Deutsche Welle: Cu un premier inculpat, in Romania se cere un "Pontexit"

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:09
7733 citiri
Deutsche Welle: Cu un premier inculpat, in Romania se cere un "Pontexit"
Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta, singurul premier european care a ramas in functie desi este inculpat intr-un dosar de coruptie, continua sa faca inconjorul presei internationale.

In Romania, scrie Deutsche Welle, se cere un "Pontexit", dupa ce procurorii au anuntat ca premierul roman este pus sub acuzare pentru fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani.

Cum vede presa straina punerea sub acuzare a premierului Ponta

"Pontexit"-ul folosit de jurnalistii germani se refera la o demisie a lui Ponta, un joc de cuvinte care face aluzie la Grexit, iesirea Greciei din zona euro. Vocile care ii cer plecarea lui Ponta din Guvern sunt acum si mai puternice, noteaza jurnalistii germani, inclusiv printre fostii sustinatori ai prim-ministrului roman.

"In timp ce Europa sarbatoreste evitarea unui Grexit care parea iminent, in Romania se cere un Pontexit, iar cei care cer demisia premierul socialist din ce in ce mai vocali", noteaza DW.

Presa externa, despre demisia lui Ponta in circumstante penale

Cand a inceput ancheta impotriva lui Ponta, in urma cu mai bine de o luna, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut acestuia sa plece de la conducerea Executivului, acuzandu-l ca obstructioneaza justitia. Ponta a fost acuzat si de conflict de interese, insa a ramas cu imunitatea intacta dupa un vot inabusit in Parlament.

Jurnalistii germani fac o trecere in revista a dosarului instrumentat de DNA, amintind ca Ponta este acuzat de 17 infractiuni de fals sub semnatura privata, spalare de bani, complicitate la evaziune, comise pe vremea cand era avocat.

Ponta, langa Putin

La inceputul lunii iunie, cand acuzatiile impotriva sa au fost facute publice, Ponta a plecat in secret in Baku, unde a participat la deschiderea Jocurilor Europene, impreuna cu omologii sai din Turcia si Belarus, Recep Tayyip Erdogan si Alexander Lukasenko, precum si cu presedintele rus Vladimir Putin. Din capitala Azerbaidjanului, Ponta apoi a zburat in Turcia pentru a fi supus unei interventii chirurgicale la genunchi. Presedintele Klaus Iohannis nu a fost informat despre niciuna dintre aceste calatorii.

Gafa Euronews: Premierul "Monta" este inculpat (Foto)

La sfarsitul saptamanii trecute, Ponta a revenit la Bucuresti si si-a informat colegii din PSD ca pleaca temporar de la conducerea partidului, pentru a preveni deteriorarea imaginii PSD.

PSD il sustine. Deocamdata

Imaginea premierului - si chiar a partidului din care face parte - a fost patata cu ceva timp in urma. In 2012, o comisie universitara independenta l-a acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat. El a convocat imediat o comisie care a respins acuzatiile, iar ulterior a renuntat voluntar la titlul de doctor. In vara 2012, a incercat suspendarea presedintelui de la acea vreme, Traian Basescu, insa tentativa sa a esuat. In toamna trecuta, a fost zdrobit la alegerile prezidentiale de Klaus Iohannis.

Deocamdata, PSD il sustine. Nu de multa vreme, Ponta spunea ca va ramane in functie pana la alagerile din 2016. Justitia va hotari, insa, daca Ponta isi pastreaza locul de la Palatul Victoria, conchide DW.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ponta demisie inculpat, #DW Ponta justitie DNA, #Ponta DNA demisie Guvern , #demisie