Meciul Ponta - Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:35
8893 citiri
Meciul Ponta - Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Probabil ca istoria va stabili la un moment dat cand mascarada procurorilor sefi, acceptati initial, se pare de absolut toate partile implicate, de la presedinte si premier la Crin Antonescu, drept o formula de compromis, a scapat de sub control incheindu-se cu o autentica criza, cel putin de nervi, in PSD.

Nici procedura fulger aleasa de premierul interimar la Justitie si presedinte, in pofida recomandarilor repetate ale CE, si nici numele procurorilor alesi pentru DNA si Parchetul General nu sunt convingatoare.

Codruta Kovesi s-a dovedit, in timp, foarte adaptabila la sistem, ca sa nu spunem mai mult, iar dl. Nitu, fostul adjunct al domniei sale, a avut o prestatie foarte slaba la anterioara audiere in cadrul CSM si a fost chiar respins de Traian Basescu, ca propunere venita de la Mona Pivniceru. A fost tot ce a putut obtine mai mult fiecare dintre parti. Iar marea victorie a USL a fost sa scape de Daniel Morar.

Initial, cea care a stricat jocurile a fost sectia de procurori a CSM, care i-a pus o neasteptata talpa lui Victor Ponta, explicata ulterior de Daniel Morar prin nemultumirile formulate la adresa Codrutei Kovesi. Ca premierul se astepta sa aiba probleme in CSM o dovedeste confirmarea numirii d-nei Kovesi, aruncata peste umar, o confirmare seaca cu rol de fapt implinit.

Refuzul CSM a schimbat jocul de imagine. Victor Ponta a parut depasit de situatie, iar Crin Antonescu a preluat conducerea cu voiosie. Victor Ponta nu-si putea permite insa asa ceva, nici in partid, nici ca prim ministru si nici in perspectiva. Ca au mai fost si alte argumente, cum spuneam, vom afla.

Cert este ca miercuri dimineata jocul s-a resetat, iar pozitiile in USL s-au inversat. Victor Ponta a trecut din nou la conducere, iar Crin Antonescu, informat, dar neconsultat, a ramas in offside si fara posibilitati de iesire.

S-a ambalat prea mult cu o zi inainte, a plusat prea mult simtind ca e pe val, incat rasucirea lui Victor Ponta si oficializarea propunerilor pentru procurori ar fi impus, intr-o linie de minima coerenta, retragerea din joc. Dar pierderea avantajelor guvernarii ar fi fost seismica pentru liberali si decontul lui Crin Antonescu ar fi fost imens. Formula "ne despartim fundamental, dar ramanem impreuna" e cel putin ciudata.

Intrat in vrie, Crin Antonescu a pierdut si Ministerul Justitiei, fara a primi nimic in schimb, spre stupoarea partidului. Pentru presedintele PNL situatia este foarte proasta, in pofida incercarilor sale de repliere pe o atitudinea proeuropeana si pe solicitarile CE in privinta desemnarii procurorilor.

Victor Ponta iese invingator detasat. Deocamdata. Pentru ca dincolo de jocul de imagine, ceea ce are el in ograda este grav. A infruntat sectia de procurori a CSM si asociatiile magistrati, sistemul fierbe din nou si nu cred ca are instrumentele si stiinta sa-l linisteasca.

Trebuie sa calmeze si un Bruxelles deloc incantat de procedura fulger de numire a procurorilor. Este un obiectiv major, cat timp CSAT de-abia a decis ca aderarea la Schengen este obiectiv fundamental, asumat la nivel national. Schengen fara MCV bun nu se poate.

Iar Crin Antonescu, ca tot a pierdut Justitia, a trecut-o in zona Basescu-Ponta si a anuntat ca nu mai raspunde pentru ea, nu va pierde nicio ocazie sa traga in Victor Ponta cu fiecare esec, mai mic sau mai mare, pe Justitie.

De aceea, pentru premier, Justitia chiar trebuie sa devina obiectiv fundamental si primul pas ar fi sa gaseasca repede un ministru care sa calmeze si sistemul si Bruxelles-ul si sa scoata un raport MCV cat mai bun.

Dupa stiinta mea, singurul care a reusit toate aceste performante a fost Catalin Predoiu.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Victor Ponta Crin Antonescu procurori, #USL rupere numiri Justitie , #Crin Antonescu