Ponta: Antonescu s-a lasat singur in offside cu Legea minelor

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 16:59
1752 citiri
Ponta: Antonescu s-a lasat singur in offside cu Legea minelor

Premierul Victor Ponta a apreciat, joi, ca liderul PNL Crin Antonescu, colegul sau din alianta USL, s-a lasat singur in offside cu Legea minelor.

"Legea minelor a fost discutata si in USL, eu am fost de acord ca forma legii sa fie cea finalizata de liberali. PSD nu s-a bagat, iar apoi am vazut ca s-a jucat la offside. Antonescu s-a lasat singur in offside acum. Insa trebuie sa avem o lege a minelor", a declarat prim-ministrul, la iesirea de la conferinta de presa organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Legea minelor a fost supusa votului, marti, in Camera Deputatilor. Insa proiectul de act normativ, care vizeaza si proiectul de la Rosia Montana si contine cateva amendamente importante, nu a fost adoptat.

Astfel, din cei 299 de parlamentari prezenti, 160 au votat "pentru", 105 "impotriva" si 22 s-au abtinut. Dar erau necesare 204 voturi pentru a fi adoptata, deoarece este vorba de o lege organica.

Graba strica treaba: Cum se putea evita un vot netransparent la legea care vizeaza Rosia Montana

Proiectul de act normativ a fost anterior avizat favorabil, luni, de Comisiile pentru administratie publica, respectiv pentru industrie si servicii.

Unele propuneri ale PNL au fost incluse in proiect, printre care se numara si faptul ca se asigura dreptul de preemtiune pentru stat asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor naturale, dar si interzicerea acordarii licentelor si contractelor pentru exploatare in vederea realizarii unor proiecte care ar transforma zonele de extractie in regiuni monoindustriale.

Alte modificari ale legii prevad obligatia companiilor din industrie sa foloseasca "procedeele si mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei", dar si alte obligatii referitoare la transparenta, responsabilitate, sustenabilitate, concurenta loiala si integritate, conform unui comunicat al PNL.

In timpul dedicat dezbaterilor generale, deputatul UDMR Antal Istvan a sustinut ca documentele comisiei nu au fost elaborate in timpul dezbaterilor, ci "au fost puse pe masa".

In schimb, PDL a cerut retrimiterea la comisii a proiectului de act normativ, pe motiv ca anumite prevederi nu sunt suficient de clare.

Democrat-liberalul Lucian Bode a spus ca a primit raportul pe Legea minelor de cateva minute si contesta modalitatea de expropriere prevazuta in lege "in interes privat".

"Nici apa de izvor din pacate nu scapa de impozitarea Guvernului, se introduce redeventa pentru apa de izvor", a mentionat el. "Acest proiect de lege copiaza parte din textul legii Rosia Montana", a aratat Bode.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...