Victor Ponta a vrut totul si nu a mai obtinut nimic (Opinii)

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 07:50
11284 citiri
Victor Ponta a vrut totul si nu a mai obtinut nimic (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-un fel, s-a terminat. Premierul Victor Ponta a pierdut sprijinul PSD. Din partid nu-l mai sustin decat cei care sunt in Guvern. Faptul ca "s-a retras", cum a anuntat pe Facebook, e echivalent, in opinia mea, cu o demisie. Aceleasi efecte.

Iar ele au inceput sa apara. Declaratia domnului Liviu Dragnea cum ca "e un loc gol" la partid pare destul de sugestiva pentru starea de spirit a social-democratilor.

In opinia mea, plecarea fostului lider PSD din fruntea Executivului se va petrece, cel mai probabil, in momentul in care dosarul de coruptie in care e inculpat va lua drumul de la DNA spre instanta suprema.

Dar care e mostenirea politica a lui Victor Ponta? Cred ca nu e una la care se vor face multe referiri pozitive in viitor. A intrat deja in Cartea Recordurilor, fiind primul premier inculpat care ramane in functie, dar aceasta performanta nu cred ca reprezinta decat intersectia ciudata dintre lipsa de scrupule a unui lider politic si legislatia proasta.

Prin pastrerea pozitiei de sef al Executivului, probabil ca domnul Ponta nu doreste decat sa evite cu orice pret consecintele faptelor sale, care fac obiectul unui dosar de coruptie. In opinia mea, actualul premier nu va mai putea rezista unei motiuni de cenzura, asa ca mandatul va inceta oricum in toamna, chiar daca dosarul nu va fi trimis pana atunci la instanta de judecata.

Dar mai devreme nu cred ca va pleca, iar cei care-i cer demisia pe diferite voci, facand apel la principii, isi racesc gura de pomana.

Daca ne uitam la cariera lui Victor Ponta, vom observa ca nu a reusit mare lucru in PSD. A venit la putere in urma prabusirii Guvernului Ungureanu, in primavara anului 2012, pentru ca apoi sa puna in scena alaturi de Crin Antonescu cea de a doua suspendare a lui Traian Basescu. Un proiect care nu a reusit, care a provocat o profunda criza politica, dar care a asigurat victoria zdrobitoare a USL in alegerile din decembrie 2012.

Acesta e motivul pentru care actualul premier face, de cate ori are ocazia, apel la gloriosul USL. E singurul proiect politic de succes, dar realizat printr-o alianta atipica, stanga-dreapta, impreuna cu liberalii. Culmea, chiar Victor Ponta este autorul distrugerii USL printr-o abila erodare a influentei lui Crin Antonescu in interiorul aliantei si marginalizarea PNL.

Am vazut cum dorinta personala, dar si cea a PSD de a pune mana pe pozitia de presedinte a Romaniei au aruncat in aer USL, alianta dupa care suspina astazi Victor Ponta.

In fond, cred ca PSD este aproape de colaps pentru ca liderii sai nu detin arta de a administra o coalitie. Social-democratii au fost intotdeauna insetati de putere, una pe care nu au impartit-o cu nimeni, ma refer aici la Ion Iliescu si Adrian Nastase. Cum putea Victor Ponta sa se rupa de traditia partidului? Iar o astfel de inadecvare la realitate a avut o contributie importanta in esecul politic al PSD.

Cel de-al doilea factor care a aruncat in aer guvernarea Ponta cred ca a fost incapacitatea acestuia de a citi si intelege contextul politic international. Actualul premier a ramas tributar discursului antieuropean si antiamerican lansat de USL in anul 2012, cand si-au propus eliminarea lui Traian Basescu de pe scena politica.

Pornind de la pozitionarea in afara parteneriatului strategic cu SUA si in afara colaborarii cu Uniunea Europeana, Victor Ponta a cautat sa faca aliante cu China si Rusia, ambele incercari fiind esecuri majore. Fostul lider al PSD nu a inteles nici modul de gandire al lui Putin, dar nici ce reprezinta SUA si UE in politica internationala.

In opinia mea, s-a comportat ca un amator, probabil impins de la spate de tot felul de grupuri de interese si a crezut ca simplul fapt de a se declara de partea rusilor si ca vrea un parteneriat strategic cu China va rezolva problema, Romania trecand intr-o alta sfera de influenta.

De fapt, nu a reusit decat sa se izoleze pe plan international, sa nu aiba niciun fel de credibilitate, transformand PSD intr-un partid cu probleme chiar si printre socialistii europeni.

Si astfel se incheie ultima guvernare PSD care va trebui sa se reformeze din temelii, renuntand chiar la nume sau sa dispara.

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apărute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#Victor Ponta PSD, #schindare PSD demisie Ponta, #Ponta premier inculpat , #demisie