Ponta: Ce fac procurorii e atac la democratie. Luni, sedinta CSM

Miercuri, 15 August 2012, ora 21:13
5624 citiri
Ponta: Ce fac procurorii e atac la democratie. Luni, sedinta CSM

Premierul Victor Ponta a raspuns miercuri seara apelului si mustrarilor presedintelui interimar Crin Antonescu in legatura cu anchetele procurorilor pe referendum si a anuntat ca luni, 20 august, va avea loc o sedinta a CSM, unde va participa ca ministru interimar al Justitiei si va pune pe ordinea de zi "abuzurile" comise in aceasta perioada de DNA.

"Voi participa luni, la sedinta convocata de presedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discutia despre abuzurile procurorilor, pentru ca eu nu ma feresc sa spun, este vorba de niste abuzuri... macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competeta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului (...) E un atac la democratie sa ii anchetezi pe cei 8,5 milioane de romani care si-au exercitat un drept constitutional de a vota", a explicat Ponta, intr-o interventie telefonica la Antena3.

In calitate de ministru interimar al Justitiei, Ponta a explicat ca nu poate convoca sedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii si nici nu poate cere explicatii procurorilor cu privire la temeiul anchetelor desfasurate de ei.

"Daca as fi avut acest drept legal, as fi convocat CSM demult, in primul rand pentru a a obtine detasarea doamnei Pivniceriu in functia de ministru al Justitiei", a mentionat Ponta.

Premierul a precizat ca CSM, daca va considera necesar, va putea declansa o ancheta in acest caz.

"Un process electoral democratic al referendumului, de la momentul in care a dat un rezultat zdrobitor de 90% impotriva presedintelui suspendat, s-a transformat intr-un proces politic pentru ca niciodata pana acum nu s-au ridicat liste electorale", a acuzat Ponta, facand referire la anchetele demarate de procurori inclusiv de la DNA in satele din tara unde exista suspiciuni de frauda electorala.

"Cred ca presedintele suspendat dl Traian Basescu a exercitat in mod clar si exercita in mod clar presiuni asupra oamenilor pe care domnia sa i-a numit, fie ca e doamna Kovesi, fie ca e domnul Morar, si ca in acest moment este un razboi intre dreptul democratic al poporului de a decide si un presedinte care mai are cateva institutii care il apara", a conchis Ponta.

Antonescu o someaza pe Kovesi si il cearta pe Ponta. Motivul: Ancheta DNA pe referendum

Mai devreme miercuri seara, presedintele interimar Crin Antonescu i-a cerut procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa explice "natura, mijloacele si scopul" anchetelor DNA legate de participarea romanilor la referendum. In plus, Antonescu l-a mustrat pe premierul Victor Ponta legat de afirmatiile sale de miercuri pe acest subiect.

Presedintele interimar a auzit o declaratie de la Putna a premierului Ponta cu care nu poate fi de acord, "in care ii cere cetateanului Traian Basescu sa nu mai terorizeze cetatenii Romaniei".

"Sper ca e doar o vorba de polemica politica si nu o vorba de ministrul al Justitiei, pentru ca, daca cineva terorizeaza vreun cetatean al Romaniei, trebuie de indata luate masurile pentru ca el sa fie impiedicat sa o faca, iar daca nu, si unii cetateni au probleme, atunci autoritatile statului - ministrul Justitiei de exemplu, si nu dl Traian Basescu, sunt cei indrituiti si obligati sa ia masuri", a subliniat Antonescu.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, ca anchetarea celor ce au votat la referendum este o "persecutie politica", ca ii transmite procurorului general ca nu se poate prevala de autoritatea ministrului Justitiei pentru aceasta actiune si ii cere lui Traian Basescu sa opreasca aceasta actiune.

Ponta face apel la Basescu si ii scrie lui Kovesi: Opriti prigoana procurorilor!

Directia Nationala Anticoruptie a informat, marti, ca se fac cercetari in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie, dar ca, avand in vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Dosarul referendumului: Descinderi ale procurorilor DNA - cei care au votat, interogati (Video)

Ancheta pentru vot multiplu la referendum: Procurorii DNA pun oamenii sa jure pe Biblie?

Intre timp, presa a relatat despre situatii in care procurorii DNA i-ar fi pus sa jure cu mana pe Biblie pe localnicii din zonele unde au deschis anchete pentru vot multiplu.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: Ziare.com