Ponta: Diaconescu ar fi un presedinte mai bun la Senat decat Geoana (Video)

Marti, 23 Februarie 2010, ora 11:16
5740 citiri
Ponta: Diaconescu ar fi un presedinte mai bun la Senat decat Geoana (Video)
Foto: Realitatea TV

Victor Ponta confirma ca a existat un proiect politic in care Cristian Diaconescu urma sa preia sefia Senatului, dar acesta "s-a inchis sambata", si afirma ca o relatie cu PD-L "este o iubire imposibila", nemaifiind posibila o guvernare cu democrat-liberalii decat cu un premier social-democrat.

Invitat marti la Realitatea FM, Victor Ponta a vorbit despre schimbarile pe care ar dori sa le faca in partid, despre pozitia pe care o mai ocupa Ion Iliescu in PSD dar si despre bona filipineza a fetitei sale.

PSD dupa Congres

In privinta lui Cristian Diaconescu, acesta se pare ca a avut o sansa mare dar a ratat-o din motive inca greu de precizat. "L-am considerat aliatul meu principal in proiectul de modernizare a PSD, dar e dreptul lui de alegere (...) Au fost multe discutii, am gandit impreuna ce dorim sa facem, eu i-am spus ca ar fi un presedinte mai bun pentru Senat decat Mircea Geoana(...) Aceasta functie este a PSD, a fost castigata prin voturile cetatenilor (...) Ne vom bate pentru ca aceasta functie sa ramana a PSD", a explicat Ponta, negand insa ca pe termen scurt si mediu ar mai viza schimbarea lui Geoana.

"Credeam ca in proiectul nostru Cristian Diaconescu putea sa ocupe acest loc. Dar proiectul s-a inchis sambata. Nu stiu ce s-a intamplat", a conchis Ponta.

Noul presedinte PSD si-a exprimat si regretul pentru faptul ca Ardealul si Banatul nu sunt reprezentate la nivel de vicepresedinti, ca urmare a rezultatelor Congresului de sambata. Ponta a explicat ca acest lucru a fost posibil "printr-o repartizare incorecta a mandatelor", fiecare organizatie din Ardeal venind la Congres cu 20 de delegati iar Bucurestiul cu peste 200. El a explicat ca va incerca sa repare aceasta greseala la sedinta de lunea viitoare, cand va numi, prin puterea functiei pe care o detine, mai multi secretari executivi din aceasta zona a tarii, pentru a echilibra situatia.

In ceea ce il priveste pe Ion Iliescu, acesta ramane presedinte fondator al partidului, "pentru ca asta nu se poate vota o data la 4 ani", dar nu si presedinte de onoare, "functie din care s-a retras". "Secretul puterii simbolice pe care o are Ion Iliescu este ca in ultimii 60 de ani a fost consecvent. Este cel mai reprezentativ om de stanga, si asta ii da dreptul de a vorbi. Nu inseamna ca o sa facem intotdeauna ceea ce spune, dar respectul ramane", a explicat Ponta, precizand foarte clar ca PSD trebuie sa isi "asume si lucrurile bune si pe cele rele", si sa nu incerce sa "conteste istoria" si cele petrecute la mineriade si in Piata Universitatii.

Schimbari in partid

Noul presedinte PSD isi propune sa modernizeze structura partidului, in sensul ca "celula" de partid sa fie unitatea electorala, in conformitate cu colegiile delimitate prin legea electorala, si sa nu se mai respecte structura administrativa actuala, corespunzatoare judetelor si localitatilor.

O alta schimbare in partid ar fi organizarea de conventii anuale la care presedintele sa primeasca sau nu un vot de incredere. "O data pe an sa discutam probleme de ideologie si sa poti sa intrebi colegii prin vot : 'mai aveti incredere in mine?' Daca nu, conducerea se considera demisa si se organizeaza alegeri. Daca da, ati votat, nu mai carcotim!", a precizat Ponta, subliniind si ca "din an in an simt nevoia unui control al partidului, un mandat de 4 ani necontrolat mi se pare foarte lung".

Relatiile cu PD-L si PNL

Intrebat daca l-ar mai "lua la bataie" pe Emil Boc, asa cum amenintase mai demult, Ponta a tinut sa precizeze ca acum nu ar mai vorbi si nici nu ar mai proceda asa. "Inainte de a ocupa functia de presedinte aveam libertatea de a vorbi asa, libertatea de a fi Victor Ponta. Poti sa iti permiti anumite lucruri cand esti Victor Ponta nu si cand esti presedinte PSD, aceste excese nu vor mai exista in viitor", a precizat noul lider PSD.

Acesta a punctat foarte clar si faptul ca relatia cu PD-L este "o iubire imposibila dupa cele 9 luni de guvernare". "Nu vom mai fi niciodata aliati, eu vad acest lucru imposibil", a mai spus el, precizand insa ca o intrare la guvernare a PSD inainte de alegeri ar fi posibila doar cu un premier PSD sau independent sustinut de PSD.

"Dar proiectul nostru politic nu trebuie sa se raporteze la Traian Basescu. Am sa ma bat cu PD-L, sa creez o alternativa ca sa castigam alegerile in 2012, dar nu o sa raman cantonat in obsesia Traian Basescu pentru ca obsesiile sunt contraproductive", a mai spus Ponta.

In schimb, relatia cu PNL este foarte clara si directa. "Vom colabora cu PNL numai cand e vorba de principii, de salvarea democratiei, de abuzuri, in rest fiecare este pe drumul sau ideologic. Avem foarte putine proiecte comune", a declarat Ponta, recunoscand insa ca ideea lui Crin Antonescu, de destructurare a PD-L nu este imposibila, mai ales ca el insusi crede intr-un sistem politic bipolar. "Dar cine castiga batalia dintre PD-L si PNL nu este problema mea", a precizat Ponta.

Bona din Filipine pentru fetita

Intrebat daca este adevarat ca are doua bone din Filipine pentru fetita lui si a Dacianei Sarbu, Victor Ponta a raspuns ca are doar una, pe care o plateste cu 500 de dolari pe luna.

"Are contract de munca, sta toata ziua cu fetita noastra pentru ca suntem plecati tot timpul. Ne-am dorit sa nu fie cineva care sa fie usor de contactat de tabloide(...) Nu a fost ideea mea, a fost a Dacianei, e o idee buna dar cea mai mare munca o face tot soacra mea", a mai precizat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta Diaconescu Senat, #Ponta relatie PDL, #Ponta schimabri partid, #Ponta bona Filipine , #Cristian Diaconescu