UPDATE Fostul procuror Mircea Negulescu, retinut de Sectia Speciala. Acuzatiile au legatura cu dosarul Tony Blair si punerea sub invinuire a lui Victor Ponta

Autor: N.G.
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 22:50
1920 citiri
UPDATE Fostul procuror Mircea Negulescu, retinut de Sectia Speciala. Acuzatiile au legatura cu dosarul Tony Blair si punerea sub invinuire a lui Victor Ponta
Foto: Hepta.ro

Fostul procuror de la DNA Ploiesti Mircea Negulescu a fost retinut miercuri seara de Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

UPDATE Ministerul Public a transmis miercuri seara un comunicat de presa in legatura cu retinerea lui Mircea Negulescu. Potrivit Parchetului, acesta este acuzat de cercetare abuziva (6 infractiuni), represiune nedreapta (4 infractiuni), instigare la represiune nedreapta in modalitatea participatiei improprii, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor judiciare in forma instigarii si in modalitatea participatiei improprii, fals intelectual, abuz in serviciu (4 infractiuni) si constituirea unui grup infractional organizat.

Totodata procurorii SIIJ au dispus retinerea pentru 24 de ore a unui fost ofiter de politie judiciara sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la cercetare abuziva (6 infractiuni), complicitate la represiune nedreapta (4 infractiuni), complicitate la instigare la represiune nedreapta in modalitatea participatiei improprii, complicitate la influentarea declaratiilor, complicitate la inducerea in eroare a organelor judiciare in forma instigarii si in modalitatea participatiei improprii, fals intelectual, complicitate la abuz in serviciu (4 infractiuni) si constituirea unui grup infractional organizat prev. de art. 367 alin. 1 si 3 Cod penal,

"In fapt, primul inculpat, in calitate de procuror de caz la DNA - ST Ploiesti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiter de politie judiciara, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare si a intregului material probator administrat in doua dosare aflate in instrumentarea DNA - ST Ploiesti, cu scopul invinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 4 persoane precum si masuri neprivative de libertate constand in control judiciar fata de 3 persoane, despre care cunostea ca sunt nevinovate, si ar fi determinat judecatorul de drepturi si libertati sa dispuna, fara vinovatie, arestarea preventiva a unei persoane in baza materialului probator plasmuit.

Totodata, ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrangere sau prin alte fapte cu efect vadit intimidant, sa dea declaratii mincinoase in cele doua dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane sa formuleze, ca urmare a constrangerii exercitate asupra lor, denunturi cu privire la existenta unor fapte prevazute de legea penala, cunoscand ca acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunturilor si a declaratiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, precum si la clasificarea denunturilor ticluite in numele a doi dintre denuntatori.

Toate aceste fapte ar fi fost savarsite in cadrul unui grup infractional organizat in scopul ticluirii celor doua dosare ale DNA - ST Ploiesti pentru invinuirea pe nedrept a unor persoane, desi cunosteau ca acestea sunt nevinovate.", se precizeaza in comunicatul Parchetului.

Stirea initiala: Potrivit Digi24, masura ar fi fost luata in legatura cu dosarul Tony Blair, in care a fost pus sub invinuire fostul premier, actual lider al Pro Romania, Victor Ponta.

Acuzatiile care ii sunt aduse lui Negulescu sunt de constituire a unui grup infractional organizat, cercetare abuziva, represiune nedreapta, fals si inducerea in eroare a organelor judiciare. Fostul magistrat va fi prezentat joi unei instante cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile.

In 2016, DNA Ploiesti a pus sechestru pe averea lui Sebastian Ghita, pana la concurenta sumei de 220.000 euro, in dosarul "Tony Blair". Negulescu e acuzat ca ar fi "fabricat" dosarul in care fostul premier PSD Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala si era mentionat si numele fostului premier al Marii Britanii Tony Blair.

Potrivit DNA, Ghita i-ar fi dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-i asigura un loc eligibil la alegerile din 2012, iar banii ar fi fost folositi pentru organizarea unei vizite in Romania a fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Mircea Negulescu a mai fost trimis in judecata de procurori din cadrul SSIIJ in iunie 2020 pentru cercetare abuziva, influentarea declaratiilor martorilor (patru infractiuni), participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigarii in forma continuata

Negulescu este acuzat ca, in calitate de procuror de caz intr-un dosar al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, ar fi "ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obtinerea unui denunt de la o persoana deja cercetata in acelasi dosar si consemnarea de declaratii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane".

De asemenea, Negulescu ar fi "realizat actiuni de determinare prin constrangere morala asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atat cu identitate protejata cat si cu identitate reala, sa dea declaratii mincinoase, totul in scopul de a proba existenta unor fapte de evaziune fiscala si coruperea alegatorilor si de a atrage raspunderea penala a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare".

Eveniment Quarterly Report

Cum a făcut „balet” în instanță Robert Negoiță pe tema prelungirii ilegale a contractului cu Rosal: „Întodeauna am ales, dintre două rele, răul cel mai mic”
Cum a făcut „balet” în instanță Robert Negoiță pe tema prelungirii ilegale a contractului cu Rosal: „Întodeauna am ales, dintre două rele, răul cel mai mic”
Robert Negoiță a fost audiat în fața Curții de Apel București luni, 25 septembrie, în legătură cu prelungirea nelegală cu încă 10 ani a contractului de salubritate cu SC Rosal Grup SA,...
Omul de afaceri care i-a dat geanta cu bani lui Buzatu: "Nu trebuia să se întâmple ce s-a întâmplat, dar altă cale nu a fost decât asta"
Omul de afaceri care i-a dat geanta cu bani lui Buzatu: "Nu trebuia să se întâmple ce s-a întâmplat, dar altă cale nu a fost decât asta"
Omul de afaceri Emil Savin, care i-a oferit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui geanta cu bani pusă la dispoziţie de procurorii DNA, a declarat luni, 25 septembrie, că el nu a...
#negulescu, #procuror, #DNA, #retinere, #sectie, #speciala, #abuz, #fals , #DNA