CSM a decis: Declaratiile lui Ponta despre procurorul Uncheselu au afectat independenta justitiei - surse

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 12:37
4291 citiri
CSM a decis: Declaratiile lui Ponta despre procurorul Uncheselu au afectat independenta justitiei - surse
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marti, ca premierul Victor Ponta a afectat independenta justitiei in urma declaratiilor sale la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari".

Membrii CSM au discutat la sedinta de marti raportul Inspectiei Judiciare (IJ), care a constat ca premierul a afectat reputatia procurorului Jean-Nicolae Uncheselu, care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari", potrivit surselor citate de televiziunile de stiri.

Horatiu Dumbrava: Trebuie sa prevedem macar sancituni morale

Judecatorul Horatiu Dumbrava, membru CSM, a declarat, marti, la iesirea de la CSM, ca statul parlamentarilor trebuie modificat in asa fel incat sa fie prevazute macar sanctiuni morale pentru cei care ataca justitia.

"Presedintele senatului si parlamentarii, in general, sa nu uite ca au parlamentari carora nu li s-a ridicat imunitatea, oameni fata de care cursul justitiei este intrerupt. Este o recomandare in Mecanismul de Cooperare si Verificare cum ca trebuie ca parlamentarii sa isi modifice statului si codul etic si sa adopte masuri pentru cei care ataca justritia. Fac un apel pentru indeplinirea acestui lucru.

Trebuie sa prevedem macar sancituni morale care sa fie cuprinse in codurile etice pentru fiecare profesie in parte. In statul parlamentului sa existe o sanctiune pentru cei care ataca justitia", a punctat Dumbrava.

Judecatorul a adaugat ca "o sanctiune contraventionala ar fi utila. Nu s-a dorit acest lucru. Si sunt de acord cu unii colegi, dar trebuie sa se faca un pas spre a exista un fel de sanctiune".

Sesizarea IJ a fost facuta la solicitarea Adunarii Generale a procurorilor din DNA cu privire la afirmatiile facute de Ponta pe o retea sociala, iar raportul a fost tranmis CSM.

Sesizarea se refera la faptul ca premierul Ponta a scris pe Facebook: " (...) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!".

Ponta continua atacul la procurorul Uncheselu: Doar pe vremea lui Stalin daca nu spuneai ca esti vinovat te bateau (Video)

In urma postarii, 90 de procurori ai DNA au sesizat CSM.

DNA a transmis intr-un comunicat ca "declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala.

Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar.

In solicitarea adresata CSM, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie considera ca afirmatiile denigratoare facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat cauza cat si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv - trimitere in judecata".

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#CSM Ponta justitie, #CSM Ponta afectat justitia, #CSM Ponta procuror Uncheselu , #DNA