Cum a ajuns Ponta in contractele Turceni-Rovinari si cat a castigat Sova de la stat

Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:10
7520 citiri
Cum a ajuns Ponta in contractele Turceni-Rovinari si cat a castigat Sova de la stat

Victor Ponta a ajuns la contractele Turceni-Rovinari dupa ce, in 2006, in calitate de parlamentar, a initiat o comisie de ancheta cu privire la aceste contracte, comisie care nu a ajuns la nicio concluzie. Ulterior, in doar trei ani, colaboratorul sau Dan Sova a incasat de la firme de stat 27 milioane de lei.

Dan Sova a intrat in avocatura in 1995, iar in 1997 si-a deschis cabinetul Sova, Ratiu si Asociatii. In 2003, Sova a intrat in PSD, la acel moment Victor Ponta fiind presedintele organizatiei de tineret, informeaza Digi24.

In 2006, deputatul Victor Ponta, aflat in Opozitie, initiaza o comisie de ancheta care sa verifice contractele complexurilor energetice Turceni si Rovinari. Dupa un an, comisia de ancheta initiata de Victor Ponta isi incheie activitatea fara concluzii. In foarte scurt timp, casa de avocatura a lui Dan Sova incheie primul contract cu Complexul Energetic Rovinari, iar apoi cu complexul Turceni, castigand peste 7 milioane de lei, bani de la stat.

In 2011, ANAF-ul condus la vremea aceea de Sorin Blejnar deschide o ancheta si ajunge la concluzia ca banii incasati de Sova nu au o justificare legala. Controlul ANAF a scos la iveala ca Sova a castigat foarte multi bani din contracte cu statul, respectiv:

CET Govora - 6,4 milioane de lei,

MFA Mizil - 3,6 milioane lei

Electrica SA - 2,9 milioane lei

Electrica Serv - 1,8 milioane lei

Romfilatelia - 1,6 milioane lei

Banc Post - 1,1 milioane lei.

In ceea ce priveste contractele Turceni-Rovinari, care fac obiectul punerii sub urmarire penala a lui Victor Ponta de catre DNA, ANAF a constatat ca ele au fost date fara licitatie, iar cei 7 milioane de lei pentru asistenta juridica au fost decontati fara a exista documente justificative, informeaza Digi 24.

Mai exact, societatea de avocatura emitea facturi, iar cele doua companii de stat plateau, fara sa intrebe pentru ce. 180.000 de lei au ajuns in conturile lui Victor Ponta, sustin inspectorii fiscali.

ANAF a mai constatat in 2011 ca societatea de avocati a lui Dan Sova trebuie sa plateasca taxe suplimentare de peste un milion de lei, dupa ce a introdus in contabilitate cheltuieli nedeductibile, cum ar fi vacante si bilete de avion in Statele Unite, Turcia, Olanda sau Franta, fara legatura cu activitatea profesionala. De asemenea, casa de avocatura a lui Sova a decontat materiale de constructie pentru doua imobile din Poiana Brasov si Izvorani.

In ceea ce il priveste pe Victor Ponta, acesta respinge acuzatiile procurorilor DNA conform carora ar fi falsificat 17 facturi pentru a-si acoperi urmele, desi exista declaratii concludente la dosar.

Sova si Ponta, dati in vileag de apropiati

"Pot sa va arat si le voi duce la procuror, marti, cele 17 facturi legal emise. Nu mi le-a cerut nimeni. Mi le-a cerut procurorul pentru marti si le voi depune la dosar", a declarat Victor Ponta.

Premierul mai sustine ca a primit bani de la Dan Sova pentru consultanta in legatura cu dosare penale aflate pe rolul instantelor. Dar casa de avocatura a lui Sova nu se ocupa decat de un dosar penal, al companiei MFA Mizil, iar mai multi avocati care au lucrat la acest dosar au sustinut ca Victor Ponta nu a avut nicio implicare.

In plus, procurorii arata ca documentele falsificate contin fragmente copy-paste, iar Victor Ponta ar fi copiat si greselile de ortografie.

Fals cu copy-paste: Ponta ar fi copiat inclusiv greselile de ortografie de la angajatii lui Sova

Directorii companiilor Turceni si Rovinari care au semnat contractele controversate, Laurentiu Ciurel si Dumitru Cristea, sunt urmariti penal de DNA.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...