Victor Ponta se arata scrabit de politizarea, "o porcarie" dupa cum o numeste, in scandalul copilului ucis de caine. Adica cum, politizare? Atunci cand fiul senatorului Placinta a dat cu masina intentionat peste niste oameni, mutarea scandalului penal catre mama lui, de la care PSD nu s-a sfiit catusi de putin, da, a fost o politizare.
Dar chestiunea cainilor vagabonzi este prin excelenta una politica. La fel si in cazul Rosia Montana. Adica a ajuns in faza in care depinde exclusiv de decizia politica, care trebuie asumata, si este consecinta unor erori politice si ale unor politicianisme monstruoase.
Da, primarii PDL nu au reusit sa rezolve problema cainilor vagabonzi si doar Traian Basescu si-a dat cu adevarat silinta, pana la limita legii, dar a fost blocat isteric de ONG-uri si alti iubitori de animale, altfel devoratori de carne de porc si pui, si politicianist de PSD.
PDL a pacatuit in aceasta chestiune prin pasivitate si o doza mare de lasitate. Dar a platit electoral pentru asta. De cinci ani Bucurestiul nu mai este guvernat de PDL, ci de PSD, prin Sorin Oprescu. Si, pana una alta, legea care ar fi permis reluarea eutanasierilor fara cine stie ce artificii juridice a fost initiata de PDL si blocata la CCR de USL.
Dar una este sa nu fii suficient de hotarat si cu totul alta sa actionezi in sens contrar, asa cum a facut PSD. Stau marturie nu numai voturile PSD, in frunte cu al lui Victor Ponta, impotriva eutansierii, ci si protocolul semnat de USL cu Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM), condusa de Marius Marinescu, prin care acutala putere, in frunte cu Victor Ponta, se angaja sa tina eutanasierile in afara legii.
Acestea sunt decizii politice, indiferent daca dl. Ponta le recunoaste ca atare sau nu. Sunt decizii politice si, iata, cu potential criminal, care au dus la nenorocirea de acum. In cazul Rosia Montana tot despre decizie politica e vorba, despre o alegere transanta. Dar cand vine vorba despre ele, Victor Ponta este paralizat. Una decide in guvern, alta voteaza in parlamant. Una semneaza cu FPAM, alta propovaduieste in momentele fierbinti. Daca atunci era impotriva eutanasierii, de ce nu este ferm si acum, daca atunci alegea oamenii, de ce nu o face transant si acum?
Cand spune ca nu vrea politizare unei chestiuni cu solutie prin excelenta politica, domnia sa dovedeste ca, de fapt, nu intelege nimic din politica, din decizia politica si chiar din fisa postului unui premier si lider al fortei politice de guvernamant.
Crin Antonescu a jucat mai inteligent in aceasta criza, a ridicat manusa politica, si-a asumat un punct de vedere clar, proeutansiere si ordonata de urgenta, chiar daca in felul aceasta a intins o mana catre Traian Basescu.
O atitudine corecta, indiferent ce motivatii electorale aniPonta sau antiOprescu are ea. Fractura e alta. Crin Antonescu este al doilea om in stat, este copresedintele blocului mamut care guverneaza, controleaza ca lider liberal jumatatea liberala a guvernului. Este parte a deciziei politice si totusi vorbeste ca din opozitie. Unde era cand USL se angaja prin protocol sa pastreze eutanasia in afara legii? Schzoidia discrusului sau este poate mai bine mascata decat in cazul lui Victor Ponta, dar pe fond find la fel de grava.
De fapt, si Victor Ponta si Crin Antonescu sunt niste moluste politice, pentru care politica este doar o lupta pentru satisfacerea instinctelor primare: foame, in sens larg desigur, si putere. Ei fac parte dintre cei din cauza carora politica nu insemna decizie, barbatie si asumare, ci scandal, balacareala si smecherie.