Legatura ascunsa dintre Basescu, Voiculescu si Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 18:36
14273 citiri
Legatura ascunsa dintre Basescu, Voiculescu si Antonescu (Opinii)

Un singur om ii tine uniti pe toti trei mai mult ca niciodata. O singura persoana ii poate multumi ori ii poate trada, pe fiecare in parte, ori pe toti la un loc.

Pe de alta parte, cei trei nu au fost niciodata mai strans uniti in jurul unui singur om: Victor Ponta. Cumva premierul a ajuns sa fie, in acelasi timp, in cea mai privilegiata si mai blestemata pozitie in care s-ar fi putut afla.

Ca si cum nu i-ar fi fost suficient ca e intre ciocan (FMI) si nicovala (poporul), fiind obligat sa aleaga ori pe unul, ori pe celalalt, premierul s-a trezit si in bataia pustilor celor mai incrancenati lideri politici ai momentului.

Fiind si singurul dintre cei trei care inca mai are intreaga cariera politica in fata, are totodata si ghinionul ca toti de il conjoara sa fie ori deja terminati politic (Voiculescu), in faza incipienta (Antonescu), ori aproape de punctul respectiv (Basescu).

Din aceasta cauza, rabdarea lor e inexistenta si de cele mai multe ori actioneaza ca si cum timpul nu ar mai avea rabdare. Pe de alta parte, nici premierul nu se poate lauda ca timpul nu-i preseaza zilele si nu-i transforma viata intr-o fuga permanenta.

Dar urgentele care actioneaza asupra celor patru sunt de natura diferita: daca asupra lui Ponta imping datoriile, deficitele, scumpirile, taxele si impozitele - intr-un cuvant o austeritate pe care va fi nevoit sa o intoarca impotriva poporului, ca sa-i tina aproape pe cei de la FMI - ceilalti trei sunt manati de cu totul alte presiuni si urgente.

Asupra lui Voiculescu impinge morcovul Justitiei, care ii da frisoane la fiecare mutare de dosar de la Tribuna la Inalta Curte, motiv pentru care tot Ponta s-a simtit obligat sa sara in apararea lui, acuzandu-l pe judecatorul care s-a grabit sa retrimita dosarul la ICCJ, cat Felix Voiculescu nu a catadicsit sa depuna juramantul de senator. Cu alte cuvinte, fostul turnator la Securitate poate sa isi petreaca sanatos timpul liber unde vrea, fara sa isi gaseasca timp pentru juramant decat in clipa in care pentru judecarea dosarului ii va face necesara activarea imunitatii parlamentare.

Traian Basescu e cel mai zorit poate dintre toti, intrucat el simte cum ii scapa timpul printre degete, cum trece istoria pe langa el si, odata cu ea, si sansa lui de a-si vari in manuale macar ranjetul daca altceva nu a putut.

Chiar si asa, Basescu risca sa ramana primul presedinte care a reusit performanta sa strice in cel de-al doilea mandat si singurele lucruri bune - si au fost putine! - care i s-au intamplat in primul. De aceea, cu presiunea presedintelui va fi pressing-ul executat proportional la poarta premierului.

Altfel, e chiar delicios - vorba unui comentariu - sa constati cum Victor Ponta a ajuns sa ia mai degraba apararea lui Traian Basescu, sa-i recunoasca onorabilitatea prezidentiala si sa se intoarca astfel impotriva poporului, decat sa isi puna din nou in cap UE.

Dar pasul facut in spate in fata presedintelui nu va insemna decat si mai multe cizme in fata primite in viitor, cu dragoste si decenta, de la Traian Basescu.

Singurul personaj care se plictiseste realmente si care e deranjat de ciondaneala celorlalti intre ei e Crin Antonescu. El deja viseaza probabil la noptile care-i vor urma in jiltul de la Cotroceni.

Nu pare sa-l deranjeze nici dorinta arzatoare a lui MRU de a mai fi uns o data (a cata oara?) in pozitia oficiala de candidat la prezidentialele din 2014. Crin Antonescu ar putea fi sacait doar de spaimele lui Felix, dar atat timp cat antenele-i emit si regleaza fin tirul pana la poarta Guvernului, lui Antonescu nu-i ramane decat sa se antreneze pentru 2014. Adica sa stea. Cu cat mai pitit, cu atat mai bine.

Doi ani insa trec greu. Iar daca Antonescu are rabdare si odihna-i face bine, ceilalti din jurul sau - Voiculescu si Basescu - sunt condamnati sa actioneze, pentru ca sunt pe ultima suta de metri, iar contemplatia budista nu-i ajuta.

Asadar, va curge sange, iar castigatori vor fi cei care vor ramane in picioare si vor lupta alaturi de popor. Interesant e ca aici rolurile incep sa se schimbe total....

Citește și:
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni...
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...