Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Saptamana fierbinte la Bucuresti (Pamflet)

Vineri, 16 Mai 2014, ora 13:35
3331 citiri
Saptamana fierbinte la Bucuresti (Pamflet)
Foto: Arhiva

Zilele acestea si-au anuntat sosirea la Bucuresti vicepresedintele SUA, seful Pentagonului si secretarul general al NATO, vizite de prim rang. La noi, s-au si pus mai multe ipoteze in joc.

Prima e cea mai simpla si n-ar provoca senzatie. Pur si simpu, doi inalti oficiali americani si unul al NATO ar veni de capul lor si fara sa se deranjeze, cerand cuiva sfaturi sau dand telefoane. Poate sunt prea ocupati pentru asa ceva.

Cum spunea si presedintele nostru cu o alta ocazie, asemenea intalniri se aranjeaza la nivelul ministerelor de Externe, se convin intre ambasade si se stabilesc intre ministri. Ar fi uzual, dar total neatractiv si zau ca n-ar face rating.

Rating ar face ipoteza a doua, aceea ca domnul Basescu l-a sunat personal pe vicepresedintele american, vorbindu-i, probabil, cam in asemenea termeni: "vino urgent ca in zona noastra geostrategica s-au incurcat borcanele: am probleme si cu Putin, si cu Ponta".

Iar domnul Joe Biden i-ar fi raspuns: "OK, mister Basesco, I come cu primul avion, asteapta-ma la aeroport, ca eu nu stiu drumul exact from Otopeni to Cotroceni".

A treia ipoteza e ca pe oficialii transatlantici nu i-a sunat nimeni, dar ei se hotarau greu daca merita deranjul sau nu merita si atunci au pus singuri mana pe telefon, ca sa-l sune pe Ponta, conform chiar spuselor acestuia: "de altfel, Biden m-a intrebat la telefon: crezi ca e bine?".

Imi si inchipui scena in fata ochilor: inaltul demnitar american il suna pe marele, pe dervisul intelept Ponta, intr-o poblema unde el insusi pur si simplu nu stie cum e mai bine si incotro s-o apuce. Dar Ponta stie. Conform declaratiei sale, premierul nostru i-ar fi dat replica imediat, cu o condescendenta de padisah: "Da, i-am spus, e foarte bine, e un semnal extrem de puternic".

Cu asta, demnitarului i s-a luat o piatra de pe inima. Atata vroia sa stie, daca venind la Bucuresti va da sau nu va da un semnal si cat de puternic va fi acest semnal. Ei bine, va da. Chiar unul extrem de puternic. All right!

Pacat ca s-a rupt USL intr-un asemenea moment de rascruce, cand fiecare trage spuza pe turta lui. Daca mai exista copilotajul la varf, sigur punea mana pe telefon si domnul Crin Antonescu: "Hello, mister Biden? I am Crin, za fazar and za mazar of Romaniz. Ma stiti dumneavoastra de la referendum, sunt cel cu cartile de vizita. Mi-au ramas o multime in stoc si abia astept sa vina o delegatie, ca sa impart cat mai multe. Am de unde si nu trebuie decat un semnal extrem de puternic, acuma-i momentul!".

De partea cealalta a baricadei, presimt ca domnul Putin trage discret cu urechea, iar domnul Rogozin se hlizeste privind uimit la baba care se piaptana, tocmai cand tara, chiar daca nu arde inca, tot mocneste si gata sa dea in foc.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta telefon Joe Biden, #vizita Biden Rasmussen Bucuresti , #Crin Antonescu