Dincolo de spectacolul cutitelor infipte cu toata puterea in spatele partenerului, USL ofera in zilele acestea un adevarat regal al ipocriziei.
Scandalul a inceput prin marea remaniere liberala prin care, afirma cei mai multi dintre comentatori, Crin Antonescu a decapitat linia liberala "pontista" din Cabinet si l-a plasat in pozitia, de facto, de premier alternativa pe numarul doi din PNL, cel despre care nu este deplasat sa credem ca ar putea completa tandemul presedinte - prim-ministru, daca dl. Antonescu ar duce o campanie prezidentiala pe cont propriu.
Crin Antonescu a negat vehement cel putin partea cu apropierea prea mare a lui Daniel Chitoiu de premier. Dar nici nu a reusit sa invoce un alt motiv pentru decapitarea ministrului de Finante si nici pentru cea a ministrului Economiei, dl. Gerea. Daca nu pentru tradare, atunci, totusi, pentru ce au fost inlaturati?
Apoi, Victor Ponta descopera existenta a patru partide in USL, necesitatea ca toate sa aiba voce egala in luarea deciziilor si deci necesitatea reorganizarii Guvernului cu patru vicepremieri, tocmai cand PNL i l-a varat in coasta pe Klaus Iohannis.
In urma cu o saptamana nici macar nu discutam de ipoteza ca Daniel Constantin sa devina vicepremier si conclavul celor patru premieri sa ia deciziile, pe regula majoritatii, cu vot egal, inainte de sedintele de guvern.
Pe de alta parte, liberalii se cramponeaza acum de numele lui Daniel Constantin, mizand desigur pe aversiunea unei imense parti din electorat la Dan Voiculescu. Poate fi o socoteala corecta pentru cine nu-si aduce aminte cum a intrat PC in Parlament in 2012 si cine l-a adus in USL. Pentru ca acela a fost chiar PNL.
Nefrecventabilul, acum, PC a fost partenerul PNL in cadrul Aliantei de Centru Dreapta. PNL l-a socotit destul de important pentru a-i da din felia sa de locuri la alegerile locale.
Ruperea "carutei" ACD a aparut cand liberalii au refuzat liste comune la europarlamentare, adica au refuzat sa tracteze PC in niste alegeri pe care si PNL le priveste cu ingrijorare.
Si sigur ca PC a facut in consecinta ceea ce stie el mai bine sa faca si a facut de cand exista pe scena politica, a schimbat barca suindu-se in cea care s-a oferit sa-l treaca pe celalalt mal electoral.
Dar, pe fond, PC nu era cu nimic mai frecventabil sau mai nefrecventabil pe vremea cand facea echipa cu PNL in ACD.
PNL si PSD, ajunse acum intr-un moment critic al colaborarii lor, arunca mesajele care il vulnerabilizeaza cel mai tare pe partener, in speranta ca va deconta cat mai putin din scandal si eventuala ruptura, indiferent de doza de ipocrizie pe care ele o contin. Si e mare aceasta doza.
Nenorocirea e ca aceasta batalie cu noroi afecteaza grav actul de guvernare si asa deficitar. Ministere cheie, precum Finantele, Internele, Economia si Sanatatea, trec printr-o criza prelungita de instabilitate. In mod special, Sanatatea se afla in fata unei reforme radicale care ar trebui acum pregatita cu toate motoarele turate.
Nimeni nici macar nu stie acum cine conduce ministerele afectate de remaniere, cine vine, cand vine. In astfel de situatii, masinaria ministeriala iese de sub orice autoritate si se blocheaza.
Ca sa nu mai vorbim despre mesajul pe care aceasta perioada de instabilitate, ce ar putea anunta chiar o schimbare majora de guvern si majoritate, il transmite mediului international de afaceri, sensibil si la trepidatii mai mici decat zguduielile de acum.
Se pare insa ca, in aceasta batalie furibunda pentru putere, actul de guvernare este ultimul interes al celor care, ca sa vezi!, exact asta ar trebui sa faca, sa guverneze.