Cine mai pariaza pe Victor Ponta?

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 06:46
10121 citiri
Cine mai pariaza pe Victor Ponta?

Fostul premier este cercetat penal intr-un dosar de spalare de bani. Se afla sub control judiciar pentru 60 de zile. In aceasta perioada nu poate parasi tara, trebuie sa se prezinte in fata anchetatorilor si nu are voie sa faca declaratii despre dosarul in care e anchetat.

Acesta si deputatul Sebastian Ghita sunt cercetati intr-o cauza in care se face referire si la plati realizate catre Tony Blair, care pentru o vreme i-a acordat consultanta lui Victor Ponta.

De acum, influenta acestuia din urma in PSD se va diminua simtitor. Cred ca va fi tinut in sah de acest nou dosar pe toata durata campaniei electorale. Va fi unul care va avea ecou si in Marea Britanie, acolo unde Tony Blair nu e foarte iubit.

E de asteptat ca o parte dintre candidatii social-democrati sa se delimiteze de fostul lider. Plecarea acestuia din partid a devenit in acest moment putin probabila.

Victor Ponta evolueaza sub spectrul unei cereri DNA de arestare preventiva care poate fi adresata Camerei Deputatilor. O plecare din PSD poate declansa un vot de razbunare din partea social-democratilor. Victor Ponta nu cred ca-si va asuma un astfel de risc.

In aceasta situatie, eu vad ca guvernarea de dupa alegerile din decembrie, in functie de rezultatele acestora, va balansa, cel mai probabil, intre Vasile Dancu, in cazul in care PSD reuseste sa faca o majoritate cu ALDE si cu UDMR, si Dacian Ciolos, in cazul in care va fi o majoritate PNL-PSD sau una PNL, ALDE, PMP, USR, cu conditia ca formatiunile mici sa treaca de pragul electoral de cinci procente.

Cred ca de 25 de ani Romania nu a fost mai predictibila din punct de vedere politic. Dar aceasta predictibilitate are o mai mare legatura cu institutiile de aplicare a legii decat cu evolutia partidelor.

Din pacate, partidele politice din Romania sunt intr-o criza fara precedent. Sunt organizatii care sustin democratia fara ca ele insele sa aiba prea multe legaturi cu ea.

Odata cu schimbarea legii electorale, numirea candidatilor s-a intors la presedintele de partid si din nou avem acea dictatura a numirilor de la centru care, de cele mai multe ori, se fac in schimbul unor sume de bani.

Printre altele, fostul premier e acuzat ca ar fi beneficiat de 200.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a-i garanta un loc eligibil pentru Camera Deputatilor. Victor Ponta a negat acuzatiile.

Nu s-a schimbat nimic pana acum. Niciun partid nu a organizat si nu a anuntat ca va organiza alegeri interne la care sa participe toti membrii de partid pentru alegerea candidatilor care sa intre in cursa electorala. Toate listele cu candidati se vor discuta si aproba in birouri politice, adica de catre elitele formatiunii. Aceste "elite" vor avea tendinta sa-si promoveze apropiatii.

Chiar si un partid cum e USR, Uniunea Salvati Romania, unul de la care oamenii asteapta un nou suflu in politica romaneasca, a avut un congres tinut cu usile inchise. Ceea ce e ciudat daca ne gandim la discursul european al lui Nicusor Dan.

Daca privim cu atentie la ce se intampla in aceste zile, asistam la o schimbare de generatii in politica romaneasca. Traditia a fost rupta de protestele de strada care au avut loc dupa incendiul din Colectiv. Desi avem tendinta sa uitam trecutul, trebuie subliniat faptul ca acea confruntare brutala intre opinia publica si clasa politica a produs un efect de transformare.

Intotdeauna schimbarea e mai lenta decat am dori, dar generatia Ponta, Dragnea, Blaga, Basescu, Tariceanu si Udrea se pregateste sa paraseasca scena.

Daca partidele nu se vor schimba si nu se vor adapta la ce se intampla in jur, se vor schimba doar personajele. Vom avea o noua suita de lideri mediocri care nu vor avea solutii la problemele oamenilor, nu vor avea o viziune pentru viitor si nu vor beneficia de increderea opiniei publice, acea incredere netrucata si substantiala care ar permite realizarea unor proiecte majore.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Comentarii
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasi, domne, pariatu iela liber acuma, da o sa vie vremuri ca
3trandafiribaroi
rank 5
Până la urmă rămâne cel mai mare intelectual, cu două trepte peste