Ponta si-a dat demisia: Economia, victima colaterala - Analiza Stratfor

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 17:08
6565 citiri
Ponta si-a dat demisia: Economia, victima colaterala - Analiza Stratfor
Foto: Hepta.ro

Premierul roman Victor Ponta a demisionat, miercuri, astfel ca a dat startul unei perioade tensionate pe scena locala, se arata intr-o analiza realizata de Stratfor.

Decizia vine in contextul unor proteste de mare amploare. Peste 23.000 de oameni au iesit in strada, marti seara, in Bucuresti. Ei au cerut demisii la nivel inalt si au blamat coruptia, care a condus la tragedia din clubul Colectiv din Capitala, in opinia lor.

Ponta demisioneaza. Dragnea a vorbit deja cu Iohannis - LIVE

Analistii Stratfor amintesc ca Victor Ponta avea oricum o situatie complicata, fiind acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala, printre altele.

"Ne asteptam ca demisia premierului sa linisteasca protestatarii, insa va dura ceva timp pana cand scena politica si capitalul se va stabiliza. Negocierile complexe pe tema formarii unui nou Guvern vor incepe in curand; intre timp, Romania va fi condusa de o administratie interimara.

Atat coalitia de guvernare, de centru-stanga, cat si opozitia de centru-dreapta, au sanse mari sa dea un prim-ministru. Insa orcine va veni la conducerea Executivului, nu va ramane in functie pentru mult timp, avand in vedere ca urmeaza alegeri generale spre finalul anului 2016 sau mai devreme", scriu analistii Stratfor.

Ce inseamna demisia lui Ponta pentru leu: Posibile scenarii si efecte pentru cursul valutar

Ce efecte are demisia lui Ponta

Sursa citata mentioneaza ca demisia premierului nu va altera traiectoria politicii externe a Romaniei.

Analistii Stratfor amintesc ca presedintele Klaus Iohannis a prezidat miercuri un mini-summit al NATO. Aici au participat sefii urmatoarelor state: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. In consecinta, Bucurestiul e dispus sa isi intareasca legaturile in cadrul UE, dar si cu Alianta Nord-Atlantica.

Mini summit NATO la Bucuresti: Ce ne facem cu Rusia?

Totusi, e posibil ca demisia lui Ponta si perioada electorala din 2016 sa conduca la incetinirea progreselor inregistrate de Romania in anumite puncte-cheie, in special in ceea ce priveste economia.

Analistii Stratfor dau exemplu intarzierea initiativelor pentru atragerea de investitii straine si suspendarea discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI) pentru incheierea unui nou acord.

FMI nu vrea majorarea salariilor in Educatie si Sanatate. Ponta: E o chestiune de viziune, mergem inainte

Sursa citata aminteste criticile aduse de FMI, care si-a exprimat ingrijorari legate de masurile fiscale anuntate pentru anul viitor si in legatura cu cresterile de salarii pentru angajatii din aparatul bugetar, dar si declaratia amabasadorului SUA la Bucuresti, care a indemnat Romania sa aduca imbunatatiri legislatiei pentru a putea atrage mai multe investitii straine.

Curs euro-leu: Demisia lui Ponta a dat cu leul de pamant

Eveniment Quarterly Report

Google a folosit inteligența artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Google a folosit inteligența artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Google DeepMind a folosit inteligenţa artificială (AI) pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi, o descoperire despre care a spus că ar putea fi folosită în curând...
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
În anul 2021, România a înregistrat pierderi de aproximativ șapte miliarde de euro din cauza fraudelor asociate cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). Cifrele provin dintr-o investigație...
#Ponta demisie economie, #efecte Ponta demisie, #Ponta demisie Stratfor , #demisie