Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce vrea, de fapt, ultimul Victor Ponta?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 07:24
5051 citiri
Ce vrea, de fapt, ultimul Victor Ponta?

Pe Victor Ponta ti-l poti aminti in multe ipostaze.

De la cum tipa in Opozitie imaginandu-se un Che revolutionar, care striga ca jandarmii stau cu glontul pe teava, gata sa traga in multimea pe care o conducea, trecand prin chipul blocat al plagiatorului deconspirat pana la fata pierduta si pironita in tavanul Cotroceniului la auzul propozitiei despre MTO....

A supravietuit de atat de multe ori dupa ce soarta sa fusese anuntata a fi ca si terminata, incat astazi nu prea mai stii ce sa spui despre ceea ce va urma. Si oricat de fara iesire pare punctul in care Victor Ponta a coborat, cred ca toata lumea din jurul sau a ajuns cel putin la o concluzie comuna: daca premierul nu isi anunta demisia, nimeni nu are, nu vrea sau nu stie ce sa faca pentru a-l inlatura fara sa piarda totul sau prea mult din ce are sigur in actuala stare.

Situatia politica a ajuns de aceasta data in mod real atat de complicata incat se poate compara cu o dilema a prizonierului in care fiecare este prins in parte egala cu Victor Ponta. De aici si caracterul ei cumva paradoxal. Un pas gresit, si Klaus Iohannis poate pierde mult, chiar daca nu la fel de mult ca Ponta.

La fel e valabil si pentru Liviu Dragnea, la fel si pentru purtatorul interesului national, Gabriel Oprea, ametit in aceste zile de cota uriasa la care i-au ajuns actiunile pe scena politica.

In cazul generalului, poate ca miza pariului pe care il face acum e mai mare decat la toti ceilalti la un loc, intrucat, daca nu isi joaca abil si inteligent cartea si momentul, in doar cateva luni - un an proiectul UNPR se poate transforma din vis in cosmar.

Asa cum Iohannis nu risca sa mai pronunte inca o data cuvantul "demisie", la fel Dragnea nu vrea sa riste sa iasa de la guvernare, iar Oprea in mod sigur nu risca sa intre intr-o nebunie pe care simte deja ca nu o va putea controla in cateva luni.

Cum demonstreaza imaginea formata din presa privita de la o extrema la alta, despre Victor Ponta se poate spune aproape orice, mai putin ca nu a invatat cum sa supravietuiasca politic dupa ce a pierdut razboi dupa razboi.

Poti sa il vezi pe Ponta ca un haiduc ratat sau ca arivistul si oportunistul exemplar al perioadei postdecembriste, ca pe ultimul mohican al baronetului corupt ori, la limita, ca ultimul politician ramas in lupta cu un sistem care devine tot mai apolitic si mai obscur din punctul de vedere al transparentei nucleului decizional.

Marele noroc al lui Victor Ponta este in acelasi timp spaima si amenintarea tuturor celorlalti: criza refugiatilor si obligatia Romaniei de a ramane intr-un astfel de moment mai stabila decat ar fi in cazul fortarii inlaturarii de la putere a primului premier din istoria ei trimis in judecata fiind inca in functie.

Fie si cu o criza politica scurtcircuitata si cu plasa de siguranta garantata la final, operatiunea inlaturarii lui Victor Ponta de la Guvern pare sa fi intrat in punctul mort.

Este clar ce isi doresc toti cei din jurul premierului, dar ce vrea de fapt Victor Ponta? Vrea sa isi demonstreze nevinovatia din postura de premier? Vrea sa demonstreze ca DNA face politie politica, urca si doboara guverne? Vrea sa-i lase locul liber lui Oprea, dar pentru asta vrea sa-l faca sa spuna clar si raspicat cat de mult isi doreste puterea?

Pe de alta parte, cand in ziua anuntarii trimiterii in judecata a premierului FMI face anuntul ca in trei ani economia Romaniei poate intrece Cehia, Grecia si Portugalia, stai si te intrebi daca nu cumva Ponta are un motiv in plus sa se simta indreptatit sa incerce sa isi duca mandatul pana la capat.

Singura problema care ramane este, daca in situatia extrem de labila in care se afla, Ponta va reusi sa isi pastreze nervii intacti si sa nu faca o greseala care sa-i devina fatala. La cat de minat a ajuns terenul pe care calca, e posibil sa arunce totul in aer.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Ponta trimis judecata DNA premier, #Ponta scandaluri politica, #Ponta crestere economica FMI , #DNA