Deutsche Welle: Statul de drept, sub atac in Romania

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 18:31
8847 citiri
Deutsche Welle: Statul de drept, sub atac in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Imediat ce Parlamentul roman a respins o cerere a procurorilor DNA de anchetare a prim-ministrului Victor Ponta, toti ochii erau indreptati catre presedintele Klaus Iohannis si catre inaltii judecatori ai tarii, pentru a vedea cum vor reactiona acestia.

Asa incepe un articol Deutsche Welle, semnat de Petre Iancu, in care acesta titreaza "Romania: Statul de drept sub atac", precizand ca la cel mai inalt nivel coruptia a generat o noua criza politica in tara noastra.

Iohannis a criticat imediat decizia controversata luata de majoritatea parlamentara, afirmand ca e o decizie impotriva Justitiei, si a cerut demisia lui Victor Ponta. La randul sau, presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu, a spus ca decizia arata faptul ca legea din Romania nu se aplica egal tuturor.

Votul in cazul lui Ponta a facut inconjurul lumii - Presa externa: Parlamentul blocheaza anchetarea premierului

Aliatii lui Ponta din PSD si din Parlament au incercat sa dea o alta intorsatura acestei povesti. Intr-o sedinta convenita in graba cu conducerea executiva a social-democratilor, la care a participat si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, mesajul a fost unul de solidaritate cu Victor Ponta.

Ca urmare a intalnirii, declaratia lui Ponta a fost una concisa: "Trebuie sa aparam si sa sustinem independenta sistemului judiciar". Tariceanu a adaugat ca "increderea in sistemul de justitie trebuie restaurata" si a sugerat formarea unei comisii de "evaluare a democratiei".

Tariceanu insista: Anchetarea lui Ponta, lovitura de stat; democratia, verificata intr-o comisie (Video)

Problema este, sustine Petre Iancu, aceea ca presedintele, judecatorii si reprezentantii Opozitiei cer acelasi lucru, insa pot avea interpretari foarte diferite ale unor termeni precum justitie, democratie si stat de drept. De asemenea, in articolul Deutsche Welle se reamintesc acuzatiile care i se aduc prim-ministrului Victor Ponta, referitor la colaborarea sa cu firma de avocatura a lui Dan Sova.

In urma cu patru luni, Ponta a promis ca isi va da demisia daca DNA il va pune sub urmarire penala. De atunci, insa, si-a revizuit clar pozitia, comenteaza autorul articolului, precizand ca, acum, Ponta isi proclama nevinovatia, dand vina pe o "justitie politizata" care "vrea sa inlocuiasca atat Parlamentul, cat si Guvernul".

Scandalul premierului roman urmarit penal, in presa internationala: Romania a intrat in criza

Deutsche Welle aminteste si ca PNL, cel mai important partid de opozitie, a esuat de asemenea vineri in incercarile sale de a trece motiunea de cenzura impotriva lui Ponta, in Parlament. Astfel, scutul de protectie al premierului ramane intact.

In acelasi timp, majoritatea aflata la guvernare a propus mai multe schimbari Codului Penal, in Parlament. Observatorii spun ca, daca schimbarile sunt aprobate, ar face mai dificil pentru sistemul juridic sa-i urmareasca penal pe politicienii corupti.

Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului

Deutsche Welle il citeaza pe profesorul Mircea Vasilescu, de la "Dilema Veche", care avertizeaza ca schimbarile ce ar urma sa fie aduse codurilor penale ar urma sa faca imposibila lupta impotriva coruptiei la cel mai inalt nivel. In acelasi timp, acesta avertizeaza ca separarea puterilor in stat este in mare pericol, la fel si libertatea presei.

Statul de drept in Romania este la fel de mult sub amenintare in prezent, cum era si in urma cu 25 de ani, dupa caderea regimului Ceausescu, sustine si istoricul politologul Vladimir Tismaneanu.

In luna iunie 1990, primul sef de stat postcomunist, Ion Iliescu, a cerut catorva mii de mineri sa vina la Bucuresti, cautand sa se razbune pentru protestele antiguvernamentale, aminteste Petre Iancu.

Presa rusa: Suspiciunile la adresa lui Ponta ridica semne de intrebare privind statutul Romaniei in UE

Tismaneanu a comparat pozitia lui Iliescu de atunci cu abordarea succesorilor sai care au condus PSD: fostul prim-ministru Adrian Nastase, condamnat pentru coruptie, precum si protejatul sau politic, Victor Ponta. Potrivit istoricului, cei trei au "acelasi dispret pentru statul de drept, aceleasi capricii, acelasi cult al personalitatii si acelasi cinism".

Pentru Mircea Vasilescu, actuala situatie este o confruntare sistematica intre "prieteni si dusmani" ai democratiei reale, liberale. Vasilescu recomanda rabdare si incredere in societatea din Romania, "care, odata cu alegerea ca presedinte a etnicului german Klaus Iohannis, toamna trecuta, a aratat ca poate fi mobilizata pentru apararea democratiei".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Deutsche Welle atac stat de drept, #Ponta stat de drept Romania , #DNA