Razboiul feudal pentru Romania: frontul extern (Opinii)

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 23:36
5203 citiri
Razboiul feudal pentru Romania: frontul extern (Opinii)

Batalia pentru putere care a zdruncinat Romania vara aceasta s-a dat (aproape) simultan pe doua fronturi: intern si extern.

USL a pierdut pentru ca, avand o oarecare superioritate tactica interna, dublata de avantajul loviturii prin surprindere, s-a aflat intr-o grava inferioritate strategica externa.

Articolul 11 din Constitutia Romaniei prevede la alineatul (1) ca "Statul roman se OBLIGA sa indeplineasca INTOCMAI si cu buna credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte", iar la alineatul (2) ca "Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul INTERN".

Intre 1993 si 2006, trei presedinti ai Romaniei, TOATE Guvernele si TOTI parlamentarii au sustinut aderarea Romaniei la NATO si UE, proclamate obiective strategice nationale. Acestea au absorbit majoritatea eforturilor diplomatice, dar au impus si transformari interne semnificative in unele sectoare.

Romania a fost cea care a solicitat, intens si puternic, integrarea in cele doua mari organizatii occidentale. Decizia a fost una 100% corecta, dar nu UE si NATO au rugat sau "presat" Romania sa li se alature, lucrurile petrecandu-se exact invers.

De la investirea Guvernului Ponta, Parlamentul a capatat in discursul oficial valente mistice, fiind definit ca "singura" expresie a suveranitatii poporului, cu tendinta evidenta a unor personaje ratacite in politica de a reduce aceasta suveranitate la o simpla problema de aritmetica - "avem majoritatea, facem ce vrem!".

Liderii USL care absolutizeaza majoritatea pe care o au in Parlament ar trebui sa stie ca in tarile democratice un Parlament este o institutie CONSTANT si CONTINUU legitima, nu o adunatura de ocazie care "face ce vrea".

Acelasi Parlament al Romaniei, ca INSTITUTIE, a ratificat aderarea la Tratatul de la Washington si, ulterior Tratatul de Aderare la UE. Daca ar fi avut obiectii, parlamentarii romani ar fi trebuit sa le exprime ATUNCI.

Pentru ca, odata ratificate cele doua tratate internationale, problema a fost transferata STATULUI roman, care din acel moment este obligat de dreptul international si de articolul 11 al Constitutiei Romaniei sa indeplineasca INTOCMAI obligatiile ce-i revin ca urmare a ratificarilor respective.

Fiindca in baza Constitutiei Romaniei tratatele ratificate de Parlament devin parte a dreptului intern, intampinarile si notificarile facute de oficialii Comisiei Europene si reprezentantii guvernelor din Berlin, Washington, Londra, Paris etc. catre Guvernul Romaniei, referitoare la (ne)respectarea clauzelor din tratatele de aderare la NATO si UE, nu pot fi considerate "amestec extern in problemele interne ale Romaniei".

In interiorul marilor familii UE si NATO, (ne)respectarea de catre liderii politici romani a angajamentelor scrise asumate la aderare reprezinta probleme INTERNE, nu externe. La cati juristi se afla in conducerea USL, ce este asa de greu de inteles?

Plata salariilor si pensiilor in Romania, o problema foarte "externa"

Razboiul feudal din Romania are, evident, si un front extern. Primii care au confirmat-o sunt liderii USL, care in doua luni i-au atacat pe liderii occidentali, in declaratii PUBLICE, mai mult decat Ceausescu in 24 de ani.

Singura intrebare priveste raportul cauza-efect. Mai exact, daca lansarea blitzkrieg-ului USL contra lui Traian Basescu a determinat implicarea in lupta a fortelor externe interesate de Romania sau, dimpotriva, daca uraganul politic care a lovit Romania in aceasta vara este o consecinta "locala" a confruntarii "celor mari" (Washington-ul si Bruxelles-ul, pe de o parte, Moscova de cealalta), in Europa de est si sud-est.

Pentru ca (eventualele) informatii care ar putea pleda pentru a doua varianta nu au cum sa fie disponibile public atat de curand dupa evenimente, este mai prudenta premisa primei variante: capii oligarhiei romane au pornit un razboi intern, in care au antrenat ulterior si forte externe.

Initial, Occidentul nu s-a angajat ferm. Mesajul era: "daca vreti s-o faceti, faceti-o legal!". Ambasadorul SUA la Bucuresti a transmis acest mesaj chiar mai clar decat liderii UE. Apelul la legalitate al occidentalilor tinea de convingerea (si aici i-au "pierdut" pe liderii USL, care nu gandesc occidental) ca respectarea legii in Romania este garantia ca Romania va continua sa-si respecte obligatiile legale internationale. Cand un guvern incepe sa incalce legile din propria tara, cine mai crede ca-si va respecta angajamentele internationale?

La presiunile lui Dan Voiculescu, USL a ignorat mesajele si a continuat. In consecinta, miza externa a crescut. Economic vorbind, UE poate trai si fara Romania. Politic, insa, cu greu ar rezista impactului pierderii Romaniei sau Greciei, urmate eventual de intrarea acestora in sfera de influenta a Rusiei.

Diferenta, importanta, este ca UE are ezitari existentiale in a-i taia Greciei finantarea, pentru ca asta ar putea insemna inceputul sfarsitului zonei euro, insa in cazul Romaniei, care nu utilizeaza euro, decizia similara ar putea fi luata MULT mai usor.

Ceea ce toti romanii (inclusiv electoratul USL) ar trebui sa inteleaga este ca Romania NU se poate intretine singura. Cauza fundamentala o reprezinta deficitele bugetare si comerciale acumulate an dupa an, iar responsabilitatea revine clasei politice de dupa 1989, care printre alte "realizari" a mai alungat din tara si 4 milioane de tineri.

Daca FMI si Comisia Europeana opresc finantarea Romaniei, va urma un dezastru economic si social. Pana in prezent, Romania a avut doi mari "avocati": SUA la FMI si Germania la Comisia Europeana, care au asigurat termeni contractuali suportabili pentru Bucuresti. Si exact acesti "avocati" au fost tintele favorite ale liderilor USL pe durata tentativei de suspendare.

Coincidenta?

Victor Ponta a recunoscut in ultima sa spovedanie live la Antena 3 ca Romania nu poate singura plati pensiile si salariile. Totusi, daca STIA ca nu le poate plati fara FMI si Comisia Europeana, si AVEA semnale clare ca liderii occidentali nu accepta suspendarea presedintelui prin ORICE mijloace, atunci DE CE s-a aruncat, ca prim ministru al Romaniei, intr-o astfel de aventura?

Nu Dan Voiculescu, nici trupetii sai Badea, Ciutacu, Gadea sau Grecu, nici talibanii Antonescu, Fenechiu, Stroe, Sova, Chiuariu, Ghise, Nicolaescu, Vosganian etc. nu vor plati pensiile si salariile romanilor din banii lor daca USL va reusi sa distruga complet relatiile cu Occidentul.

Si nici Vladimir Putin nu o va face: are alte prioritati, cum ar fi un noul program colosal de reinarmare a Rusiei, menit sa egaleze "performanta" lui Stalin, idolul sau, din anii 1930. La fraieri le da lectii prin "Vocea Rusiei", care nu costa mai nimic.

Politicienii foarte slabi atrag, de regula, presiuni foarte puternice

Asa cum se prezinta lucrurile pe frontul extern, prioritatea nr. 1 a lui Victor Ponta ar trebui sa fie o lunga abstinenta de Antena 3, unde Crin Antonescu poate fi lasat singur, pentru ca oricum "liderul" PNL este terminat politic.

Daca nu face fata presiunilor externe prin tarie de caracter, Victor Ponta are si varianta de a-si gasi un duhovnic (adevarat) sau un psihoterapeut. Dar a merge la televiziunea celui care l-a impins intr-un razboi din care a iesit in zdrente fara niciun castig si a declara, ca prim ministru, ca a luat decizii politice interne doar ca urmare a "presiunilor extraordinare" din exterior este o proba de...(fiecare cititor sa-si adauge cuvantul dorit).

Tentativa ratata de inlaturare a presedintelui a pus in evidenta si fractura din interiorul USL. PSD este ce a fost dintotdeauna, un partid al baronilor locali care, la o adica, s-ar simti bine (si) in Occident daca ar fi "lasat in pace" la ugerul bugetar, insa PNL a evidentiat o metamorfoza periculoasa intr-o grupare fanatic anti-occidentala, dispusa sa mearga pana la ultima consecinta a actiunilor ei.

Nu intamplator, in varful crizei politice, ambasadorul SUA la Bucuresti a solicitat intrevederi cu Victor Ponta si Ioan Rus: cu PSD este inca loc de negociere. Nu intamplator, intrevederile respective au generat isterie in PNL, unde basbuzucii lui Crin Antonescu s-au dezlantuit contra SUA si ambasadorului lor la Bucuresti.

Si tot nu intamplator, lui Victor Ponta i s-a oferit un culoar de iesire la ultima reuniune a Internationalei Socialiste. E drept, un culoar ingust si sinuos, dar "i s-a dat, nu i s-a luat" (ca sa parafrazam un banc savuros cu Radio Erevan). Din pacate, se pare ca nu l-a vazut.

In concluzie, unde ne aflam?

Antonescu si Ponta au bagat relatiile externe ale Romanie in coma. Si nici nu vor sa se opreasca. Ponta recidiveaza, "stergand pe jos" din nou cu Viviane Reding pe tema Schengen, anuntand existenta "agentilor romani" infiltrati in presa din Germania si, facand o comparatie intre Romania si Libia care, sa n-aiba dubii, "a fost bine inteleasa": Prim-ministrul Romaniei se simte ca Gaddafi "bombardat" de americanii favorabili Opozitiei.

Sa ne amintim, Antonescu deja "se lupta" cu Departamentul de Stat al SUA. Si, in cateva zile, cand va reveni din "binemeritatul" sau concediu, tirul anti-occidental si anti-american se va revigora spectaculos cu aportul sau.

Pentru ca Romania nu poate plati pensii si salarii prin forte proprii, co-presedintii USL ar trebui sa se opreasca din a vorbi fara control cerebral, insultand "la pachet" lideri si institutii din Occident de care viata zilnica a majoritatii romanilor depinde vital.

Daca au un plan serios de a extrage Romania din Occident si au si "garantii rasaritene" ferme ca vor fi FINANTATI in aplicarea unui astfel de plan, ar trebui sa si-l asume in mod deschis si sa-i cheme pe romani la referendum, pe o astfel de tema SERIOASA, nu pentru a-si suspenda presedintele democratic ales acum 3 ani.

Iar daca NU au un astfel de plan si NICI garantii ferme din alte puncte cardinale decat Vestul, ar face bine sa-si reaminteasca avertismentul lui Mugur Isarescu referitor la relatia dialectica dintre cele doua terminatii ale sistemului digestiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#razboi extern USL Basescu, #salarii pensii Guvern USL, #relatii externe Ponta Antonescu , #Crin Antonescu