Ponta si Crin se joaca de-a baba-oarba cu gazele noastre (Opinii)

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:15
2974 citiri
Ponta si Crin se joaca de-a baba-oarba cu gazele noastre (Opinii)
Foto: Stiri

Cu un timp in urma, Crin Antonescu nu dadea doi bani pe independenta energetica, facandu-se frate cu protestatarii din Piata Universitatii, impreuna cu prietenul Ponta, numai ca sa-i faca zile fripte premierului Boc.

Victor Ponta era si mai pornit impotriva gazelor de sist, nu pentru ca ar fi avut ceva cu ele, ci mai mult ca sa-i faca in ciuda coabitantului Basescu.

Pe parcurs, Ponta s-a facut frate cu protestatarii, iar Antonescu s-a pronuntat cam asa marti dimineatala, la un post TV: "Sunt de acord ca Romania trebuie sa aiba obiectivul independentei energetice si ca exploatarea gazelor de sist poate fi o sansa".

Adevarul este insa ca independenta energetica nu-l intereseaza pe nea Vasile din Pungesti sau pe un altul ca el, din alta parte. Guvernul n-a facut nimic, pentru ca acesti oameni sa afle ce avantaj ar avea ei de pe urma gazelor de sub picioarele lor.

Pentru unii din dansii, independenta energetica este un bluf, nu un ideal. Ei presimt ca avantajele se pregatesc numai pentru magnatii din Capitala si nicidecum pentru amaratii de vasluieni. Asta ii duce automat la proteste, ceea ce par sa nu inteleaga nici Crin, nici Ponta.

Amintirile de altadata

Ma intorc in timp si ma gandesc la prima jumatate a secolului trecut, cand Romania ajunsese sa fie a patra mare producatoare de petrol a lumii, inaintea Orientului Mijlociu. Puturile de titei poluau, dar oamenii erau fericiti sa afle ca, langa satul lor, se foreaza.

Fusesera informati din timp cat primesc ei pentru eventualele expropieri, ce angajari se vor face, faptul ca societatile straine construiau locuinte, iar Romania ajunsese in acei ani sa aiba cea mai ieftina benzina din Europa: 0,50 lei litrul, in conditile in care un ziar costa 3-5 lei, iar un bilet de tramvai 4-7 lei.

Cand, mai tarziu, a demarat si in Moldova exploatarea sistematica, a fost sarbatoare la Moinesti, nu protest. Moinestenii si-au adus aminte deodata ca la ei s-a gasit cel dintai titei al tarii.

Merita citata traducerea veche a unui pasaj din Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir: "La Tazlau Sarat, langa satul Moinesti, curge de supt pamant izvor cu pacura, nu cu apa, si-i buna pacura la osii de te miri ca nu mai scartaie carele den rotile lor".

Desi atunci nu se declansase inca adevaratul razboi contra poluarii, satul Moinesti a ajuns oras, iar populatia a prosperat, pentru ca vechiul regat stia sa-si pretuiasca bine avutul, impunand investitorilor cele mai ridicate redevente din Europa, pentru acea vreme.

Recent, o personalitate de prestigiu din Romania se intreba retoric in presa: "oare tarile arabe ar fi fost astazi atat de bogate, daca ar obtine doar redevente de doar 6%?".

In opinia distinsului om de stiinta - este vorba chiar de presedintele Academiei Romane - statului roman ar trebui sa-i revina 80% din profit (inclusiv impozite, redevente, etc), iar operatorului (investitorului) 20%.

Mai mult la negocieri si mai putin la televizor!

Dar, pentru asta, ne trebuie negociatori de inalta clasa atenti la interesele tarii, nu politicieni obtuzi, atenti la interesele lor. Se pare ca arabii ii au, iar noi nu.

Oamenii simpli, ca cei din Pungesti, ar avea alta optica, daca ar sti de pe acum ca o buna parte din cota de 80% ii va reveni comunei lor, ca vor avea ei locuri de munca, strazi pavate, apa curenta in case, canalizare si - neaparat - incalzire cu gaze naturale, nu cu lemne.

Un program serios de protejarea a mediului nu-l contesta nimeni astazi, dar si simplul fapt ca localnicii vor arde gaze, lasand lemnele nearse este un mod de protejare a mediului. Vorbeste cineva la noi de asta? Scrie cineva ceva? Observa protestatarii?

Ma intreb retoric, in aceste conditii este cineva nebun sa protesteze, gonind investitorul, in loc sa-l astepte ca pe o binefacere acolo, chiar si la Pungesti?

Dar liderii nostri, in loc sa transmita asemenea mesaje direct razvratitilor de la fata locului, se complac in interviuri televizate, unde unii spun OK, altii niet, se razgandesc toti intre timp si ajung pana la urma per ansamblu la concluzia aproape leninista ca, cine nu e cu noi, acela e basist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#energie neconventionala, #independenta energetica, #proteste Pungesti, #protectie mediu, #Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte Senat , #Crin Antonescu