Nu, demisia lui Ponta nu e de ajuns!

Autor: Lucian Lumezeanu , manager de comunicare
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 11:06
19300 citiri

Premierul Victor Ponta a demisionat in fata presiunii. Nu am vazut niciodata atat de multa furie, atat de multa energie stransa in societatea romaneasca precum cea starnita de tragedia din clubul Colectiv.

Ce vad la toti e nu atat dorinta de razbunare, cat dorinta de schimbare. Toti vor ca asemenea lucruri sa nu se mai intample, toti vor ca sistemul asta de coruptie, incompetenta si nepasare sa se schimbe.

Dar oare nu s-a mai dorit asta? Nu au mai fost tragedii care au socat opinia publica? Nu avem zi de zi tragedii mult mai mici, precum accidente care puteau fi evitate si bolnavi care mor cu zile, dar care scapa opiniei publice?

Despre asta e vorba: schimbari punctuale de proceduri, de atentie la aplicarea legii si chiar de oameni care isi vor pierde functiile si libertatea. Vor fi, dar nu sunt de ajuns. Credeti ca se schimba mare lucru daca dispar Piedone, Oprea sau chiar Ponta? Da, oamenii sunt importanti, dar sunt rezultatul aceluiasi sistem.

Vrem schimbare adevarata? Trebuie sa stim ce inseamna schimbarea adevarata. "Vrem sa fie bine, sa nu mai fie coruptie, spagi, neglijenta, vrem sa plece cutare" sunt doar chestiuni generale, nu lucruri care se pot transpune usor in fapte.

Cum se produce schimbarea

Vrem sa fie mai bine? Nu e de ajuns sa protestam la modul general sau sa schimbam oameni si chiar partide. Partidele reactioneaza, se comporta si se "intind" cat le permite societatea. S-a schimbat fundamental societatea pentru ca s-a schimbat CDR cu PSD cu PDL cu USL cu PSD si tot asa? Nu.

De ce? Pentru ca avem un cerc vicios: politicieni alesi prin campanii platite din bani murdari (la toate partidele importante) numesc in functii oameni care nu au, de multe ori, nicio pregatire sau care sunt motivate doar de a face pe plac partidului/sefului care, la randul lor, dau contracte de stat din care o buna parte ajung la aceleasi campanii despre care vorbeam.

Ce trebuie sa ceara protestatarii in continuare? Reforma sistemului. Anticoruptie si integritate. Depolitizare masiva a administratiei. Liberalizarea (mai consistenta decat cea facuta la inceputul anului) pietei politice. Reforma (adevarata) a finantarii partidelor. Reforma achizitiilor publice, astfel incat contractele care insumeaza miliarde de euro sa nu mai ajunga dubios la afaceristi "de casa" si apoi inapoi la politicieni, hranind astfel tot sistemul corupt.

Doar asa se va schimba ceva. Schimbarea unor oameni nu inseamna nimic daca sunt inlocuiti de alti oameni veniti din acelasi mediu, legati de aceleasi sfori si complicitati. Mediul, sforile si complicitatile vor trebui schimbate. Sistemul.

Plecarea lui Ponta nu este de ajuns.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...