasul. Oricum, ca forta nu va conta decat cea administrativa, care in timp le va eroda influenta celorlalte doua. Capitala de regiune va fi acolo unde va fi sediul guvernatorului. Poate o sa fie trei guvernatori?
6. Victor Ponta si-a dat seama ca textul noii constitutii pritocite de Crin Antonescu nu are nicio sansa sa treaca. Cu toata mutarea Monei Pivniceru la Curte, viziunea lui Traian Basescu se bucura de mai mult sprijin din partea judecatorilor de la CCR decat cea a sefului PNL. Se vede cu ochiul liber ca liderii PSD sunt perfect detasati de dezbaterile pe marginea legii fundamentale.
7. Un alt mar al discordiei intre Ponta si Antonescu e situatia juridica a lui Dan Voiculescu. Ultimul a investit atat de mult in aceasta constructie politica pentru a avea influenta si pentru a scapa de problemele cu legea. In caz ca se intampla ceva, respectiv o condamnare, tensiunile din USL vor fi greu de administrat.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.