Valeriu Turcan: Antonescu joaca totul pe o singura carte, a referendumului Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:24
3237 citiri
Valeriu Turcan: Antonescu joaca totul pe o singura carte, a referendumului Interviu

Fostul purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale Valeriu Turcan a apreciat ca pacea din USL este "de nevoie, temporara" si va tine pana la europarlamentare: "Daca (PSD - n.red.) va scoate 42%, sa zicem, oare ce ar putea impiedica PSD-ul sa obtina si functia de presedinte al Romaniei, pe oricare dintre Constitutii?".

In ceea ce priveste comasarea referendumului cu europarlamentarele, Valeriu Turcan considera ca povara cea mai grea e a liberalilor: "sa scoata 25% scor pe liste separate, precum si sa convinga opinia publica de ceva ce nici presedintele Basescu nu a reusit - anume ca marea problema a Romaniei e Constitutia".

Valeriu Turcan considera ca impacarea dintre presedinte si PDL este posibila, fie dupa europarlamentare, fie dupa prezidentiale, pentru ca "parteneriatul cu PDL a fost unul puternic (...) va fi foarte greu de argumentat in favoarea altei constructii, ca se cheama Miscarea Populara sau altcumva".

In interviul acordat Ziare.com, Valeriu Turcan a comentat actiunile presedintelui, anuntatele candidaturi la prezidentiale, inclusiv a lui Victor Ponta, dar si sansele de unificare a dreptei.

USL a depasit momentul dificil, riscul de rupere a fost amanat sau eliminat?

E o pace de nevoie, temporara, pentru a evita erodarea reciproca inaintea unui test electoral. Tocmai ideea de liniste, intelegere si colaborare a ajutat USL-ul sa obtina acel vot covarsitor. Este insa si o pace de fatada, pentru ca, pe liste separate, nimeni nu va trage la caruta altuia.

Fiecare partid va actiona in baza unei strategii proprii, va comunica pe teme care il avantajeaza, tocmai pentru a se diferentia. Vom constata cu totii ca tema unei noi Constitutii va fi exploatata, in principal, doar de PNL. In ceea ce priveste PSD-ul, cu un obiectiv de 42-45%, nu isi va permite sa mobilizeze la vot oameni asupra carora nu are certitudinea ca sunt votanti ai sai.

Dincolo de discursul oficial, poporul PSD-ist nu simte ca modificarea Constitutiei ar fi si tema lui. In plus, daca e un partid in Romania unde exista credinta ca functia de presedinte ii revine aproape de drept, acela e PSD-ul. Daca va scoate 42%, sa zicem, oare ce ar putea impiedica PSD-ul sa obtina si functia de presedinte al Romaniei, pe oricare dintre constitutii?

De asemenea, merita de remarcat faptul ca, acum cateva zile, UDMR a dat un semnal bine tintit, prin vocea d-lui Kelemen Hunor, care evoca posibilitatea ca UDMR sa nu propuna un candidat la functia de presedinte al Romaniei. In tot acest context, cum sa refuze PSD sansa de a guverna Romania 10 ani, incepand din 2014? In prima saptamana dupa europarlamentare, PSD si PNL vor discuta in alti termeni.

Cum explicati decizia USL de a comasa europarlamentarele cu referendumul. Cine are de castigat din ea?

Era un obiectiv politic important si probabil ca s-au gandit ca va fi un stimul suplimentar pentru cresterea participarii. Doar ca europarlamentarele sunt "moartea pasiunii" in multe tari ale Uniunii Europene. Un referendum pe Constitutie nu va da in niciun caz adrenalina necesara.

Liberalii au cele mai grele obiective - sa scoata 25% scor pe liste separate, precum si sa convinga opinia publica de ceva ce nici presedintele Basescu nu a reusit - anume ca marea problema a Romaniei e Constitutia.

Cum transformi un subiect care este de interes doar pentru elitele politice intr-unul aducator de voturi, iata marea provocare a campaniei PNL. Victor Ponta isi atinge toate obiectivele - are liste separate, dar si linistea in guvernare dupa un sir de infrangeri. Cred ca pentru Victor Ponta, linistea in coalitie intr-un asemenea moment e un mare ajutor.

PNL este intr-o situatie dificila, fiind cel care deconteaza cel mai mult efectele guvernarii de stanga. De ce nu pleaca? Mai controleaza Antonescu PNL asa cum reusea inainte?

Nu e chiar asa simplu sa pleci cand printr-un vot covarsitor ai primit Romania pe mana. Asta unu la mana. Apoi, cum vrei sa traga primarii cand ii deconectezi de la resurse, si acelea mai putine decat asteptau? Si daca pleci, cand e bine sa o faci si care e cel mai bun motiv? Nu e o decizie simpla si ezitarile pleaca de la realitatea ca e o diferenta mare intre cat pot mobiliza baronii PSD si cat o pot face baronii PNL, din care majoritatea sunt la primul mandat.

Cartile de jucat vor deveni foarte clare in functie de cat reuseste sa scoata partidul pentru propriul candidat la presedintie, precum si in functie de campania pe care o va derula presedintele partidului.

Tehnic, pentru Crin Antonescu, campania de referendum poate fi o extraordinara ocazie sa isi consolideze profilul prezidential, dupa sansa pe care nu a fructificat-o in vara lui 2012. Dintr-un anumit punct de vedere, dl.Antonescu joaca totul pe o singura carte, cea a referendumului.

Ce transmit despre situatia Romaniei vizita d-nei Nuland si intentia PE de a impune sanctiuni ultrasevere pentru tarile care incalca statul de drept, in raport cu principalii nostri parteneri si cu ce efecte previzibile?

Statele mari vor lucra cu orice guvern, sa nu ne facem iluzii. Lui Victor Ponta i s-a dat mult credit, au fost garantii probabil ca este un om de viitor, decis sa se rupa de practicile trectului, dar ulterior au aparut derapaje, unul dupa altul. Cred ca semnele de intrebare sunt legate de cum intelege Victor Ponta independenta justitiei si libertatea presei.

Si, de asemenea, cred ca sunt multe semne de intrebare legate de practicile unor asociati politici din cercul zero al domniei sale. Flexibilitatea e un lucru apreciat la oamenii politici, dar nu si cand priveste valori democratice de neatins. Cred ca unii diplomati realmente au dificultati in a se lamuri care sunt acele valori pe care Victor Ponta le considera de neatins.

Traian Basescu este intr-o ofensiva sustinuta de recuperare a popularitatii. Ce urmareste presedintele aflat, teoretic, pe final de cariera politica? Un mandat de premier, dupa cum lasa sa se inteleaga Sebastian Lazaroiu?

Presedintele este un om cu o capacitate redutabila de influenta. Are de aparat o mostenire politica. Putem observa preocuparea pentru a asigura un echilibru democratic in fata unei coalitii care se comporta ca o masina condusa de doua persoane in acelasi timp, fiecare apasand cand pe acceleratie cand pe frana, dupa cum dicteaza propriul interes. Dl. presedinte ar fi precizat daca functia de prim ministru este un obiectiv.

Deocamdata presedintele nu pare a avea niciun candidat caruia sa doreasca sa ii predea stafeta si nici un partid solid ca vehicul electoral. Ce anticipati din acest punct de vedere? Este posibila o impacare cu PDL si in ce conditii?

Parteneriatul cu PDL a fost unul puternic, de durata, in momente critice si eu cred ca va fi foarte greu de argumentat in favoarea altei constructii, ca se cheama Miscarea Populara sau altcumva. Chiar si in actuala situatie, de raceala evidenta, si presedintele, si PDL actioneaza, separat, necoordonat, pentru apararea institutiilor si a ideii de justitie independenta. Eu cred ca este posibila o impacare, fie dupa europarlamentare, fie dupa prezidentiale.

Deja avem cateva candidaturi anuntate la presedintia Romaniei, Antonescu, Predoiu, MRU. Altele sunt deocamdata probabile, de exemplu a lui Victor Ponta. Nici Sorin Oprescu nu exclude varianta. Cine credeti ca va lua pana la urma startul prezidentialelor si cu ce sanse?

Cred ca actualul context va cunoaste schimbari importante dupa alegerile pentru Parlamentul European. Scorul de la europarlamentare va fi important pentru ca va seta ierarhia si va fi urmat de o crestere suplimentara pentru partidul nr.1. De aceea, o evaluare precisa se va putea face doar dupa acest scrutin.

Daca PSD atinge 42%, singura solutie va fi un candidat al opozitiei credibil in critica sa fata de PSD. In termeni de discurs, cred ca se resimte lipsa temei locurilor de munca si a masurilor pentru crestere economica si atragere de investitii. E o tema pe care Victor Ponta de exemplu, o evita in permanenta.

Dupa pierderea masiva de imagine externa, candidatura lui Victor Ponta a devenit mai riscanta pentru liderul social democrat?

Nu cred, pentru ca el, daca va candida, va candida in tara. Nu imaginea externa, ci imaginea pe care o are Victor Ponta in ochii baronilor localii ar putea cauza probleme. In noaptea in care dl. Nastase a fost incarcerat din nou, baronii PSD au realizat socati ca sloganul "Dreptate pana la capat" se refera si la ei. Totul depinde de scorul pe care il va lua alianta PSD-UNPR-PC in mai. Asta nu inseamna ca prin toate declaratiile pe care le face, Victor Ponta nu isi epuizeaza din creditul pe care l-a avut la un moment dat in fata partenerilor Romaniei.

Dreapta este un camp de lupta. Vedeti posibila o unificare in aceasta zona? Cand si in ce conditii?

Performanta la europarlamentare e conditia. Cred ca unificarea va putea deveni realitate daca toti doritorii accepta acel principiu universal ca numarul de conditii in politica trebuie sa fie direct proportional cu numarul de voturi castigate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#referendum constitutie europarlamentare, #PSD PNL, #alegeri prezidentiale , #Crin Antonescu