Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Martea neagra a romanilor si joia neagra a lui Victor Ponta

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 07:32
7554 citiri

Saptamana incepuse bine pentru premier. Pleca la Johannesburg unde, alaturi de alti 100 de lideri ai lumii, asista la funerariile lui Nelson Mandela, un erou al lumii moderne.

Luni, inainte de plecare, a avut o intalnire cu Crin Antonescu, in care "nu s-a discutat nimic", conform declaratiei ultimului. Si cu toate acestea, noaptea in jurul orei 23.00, comisia juridica a Camerei Deputatilor se intruneste in secret si se pune pe treaba. Daca n-a fost planificat, cum de s-au strans 24 de parlamentari in creierii noptii cand le e greu sa vina la munca ziua?

Marti dimineata s-a pornit potopul. O succesiune de propuneri legislative dezorienteaza jurnalistii aflati in Parlament. Lumea incepe sa se agite. Apar informatii contradictorii.

Reprezentantii pucistilor dau drumul pe holuri la tot felul de zvonuri, de exemplu ca Legea gratierii si amnistiei nu face referire la faptele de coruptie, ceea ce era o minciuna sfruntata. De fapt, proiectul deputatilor Madalin Voicu si Nicu Paun fusese maltratat astfel incat sa scape toti coruptii.

Acum realizam ca si modificarile Codului Penal, inlaturarea conflictului de interese si scoaterea primarilor, parlamentarilor si presedintelui din domeniul functionarilor publici cat si Legea amnistiei si gratierii reprezentau un pachet de reglementare care urmarea sa anihileze lupta impotriva coruptiei din Romania.

Nu a fost nicio perdea de fum. PSD si-a dorit acest pachet legislativ, fiind inspirati in acest proces de o alianta formata din Dan Voiculescu, Adrian Nastase si baronii locali. Cand si-au dat seama ca e groasa, liberalii au defectat la Legea amnistiei, dar au sustinut superimunitatea politicienilor.

Plecarea din tara a lui Victor Ponta a fost momentul declansator al atacului din Parlament. Astfel, premierul a incercat sa se protejeze de reactiile negative prin distanta. Ponta se astepta la reactii, dar spera ca sprijinul lui Antonescu si al celor doua televiziuni proguvernamentale, Antena 3 si RTV vor atenua reactiile unei opozitii dezorganizate. Din fericire pentru noi, logistica n-a fost suficienta.

Matraparzlacurile lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, au exasperat opinia publica, iar reactia rapida, extinsa si virulenta a reprezentantilor societatii civile a blocat functionarea USL.

Crin Antonescu a parasit joi tabara pucistilor, lasandu-l pe Ponta cu Zgonea in brate. S-a repliat si a declarat ca PNL nu mai sustine modificarea Codului Penal.

Ce se va intampla mai departe?

Prabusirea acestui plan de salvare a lui Dan Voiculescu si a altor demnitari corupti pentru infractiuni trecute si viitoare va avea ca prim efect o reevaluare a raporturilor din interiorul coalitiei de guvernare. USL nu se va rupe la modul declarativ, cel putin, nu in acest moment, dar cele doua partide au pornit pe drumuri diferite, urmarindu-si propriile obiective politice care nu prea se mai suprapun.

Traian Basescu a jucat excelent din punct de vedere politic si a speculat derapajul petrecut in parlament. I s-a oferit posibilitatea de a se defini ca lider puternic al opozitiei. Unul care reuseste sa miste lucrurile, unul care salveaza tara aflata intr-o situatie dificila.

Pentru prima data in ultimul an, a fost auzita si vocea PDL. Reprezentantii partidului din Senat s-au miscat rapid si au reusit sa conteste modificarile Codului Penal la Curtea Constitutionala. Predoiu a avut interventii de bun simt, parca mai penetrante decat cele ale lui Mihai Razvan Ungureanu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#imunitate parlamentari, #modificare Cod Penal , #Crin Antonescu