Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

USL si-a spulberat credibilitatea si da vina pe PR (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:51
10304 citiri
USL si-a spulberat credibilitatea si da vina pe PR (Opinii)
Foto: Daylife (Arhiva)

Victor Ponta a gasit explicatia esecului major suferit pe plan extern de USL dupa declansarea suspendarii:

"PR-ul nostru a fost foarte slab (...) Basescu si prietenii lui au facut un PR excelent. Au inteles ca pe plan intern nu au nici o sansa, in conditiile in care 88% dintre alegatori au votat pentru debarcarea lui Basescu. Astfel au inceput sa faca atmosfera in strainatate si le-a reusit".

Dintr-un anumit punct de vedere, Victor Ponta are bucatica lui de dreptate. Mesajul echipei si al sustinatorilor lui Traian Basesu a fost cu mult mai penetrant, mai bine receptat si a primit un raspuns pe masura din partea UE si a SUA.

Este ceea ce afirma, in felul sau, incompatibil cu politica externa, si Crin Antonescu atunci cand se plange ca liderii straini i-au cerut sa renunte la suspendare, iar trimisul american Philip Gordon nici macar nu pare sa fi luat in calcul posibilitatea validarii referendumului.

Dar de ce este asa? De ce Monica Macovei este cu mult mai credibila si are cu mult mai multe usi deschise decat Renate Weber sau decat Alina Valean? De ce Cristi Preda este crezut, iar Titus Corlatean este tratat ca un pucist ratat? De ce reprezentantii Comisiei de la Venetia socotesc, admirativ, ca Traian Basescu se comporta ca un capitan de nava in furtuna? De ce nu-l socotesc asa pe Crin Antonescu?

Oricat s-ar chinui sa sustina acest lucru, nu e o chestiune de familie politica. Cel in fata caruia premierul roman a fost pus sa repete ca un scolar repetent care trebuie sa fie cvormul de validare a referendumului de demitere a presedintelui, cel in fata caruia Victor Ponta a fost pus sa precizeze numarul de 9 milioane de votanti, nu a fost popularul Barroso, ci socialistul Martin Schultz, presedintele PE.

De ce tabara prezidentiala este cu mult mai credibila, decat liderii USL? Aceasta este intrebarea care ar trebui sa nu-i dea pace lui Victor Ponta. Pentru Crin Antonescu lucrurile sunt desigur clare precum cristalul, dupa cum i le-a confimat si Dumnezeu, adjunctul sau.

Daca-i place sa se minta singur, Victor Ponta poate sa se culce linistit pe raspunsuri convenabile. Poate sa creada linistit ca liderii europeni si Casa Alba insasi sunt victimele unei teribile dezinformari. Adica sunt niste tampitei manipulabili, fara acces la profunzimile greu sondabile ale politicii romanesti. Dar daca vrea sa vada adevarul in fata, Victor Ponta ar trebui sa inteleaga altceva.

Atunci cand te comporti ca un hot de drumul mare, esti tratat ca atare. Atunci cand te comporti ca un pucist, nu poti fi tratat ca un democrat. Perversiunile comise sub plapuma parlamentara tot perversiuni se numesc.

Atunci cand iei cu asalt statul de drept nu poti fi crezut de tari in care statul de drept este fundamentul in afara oricarei discutii. Daca USL ar fi dovedit un autentic atasament pentru valorile statului de drept, daca n-ar fi incercat sa schimbe legi pe genunchi, prin ordonante de urgenta date la ceas de seara, daca nu ar fi inlocuit orice demnitar incomod si daca, in general, n-ar fi dat un extrem de neplacut sentiment de impredictibilitate si neincredere, probabil ca vocea reprezentantilor sai ar fi fost la el de credibila si de luata in considerare la Bruxelles.

Daca suspendarea presedintelui ar fi fost facuta procedural, pe legi modificate corect, fara amputarea atributiilor CCR, Bruxelles-ul si Washington-ul ar fi urmarit fara comentarii evenimentele de la Bucuresti.

Si nici acum USL nu are cum sa se astepte sa fie tratata cu respect si seriozitate. Nu cat timp continua atacurile declarative la CCR. Nu cat timp refuza sa dea aviz pentru urmarirea penala a doi fosti ministri. Nu cat timp face corp comun cu un coleg acuzat de frauda electorala masiva.

Nu cat timp recurgr la perdele de fum precum autodenuntul colectiv si ameninta sa ancheteze in Parlament procurorii. Nu cat timp unul dintre copresedintii USL continua sa atace din toate pozitiile cei mai importanti lideri europeni. Nu cat timp USL isi reproseaza public ca a pus in practica o decizie a CCR, aceea privind cvorumul, si a pus cu mare greutate in practica o alta, referitoare la invalidarea referendumului.

Si marea drama a lui Victor Ponta este ca aceasta lipsa de credibilitate, acest statut de paria pe care USL nu face decat sa-l accentueze, se manifesta inclusiv in raport cu propria familie politica.

Socialistii nu au stiut cum sa scape mai repede de congresul de la Bucuresti, doar pentru a nu se afisa alaturi de colegii lor romani, cu renume de pucisti. Stie sigur si domnia sa ca, daca popularii europeni ar fi avut suspiciuni similare in privinta PDL, n-ar fi calcat la Bucuresti nici ei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#USL credibilitate externa, #USL probleme imagine Bruxelles, #Ponta PR slab, #Basescu PR Europa , #Crin Antonescu