Planul lui Ponta: Crin in zdrente (Opinii)

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 20:40
14596 citiri
Planul lui Ponta: Crin in zdrente (Opinii)
Foto: TVR Info

Nu e prima oara, in ultima luna, cand Victor Ponta lasa Puterii loc de "buna ziua", prin urmare isprava de la sedinta de investire a Guvernului Ungureanu nu suprinde decat prin amploarea dragalaseniei.

Desi nici asta nu reprezinta un soc, avand in vedere discutia telefonica avuta de presedintele PSD cu premierul, discutie menita, dupa mine, de strategii portocalii, sa reprezinte primul pas al unei miscari in doi timpi (supriza urmata de ametire) cu un dublu obiectiv: legitimarea noului Executiv prin atitudinea eleganta a Opozitiei si un cadou pentru socialisti, care capata ocazia unei iesiri fructuoase din combinatia cu liberalii.

Cum nu-i tampit, Ponta (el sau altii aflati in echipa de imagine) a sesizat oportunitatea si si-a pus o intrebare: ce avem noi aici?

Avem un partid care isi doreste cel mai tare sa guverneze, nu sa-l dea jos pe Traian Basescu, mai ales cand exista o mare probabilitate ca seful statului sa nu fie clintit de la Cotroceni. Ma bazez aici pe existenta a prea multe necunoscute in ecuatie - una dintre ele ar fi incertitudinea legata de finalul unei eventuale sesizari spre Curtea Constitutionala cu privire la incalcari ale Legii fundamentale de catre presedinte.

Un adevar la fel de important este acela ca, dincolo de ambitiile cate unui lider vocal pana la ragusire, exista substanta formatiunii politice, adica membrii acesteia. Foamea de bani e teribila si activistii social-democrati s-au saturat sa guverneze, din 2004, doar pe burta, prin interpusi (Guvernul Tariceanu II) sau pe durata determinata (ianuarie 2009 - octombrie 2010, alaturi de PDL), ca milogii.

Nici natura lui Crin Antonescu nu poate fi ignorata. Presedintele PNL lasa adesea impresia ca pune agenda personala mai presus de interesul superior al partidului, ca a incremenit in proiectul care incepe cu o isterie si se termina cu doua isterii, ca nu este in stare sa aiba viziune, ca un lider consistent. Si asta nu convine aspiratiilor PSD.

Nu ca Victor Ponta ar avea anvergura mai mare. Dar se prea poate sa fi imprumutat din matricea lui Traian Basescu - asta desigur ca nu este din capul sau, miros o indicatie de la Adrian Nastase - maniera de a gandi cu sapte mutari inainte. Ceea ce il califica pentru postura de aspirant cu sanse la liga mare. Oricat de glumet vi s-ar parea acest enunt.

Desigur ca toate astea indica un adevar crud: astia nu au tata, nu au mama, i-a nascut o matusa. Prin ardoarea cu care-si doresc puterea si impresia ca sunt gata sa sacrifice orice pentru a o cuceri pun caramizi peste impresia tot mai consistenta a natiunii despre politicieni: sunt toti o apa si un pamant! La asa o purcedere spre astre, cum sa mai mearga romanii la vot?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta Antonescu guvernare, #discurs Ponta Parlament, #discurs Ponta Nastase , #Crin Antonescu