Cazul Ponta, pe repede inainte in Parlament: Premierul, salvat de Comisia Juridica - ce amenintari a lansat

Luni, 08 Iunie 2015, ora 17:50
34116 citiri
Cazul Ponta, pe repede inainte in Parlament: Premierul, salvat de Comisia Juridica - ce amenintari a lansat
Foto: B1TV

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ, luni, solicitarii DNA de ridicare a imunitatii lui Victor Ponta pentru a putea fi urmarit penal pentru conflict de interese, in conditiile in care coalitia de guvernare are o majoritate covarsitoare in aceasta comisie.

Comisia s-a reunit luni dimineata si a decis ca premierul Victor Ponta sa fie audiat in aceasta dupa-amiaza, iar marti dimineata sa se dea votul in plen, decisiv. Programul fulger a fost adoptat in unanimitate la cererea ferma a premierului.

De vineri pana astazi, deputatii juristi au avut de lecturat peste 1.000 de pagini din dosarul in 5 volume trimis la Camera de DNA. Deputatul Ciprian Nica (PSD) a si declarat de dimineata ca nu l-a citit, dar va vota impotriva solicitarii DNA.

Inainte de audierea sa in comisia juridica, Victor Ponta a participat la sedinta Comitetului Executiv al PSD, la care au fost prezenti si ceilalti lideri ai partidelor care formeaza coalitia de guvernare, cu totii aratandu-si sustinerea fata de premier.

Inainte de a pleca la consultari cu presedintele, anuntate pentru ora 18, Victor Ponta a lansat o serie de amenintari, atat la adresa celor care comit "abuzuri in justitie", ca in cazul Rarinca, precum si la adresa liderilor Opozitiei, pe care i-a amenintat cu plangeri penale daca organizeaza mitinguri neautorizate.

Victor Ponta are deja calitatea de suspect pentru o prima serie de infractiuni, precum fals, evaziune fiscala si spalare de bani, fapte care, sustin procurorii, ar fi fost comise in perioada in care era avocat, pentru ele nefiind necesar avizul Camerei Deputatilor.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT:

17:45 - Intrebata de ce nu a fost prezenta la audierea lui Victor Ponta, din Comisia Juridica, desi este membru al acesteia, deputatul PNL si copresedinte al liberalilor, Alina Gorghiu, a explicat ca "nu era necesar".

"Eu cu Victor Ponta in aceeasi sala nu voi sta decat cand va fi absolut necesar. Azi nu era absolut necesar", le-a declarat Gorghiu jurnalistilor.

17:44 - Alina Gorghiu a dat o replica la amenintarile proferate de Victor Ponta si Robert Cazanciuc.

"Le transmit premierului Romaniei si ministrului Justitiei ca amenintarile cu plangeri penale, puscarie si noi mineriade nu ne impresioneaza deloc. Atat stie sa faca partidul lui Iliescu, Nastase si Ponta, din 1990 incoace: mineriade, contrademonstratii, instigare la ura, dispret fata de cetateni si legi.

Nimic nu ne poate opri sa luptam pentru dreptul la vot si pentru dreptul romanilor de a protesta, pentru egalitate in fata legii. Nimic nu ne poate convinge ca un premier cu o urmarire penala nu este altceva decat o rusine pentru Romania. Nu ne poate inchide pe toti Victor Ponta pentru a ramane Prim-ministru. Au mai fost si altii in istorie care nu suportau vocea strazii, nu sunt singurii. Pana la urma toti au pierdut puterea, indiferent de metodele represive folosite", a scris Gorghiu pe Facebook.

17:35 - Victor Ponta a plecat de la Parlament la Cotroceni, unde au loc consultarile cu presedintele Klaus Iohannis pe tema strategiei nationale de aparare. In acelasi timp, la parlament se citeste motiunea de cenzura.

"A fost un vot in unanimitate. Vor sa continuam o guvernare care merge prea bine (...) O criza politica acum, instabilitate, luni de zile, cearta in Parlament, anticipate... Nu are de castigat Romania, poate Rusia sau un dusman al Romaniei", a declarat Ponta, preluand argumente postate astazi pe blog de Adrian Nastase.

"La 18 mergem sa vorbim despre strategia de aparare. Vrem sa ne ducem la bun sfarsit mandatul. Le cerem celor de la PDL-PNL sa nu mai foloseaca justitia in scopuri politice. Daca sunt in stare, sa ne dea jos la motiune.

Toti colegii din coalitia de guvernare au spus ca trebuie sa mergem mai departe, pe de o parte pentru o justitie puternica, pe de alta parte abuzuri si erori uriase cum au fost in cazul Rarinca sa nu se mai poata intampla", a mai declarat premierul, fara sa precizeze daca se refera la schimbari ale legii referitoare la sistemul judiciar sau la schimbari de persoane.

In ceea ce priveste amenintarile la adresa Alinei Gorghiu si a lui Vasile Blaga, Victor Ponta a precizat: "Daca au autorizatie e problema lor (...) Daca fac manifestatii ilegale, Blaga si Gorghiu trebuie sa raspunda in fata legii".

Foto: Digi24

Premierul a sustinut ca liberalii din comisia juridica au votat politic, in timp ce toti ceilalti, care au votat in favoarea lui, au votat juridic.

"I-am rugat ca pentru o singura data sa nu voteze politic, sa voteze juridic. Mi-au dat toti dreptate, dupa care au votat cei 7 liberali tot cu ordinul de la doamna Gorghiu. Toata lumea stie ca sa propui si sa participi la numirea unui ministru in guvern nu e o chestie de conflict de interese", a sustinut Victor Ponta.

Intrebat de un jurnalist daca cei care au votat in favoarea lui nu au votat tot politic, Victor Ponta a replicat: "Toti ceilalti au fost juristi si nu si-au batut joc de ceea ce au invatat la facultate".

Printre membrii PSD care au votat astazi in favoarea lui Victor Ponta s-a numarat si deputatul de Teleorman Catalina Stefanescu, care este absolvent de limbi straine.

17:28 - Social-democratii au dat un vot de incredere in unanimitate Guvernului Ponta, relateaza televiziunile de stiri. Sedinta CEx inca nu s-a incheiat, desi la 17:30 este programata citirea motiunii de cenzura in plenul reunit al camerelor.

17:06 - Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL si membru al comisiei juridice, nu a participat la sedintele de astazi ale comisiei, la cea de dimineata in care s-a stabilit calendarul, si la cea de dupa-amiaza, in care a fost audiat Victor Ponta si s-a dat vot pe cererea DNA. Gorghiu si-a trimis un inlocuitor cu drept de vot, informeaza B1TV.

16:50 - Deputatul PNL Valeria Schelean, vicepresedinte al Comisiei Juridice, a declarat: "Un act de demnitate ar fi fost ca Victor Ponta sa lase aceasta urmarire penala sa fie inceputa si sa isi faca apararile in fata instantelor de judecata. Ceea ce s-a intamplat arata ca PSD se opune unei justitii independente".

"Premierul si-a formulat o aparare, s-a comportat ca un avocat al propriei cauze", a mai precizat aceasta, intrebata fiind de jurnalisti ce a spus Victor Ponta la scurta sa audiere in comisie.

16:47 - Raportul comisiei este consultativ. Plenul Camerei Deputatilor va decide, marti, prin vot secret cu bile, daca Victor Ponta va fi sau nu urmarit penal pentru conflict de interese.

16:42 - Comisia juridica a dat raport negativ pentru ridicarea imunitatii lui Victor Ponta.

"Din 26 de participanti la comisie, 7 au fost pentru inceperea urmaririi penale, 18 voturi pentru neinceprea urmaririi penale si o abtinere", a anuntat vicepresedintele comisiei juridice Ciprian Nica (PSD).

Comisia va face un raport prin care NU se cere inceperea urmaririi penale, a mai declarat acesta, adaugand: "sunt pregatite doua proiecte de hotarare pentru a se supune la vot maine", unul pentru avizare si unul impotriva.

"Dezbaterile au fost, dar sunt secrete", a mai spus Nica.

16:37 - Calin Popescu Tariceanu propune o "comisie parlamentara care sa faca o evaluare a democratiei in Romania", subliniind ca "puterea judecatoreasca ataca permanent independenta Parlamentului si deciziile pe care le ia".

"Exista ingrijorari legate de statul de drept si privind functionarea justitiei", a mai spus el, referindu-se din nou la cazul Rarinca.

16:22 - Victor Ponta le-a cerut deputatilor din comisie sa voteze "juridic, nu politic", informeaza B1TV. El le-a mai spus membrilor comisiei ca deciziile politice nu pot fi cenzurate de un procuror, referindu-se la numirea lui Dan Sova in functia de ministru.

Premierul a venit fara avocat la audieri, spre deosebire de ceilalti colegi parlamentari pentru care DNA a cerut anterior ridicarea imunitatii.

16:20 - Victor Ponta s-a dezvinovatit la audierea din comisia juridica spunand ca Dan Sova a fost propunerea PSD, nu a sa, el semnand doar in calitate de premier, informeaza surse citate de Realitatea TV.

Dan Sova a fost ministru pentru relatia cu parlamentul in primul guvern Ponta (6 august 2012-21 decembrie 2012), ministru delegat pentru proiecte de infrastructura in al doilea guvern Ponta (21 decembrie 2012-5 martie 2013) si ministru al transporturilor in al treilea guvern Ponta (5 martie 2014-24 iunie 2014).

16:15 - Victor Ponta a iesit dupa 15 minute din sedinta comisiei juridice si s-a intors la sedinta conducerii PSD. "Ma voi supune votului comisiei juridice", le-a spus el jurnalistilor.

Deputatii juristi continua sa discute subiectul Ponta, in conditiile in care dosarul sau are 5 volume si peste 1.100 de pagini. Coalitia de guvernare are o majoritate zdrobitoare in comisia juridica.

16:10 - Articolul 397 din Codul Penal, in baza caruia Victor Ponta i-a amenintat pe liderii PNL ca le face plangere penala, intentie la care s-a raliat si ministrul Justitiei, se refera la "Actiuni impotriva ordinii constitutionale" si prevede la alin.2 urmatoarele: "Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

Foto:B1TV

16:03 - Vasile Blaga i-a transmis lui Victor Ponta ca mitingurile PNL impotriva Guvernului vor fi autorizate legal.

"Vom cere autorizatie. Am fost ministru de Interne, nu imi permit sa incalc legea. Plangere penala pentru ce? Nu vom incalca legea. Nu am propus si nu voi propune niciodata mitinguri neautorizate. Nu sunt de acord nici cu violente. Totul, conform legilor din Romania, dar vom face tot ceea ce legea ne permite pentru a pleca Victior Ponta", a declarat Vasile Blaga la Senat.

15:55 - Victor Ponta a iesit de la sedinta conducerii PSD si s-a dus la comisia juridica, unde va fi audiat.

Dintre cei 26 de membri ai comisiei, doar 7 sunt de la PNL, unul este de la UDMR si un altul de la PND, prin urmare este de asteptat ca raportul comisiei sa fie favorabil premierului si nefavorabil solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale.

Foto: B1TV

Intrebat de jurnalisti daca se mai bucura de sustinerea coalitiei majoritare, Victor Ponta a raspuns: "Total!".

15:19 - Biroul de presa al PSD a transmis redactiilor un comunicat sub semnatura ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc.

"Ca ministru al justitiei mi se pare inadmisibil si contrar practicilor democratice constitutionale ca PNL sa foloseasca un act de procedura al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim si a crea instabilitate politica majora. Este impotriva tuturor angajamentelor asumate de Romania cu partenerii sai europeni si transatlantici ca PNL sa foloseasca justitia pentru a-si rezolva incapacitatea de a convinge populatia si membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care sa ajute Romania si nicidecum sa o intoarca acolo unde se afla in anii 2009-2011.

Atrag totodata atentia liderilor PNL ca organizarea de manifestari politice ilegale in scopul impiedicarii exercitarii puterii de catre Parlament sau Guvern poate atrage raspunderea penala", se arata in comunicatul semnat de Robert Marius Cazanciuc, Ministrul Justitiei.

Robert Cazanciuc a fost primit in PSD Prahova in februarie 2014, la propunerea presedintelui CJ, Mircea Cosma, cercetat de DNA pentru fapte de coruptie impreuna cu fiul sau, deputatul Vlad Cosma.

15:10 - Sedinta CEx a inceput. Sunt prezenti si ministrii. Victor Ponta le-a cerut tuturor celor prezenti sa spuna daca mai sustin guvernul.

"Vrem sa traim intr-o tara in care guvernele se schimba pe cale legala si constitutionala. In Parlament, nu prin vointa unui procuror, care ar insemna lovitura de stat. Vineri avem vot la motiunea de cenzura, se va vedea daca avem o alta majoritate.

Noi toti avem obligatia sa sprijinim o justitie independenta, sa indreptam acolo unde sunt abuzuri. E vorba de cetatenii simpli. (...)

Vreau sa facem un apel la responsabilitate catre cei de la PDL-PNL.Intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in forta, in strada. Daca ei aduc 1.000 noi aducem 10.000. Daca ei aduc 10.000, noi aducem 100.000.

Domnul Blaga si doamna Gorghiu vor sa dea foc tarii (...) Si eu pot sa le fac sesizare penala pe Codul penal, ca si la mine ii declara suspecti si ii cerceteaza. Sa vedem daca le mai place sa faca politica din justitie.

Va cer sprijinul pentru guvernul pe care l-ati sprijinit si care trebuie neaparat dat jos pentru ca guvernarea merge prea bine", a declarat Victor Ponta, cerand presei sa paraseasca sala si precizand ca la ora 16 fara 5 minute va merge la comisia juridica pentru audieri.

15:05 - Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a venit la sedinta CEx al PSD insotit de Liviu Dragnea.

15:04 - Senatorul PNL Catalin Boboc, presedintele comisiei juridice, a anuntat ca PNL a contestat la Curtea Constitutionala si a doua hotarare a Senatului prin care s-a respins arestarea preventiva a lui Dan Sova.

15:01 - Victor Ponta a venit la sedinta CEx PSD. El a intrat in sala insotit de Valeriu Zgonea, dar si de liderul PLR Calin Popescu Tariceanu, si presedintele PC, Daniel Constantin.

14:50 - Liderii PSD se reunesc la sedinta Comitetului Executiv.

"Sa avem incredere in Parlament. Parlamentul face si desface guverne, el este cel care va decide (...) Din alt punct de vedere, daca in acest moment, dat fiind ca 2015 e ultimul an in care absorbim fonduri pentru perioada 2007 - 2015, daca acest guvern cade, pierderile economice vor fi enorme si nu stiu cine si le poate asuma", a declarat Ioan Rus, vicepresedinte PSD si ministru al Transporturilor.

14:38 - Prezenta la Inalta Curte, unde se judeca cererea de ridicare a masurii de arest preventiv, Elena Udrea a comentat situatia lui Victor Ponta.

"E prea arogant si prea tafnos pentru a intelege rolul pe care ar fi trebuit sa il joace in aceasta perioada al patrulea om in stat. Dansul are o obsesie: 'Basescu si Udrea la puscarie'. Strategia se dovedeste ca se intoarce impotriva lui. Nu poti sa instigi la o justitie politica, deschizand prin procurorul general Tiberiu Nitu dosar si iarasi dosar lui Traian Basescu si stragand in public, si pe de alta parte sa te plangi ca ai un dosar care are ca scop schimbarea ta din functie. De modul in care va gestiona iesirea din aceasta situatie va depinde si soarta acestui guvern", a declarat Elena Udrea, precizand ca daca pica guvernul Ponta prin motiune de cenzura, sunt probleme cu investirea unui nou guvern.

Deputatul PMP a reamintit ca si premierul desemnat de PNL, Catalin Predoiu, are un dosar disjuns din dosarul Gala Bute in care este si ea cercetata. "E o acuzatie absolut aberanta pe care o face Parchetul (...) Dar se cerceteaza in continuare. Daca eu sunt vinovata, cu siguranta este vinovat si domnul Predoiu", a mai spus Udrea.

Foto: Digi24

13:10 - Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a declarat ca liberalii se bucura ca "domnul Ponta a venit la ideea noastra", reamintind ca ei au cerut inca de vineri ca audierea si votul pentru ridicarea imunitatii premierului sa se dea cat mai rapid.

"Despre acest calendar vom discuta la Biroul Permanent al Camerei care are loc, la 14:30", a mai precizat Orban, referindu-se la termenul scurt propus de comisia juridica.

In acelasi timp, el a anuntat ca Birourile Permanente reunite au stabilit ca motiunea de cenzura a PNL va fi citita astazi, la 17:30, iar dezbaterile si votul final se va da vineri, de la ora 10:00.

Ludovic Orban a precizat ca liberalii si-ar fi dorit ca votul sa aiba loc mai repede, in conditiile in care parlamentarii nu lucreaza vinerea, dar si-a exprimat speranta ca Puterea isi va aduce senatorii si deputatii la vot.

13:05 - "Asteptam un deznodamant rapid si corect in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Ponta", a declarat senatorul PNL Mihai Razvan Ungureanu. Acesta a anuntat ca marti, la ora 16:00, o delegatie a conducerii PNL se va intalni cu o parte din ambasadorii acreditati la Bucuresti, pentru a detalia motivele motiunii de cenzura.

Foto: Digi24

12:50 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat: "toti colegii mei din PLR sunt alaturi de Victor Ponta".

Fostul premier a afirmat ca nu il considera vinovat pe Victor Ponta de conflict de interese, asa cum acuza procurorii pentru faptul ca l-a numit pe fostul sau colaborator ministru. Liderul PLR a dat si un exemplu ipotetic.

"Sa presupunem ca am am avut nevoie de o consultatie medicala si mi-a fost acordata de o mare somitate medicala in domeniu, care putea sa fie un ipotetic ministru. Vreti sa spuneti ca numirea in functia de ministru ne duce in conflict de interese? (...) Ne ducem cu aceste chestiuni principiale, pe care le respect, intr-o zona de aberatii", a argumentat Tariceanu.

Aberatia zilei: Suparat ca vacarul pe sat

Intrebat de jurnalisti daca in exemplul sau ipotetic ar fi avut si colaborari pe bani cu respectivul medic, sa cum se intampla in cazul Sova-Ponta, Tariceanu a dat un raspuns fara legatura cu intrebarea: "Si sanatatea are enorm de multi bani, gestioneaza enorm de multi bani (...) ".

12:20 - Intre timp, senatorul PSD Dan Sova s-a prezentat la IPJ Ilfov pentru prima oara, unde i s-a stabilit calendarul vizitelor in cadrul controlului judiciar, masura impusa vineri de procurorii DNA.

Senatorul PSD va trebui sa se prezinte la politie in fiecare luni si vineri, timp de 60 de zile. Intrebat de jurnalisti, el a confirmat ca in urma cu "3-4 luni" si-a schimbat domiciliul din judetul Olt in judetul Ilfov.

"Asta e procedura, o respectam. Astept sa trimita dosarul in instanta", a declarat Dan Sova, confirmand si ca nu poate lua legatura cu Victor Ponta pe parcursul controlului judiciar: "Este o interdictie impusa de procuror".

Dan Sova a mai spus ca Victor Ponta nu are de ce sa demisioneze, "avand in vedere ca nu a facut absolut nimic ilegal".

"Nu comentam dosarul, e interzis de lege", a mai declarat el, refuzand sa raspunda la intrebarile jurnalistilor despre asocierea si platile facute lui Victor Ponta in vremea cand erau avocati.

12:10 - Surse citate de televiziunile de stiri relateaza ca Puterea si Opozitia vor fi chemate la ore diferite in aceasta seara la Palatul Cotroceni pentru consultari cu presedintele. PNL nu isi doreste sa se afle la aceeasi masa cu liderul PSD, urmarit penal, informeaza sursele citate.

12:05 - "Astazi la ora 16 ma voi prezenta la audiere in Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, se va face un raport, iar maine sper sa fie votul in plen. Vreau sa nu se traga de timp!", a postat pe Facebook Victor Ponta.

12:00 - Raportul preliminar al Comisiei Juridice va fi trimis la Biroul Permanent care se va reuni la ora 14:00 si va decide daca este de acord ca audierea lui Victor Ponta sa fie in jurul orei 16, iar votul in plen sa fie dat maine.

11:48 - Valeria Schelean (PNL), vicepresedinte al Comisiei Juridice, a declarat ca s-a facut o prima evaluare a dosarului si s-a constatat ca sesizarea a fost legala si se poate continua procedura. Liberalii vor vota pentru inceperea urmaririi penale a lui Victor Ponta.

Foto: B1TV

11:40 - Vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), a declarat ca s-a facut o prima evaluare a dosarului, conform procedurilor prevazute in regulament. Urmeaza sa se inainteze o propunere catre Biroul Permanent, astfel incat la ora 16-16:30, cum va decide conducerea Camerei, sa aiba loc audierile, dupa care sa poata fi intocmit raportul.

"Maine, la ora 10, vot final, ca sa nu se lungeasca prea mult", a subliniat Nica.

Intrebat de jurnalisti daca a fost timp pentru studierea dosarului, deputatul PSD a recunoscut: "Nu".

Nica a precizat ca cele 5 volume cu peste 1.100 de pagini "se afla sub cheie, sub sigiliu" inca de vineri.

"Premierul il stie (dosarul - n.red.). A spus ca si la 16 va veni tot singur, neinsotit de avocat, considerand ca nu are nevoie de avocat in aceasta faza procedurala", a mai spus vicepresedintele Comisiei Juridice.

Ciprian Nica a mai declarat ca el nu stia ca premierul este acuzat de conflict de interese, "doar de acea relatie (cu Dan Sova - n.red.) ".

"Avem timp pana la 16-16:30, avem timp sa ne facem o idee. Noi nu suntem instanta, noi suntem comisie politico-juridica (...) Rezultatul va fi in urma votului", a mai declarat deputatul.

Intrebat daca el va vota pentru sau impotriva urmaririi penale a lui Victor Ponta, Ciprian Nica a afirmat: "Sunt impotriva, procedura asta nu o vad normala".

11:30 - Premierul a iesit de la sedinta. "O singura rugaminte am avut: sa nu tergiversam lucrurile. Daca e posibil, azi sa fiu audiat si maine sa se dea votul (...) Maine vreau sa fie votul in plen, nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern sa tragem de timp.

La ora 16 ma prezint pentru a-mi spune punctul de vedere. Nu am nevoie de avocat, o sa studieze dupa aceea dosarul (...) A fost unanimitate in comisie, le multumesc. La ora 16 ma prezint aici. Nu fac nicio declaratie pana la ora 16", le-a spus premierul jurnalistilor.

Intrebat daca se duce la ora 18, la consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, premierul a confirmat.

11:20 - Presa a fost scoasa din sala, sedinta are loc cu usile inchise, nefiind transmisa nici pe site-ul Camerei Deputatilor.

Foto: B1TV

11:18 - Victor Ponta a ajuns la comisia juridica. Pe culoarele Palatului Parlamentului s-a intersectat cu presedintele Camerei Deputatilor, care era insotit de presedintele parlamentului bulgar.

Victor Ponta a precizat ca nu este insotit de avocat.

11:12 - Sedinta comisiei a inceput. Victor Ponta a plecat de la Palatul Victoria, informeaza B1TV.

11:00 - Sedinta comisiei juridice este programata pentru ora 11:00. Din comisie face parte si co-presedintele PNL Alina Gorghiu, care nu a sosit inca.

Foto: B1TV

10:30 - Membrii comisiei au inceput sa vina la sedinta. Victor Ponta este la Palatul Victoria, informeaza Digi24.

Calendarul audierilor in comisia juridica este stabilit de comun acord cu Victor Ponta. La ora 14:00, comisia va informa Biroul permanent al Camerei cu privire la calendarul avizarii urmaririi penale. Spre finalul sesiunii parlamentare este asteptat votul secret, cu bile.

Care sunt procedurile

Deputatii juristi au primit, vineri, de la Biroul Permanent, termen pana astazi sa spuna cat timp considera ca au nevoie pentru a studia, alaturi de avocatii prim-ministrului, dosarul de 1.110 pagini.

Apoi, Comisia are la dispozitie maximum 14 zile pentru prezentarea unui raport, favorabil sau nu, raport care va fi supus votului in plen.

DNA vrea ridicarea imunitatii premierului Ponta: Care sunt pasii pana la un vot in plen

Victor Ponta, urmarit penal: Cum ar putea Parlamentul sa amane votul pana in toamna

Presedintele Klaus Iohannis si liderii Opozitiei i-au cerut premierului Victor Ponta sa demisioneze, ca urmare a acuzatiilor aduse de procurorii DNA. Liderul PSD a refuzat sa faca acest gest, explicand public ca se considera nevinovat, iar majoritatea parlamentara ii acorda in continuare sustinerea.

Victor Ponta, dupa sedinta Coalitiei: Ma consider nevinovat, voi contesta decizia, voi trece peste acest moment

Ar trebui sa demisioneze Victor Ponta?

Cazul premierului Romaniei urmarit penal de DNA, o premiera pentru un sef de guvern in functie, a fost relatat pe larg in presa internationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ponta comisia juridica urmarit penal, #comisia juridica aviz DNA Ponta , #DNA