Cum se poate ajunge la alegeri anticipate: Mingea e la Iohannis

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 15:30
5898 citiri
Cum se poate ajunge la alegeri anticipate: Mingea e la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile anticipate in Romania nu pot fi organizate, potrivit Constitutiei, decat in cazul in care doua propuneri de Executiv sunt respinse de catre Parlament in termen de 60 de zile una de cealalta, iar presedintele Romaniei solicita celor doua Camere dizolvarea Parlamentului.

Astfel, singura situatie prevazuta de Constitutie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului.

Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constitutie, doar "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare" de catre presedintele Romaniei. Presedintele "poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Mai precis, alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici dupa respingerea in Parlament a doua propuneri de guvern, decat daca presedintele Romaniei solicita expres acest lucru, dupa intrunirea conditiilor constitutionale.

Pentru a se ajunge intr-o astfel de situatie este, astfel, nevoie de consens la nivelul Parlamentului, pentru respingerea a doua nominalizari de "sacrificiu", asa cum anunta si liderul PNL Alina Gorghiu, care a vorbit despre "un acord politic".

Ponta si-a dat demisia: PNL propune alegeri anticipate prin acord politic

In acest caz, cel mai greu cuvant de spus il va avea PSD - condus de Liviu Dragnea - fiind partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, respectiv 200 (fara UNPR).

PSD si ALDE nu vor alegeri anticipate: Ar fi o paralizie a institutiilor statului

Pentru a trece un guvern, este nevoie de 276 de voturi. Dragnea a spus deja ca PSD nu vrea alegeri anticipate si ii va face presedintelui Iohannis o propunere de premier.

Ponta si-a dat demisia: Dragnea sugereaza ca PSD nu va sustine un premier politic

Pe de alta parte, Constitutia mai prevede si faptul ca Parlamentul nu poate fi dizolvat decat o singura data in cursul unui an si nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

Singura situatie in care Parlamentul a respins o propunere de prim-ministru a fost in noiembrie 2009, cand Traian Basescu l-a propus pe economistul Lucian Croitoru pentru a conduce Guvernul. Ulterior, Traian Basescu l-a propus pe Liviu Negoita, insa aceasta a doua nominalizare nu a mai ajuns la votul Parlamentului, dupa ce Opozitia reusise sa blocheze audierea ministrilor in sedinta conducerii celor doua Camere. Premier a fost validat apoi de Parlament liderul PDL, Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#conditii organizare alegeri anticipate, #Iohannis alegeri anticipate , #demisie