Rasuciri si invarteli politice (Opinii)

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 11:25
2524 citiri
Rasuciri si invarteli politice (Opinii)

Dupa plecarea liberalilor din USL, se nascuse de doi bani speranta: era posibil ca in politica romaneasca sa inceapa un proces de clarificare, iar oportunismul rudimentar de a ne afla mereu in tabara celui mai puternic sa fie reevaluat. Nici vorba de clarificare, iar de vestejirea oportunismului, nici atata. De demonstrat.

Cea mai flagranta dintre toate evolutiile ramane rasucirea PSD: pornit in februarie 2011 alaturi de PNL intr-o cursa indrazneata pentru castigarea puterii politice, USL isi adjudeca guvernarea prin liderul social-democrat Victor Ponta in mai 2012, dupa care ar fi trebuit sa se bata cu aceeasi ardoare pentru castigarea alegerilor prezidentiale de catre Crin Antonescu, asa cum se stabilise din capul locului.

Un esec anuntat

Iluzii desarte sau teapa? Incet-incet, protocoalele uniunii au fost facute uitate, iar din 2013 Victor Ponta si PSD se pregatesc de marea rasucire: fiind cel mai mare partid, pofteste pentru sine functia de presedinte al Romaniei. Semnele erau clare pentru oricine: social democratii si-au alcatuit cum-necum propria majoritate, asteptand doar momentul oportun sa faca uz de ea.

Perceptia actuala este ca acest calcul politic a fost facut inca de la infiintarea USL. Pentru obtinerea postului de prim-ministru era nevoie de o majoritate greu de dat deoparte, ceea ce nu era posibil fara liberali, iar tovarasul de drum liberal a fost abandonat inainte de a-si fi indeplinit propria tinta.

O candidatura a l'americaine

Ca varianta de mai sus e cea corecta o dovedeste manifestarea de 8 martie, una de tip americanesc la lansarea unei candidaturi prezidentiale: Victor Ponta, in mijlocul familiei radiind de fericire, adulat si rugat de comilitoni sa candideze la presedintie, iar el sa se codeasca si sa se mai gandeasca. Nu mai e nimic de comentat.

O miscare in acelasi stil face si Partidul Conservator, aflat cu mult sub limita celor 5 procente datatoare de locuri in Parlament, dar posesor al celebrelor Antene TV. Odata cu schimbarea azimutului PC de la PNL la PSD, analistii au priceput dincotro bate vantul, iar neintelegerile la varful USL s-au tinut lant. Era inceputul sfarsitului USL.

Una e legea, alta e politica

Pe de alta parte, Calin Popescu-Tariceanu, fostul lider de succes al PNL, isi abandoneaza partidul la greu, asa cum facusera pe vremuri inaintasii sai, Valeriu Stoica si Teodor Stolojan, alaturandu-se echipei PSD majoritare, aflate la Palatul Victoria.

Nu se stie daca din oportunism sau slabiciune in fata chemarilor unor lideri PSD, mari combinatori, pentru o tulburare a apelor dreptei politice din care sa mai pescuiasca niscaiva voturi.

Nici in Opozitie lucrurile nu stau altfel. Desi ar fi trebuit sa fie un minim de colaborare impotriva noii majoritati conjuncturale de guvernamant, grija cea mai evidenta este racolarea parlamentarilor, a primarilor si a consilierilor celorlalte formatiuni, iar trecerea de la un partid la o fundatie, vezi cazurile Emil Boc, Gheorghe Stefan..., este aplaudata ca o mare realizare.

Caci prin diverse subterfugii schimbarea culorii politice in numele careia au fost obtinute voturile de catre primari nu mai atrage dupa sine pierderea postului.

Ce a fost va mai fi

Desi legea este clara, ea este eludata in vazul lumii fara niciun fel de consecinta: primarii actioneaza mai departe in alte partide, fie ca independenti, fie ca membri ai unor fundatii.

Cat despre ducerea la indeplinire a obiectivelor pentru care au primit votul si reprezentarea intereselor celor ce le-au acordat increderea, si Parlamentul, si numeroasele ONG-uri luptatoare pentru statul de drept si democratie se fac a nu vedea sau striga in desert.

Asadar, vorbim in continuare, cum o facem din 1990 incoace, de rasuciri si invarteli politice, de combinatii cine cu cine si nu de proiecte majore pentru Romania. Apar din timp in timp anumite formatiuni politice care au invatat sa trezeasca sperante in sufletul alegatorilor, dar, din pacate, care nu sunt in stare sa le si indeplineasca.

Cat despre obstacolele de netrecut pentru partide, ele raman imposibilitatea impartirii juste a puterii si lipsa hotararii de a duce la bun sfarsit intelegerile politice. Q.E.D.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#PSD Ponta presedinte , #Crin Antonescu