Ponta nu recunoaste faptele de care e acuzat in dosarul Turceni - Rovinari

Vineri, 18 Martie 2016, ora 16:27
6495 citiri
Ponta nu recunoaste faptele de care e acuzat in dosarul Turceni - Rovinari
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier Victor Ponta le-a spus vineri magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca nu recunoaste faptele de care este acuzat in dosarul Turceni-Rovinari si nu doreste sa fie judecat prin procedura simplificata.

La primul termen al procesului pe fond, judecatorii i-au intrebat pe inculpatii din dosarul Turceni-Rovinari daca doresc sa beneficieze de procedura simplificata, care presupune reducerea cu o treime din cuantumul pedepselor daca isi recunosc vinovatia.

Victor Ponta, senatorul Dan Sova si Laurentiu Ciurel, fost director al CE Rovinari, au anuntat ca nu doresc sa apeleze la aceasta procedura si vor sa dea declaratii la termenele urmatoare.

Tot acum, avocatii celor trei au declarat ca vor reaudierea martorilor care au dat declaratii la DNA in cursul urmaririi penale si doresc readministrarea probelor.

Judecatorii au stabilit ca la urmatorul termen din 5 aprilie sa inceapa audierile in acest dosar, iar primul care va da o declaratie in sala de judecata va fi Laurentiu Ciurel.

La iesirea din sediul instantei supreme, Victor Ponta si Dan Sova au refuzat sa dea declaratii presei. Fostul premier a glumit cu jurnalistii spunand ca "intr-o viata anterioara" le-ar fi raspuns la intrebari.

Acuzatiile DNA

Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat Ponta Victor-Viorel.

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

In dosar mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati Sova si Asociatii, Laurentiu Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Procurorii sustin ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatura, a obtinut de la SCA Sova si Asociatii suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate, nu s-au efectuat.

"Astfel, la 30 august 2007, intre SCA Sova si Asociatii, reprezentata de Sova, si Cabinetul Individual de Avocat Ponta Victor-Viorel, reprezentat de Ponta, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea.

Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 de euro pentru care va emite o factura lunara. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpatii au hotarat suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (luna in care Sova s-a inteles cu Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica prevazut cu comision de succes) ", sustine DNA.

Ponta: Fiscul s-a constituit de frica parte civila in dosarul Turceni-Rovinari

Anchetatorii au retinut ca, in 27 martie 2008, inculpatii au incheiat un act aditional la conventia de conlucrare profesionala, in sensul ca s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o luna inainte, cele doua complexuri energetice incheiasera cu SCA Sova si Asociatii alte contracte de asistenta juridica prevazute cu comision de succes).

Sursa citata precizeaza ca, din probe, a rezultat ca, prin incheierea contractului de conlucrare, s-a urmarit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele incheiate de SCA Sova si Asociatii cu complexurile energetice. Procurorii considera ca aceste contracte nu s-ar fi incheiat daca, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat perceptia ca Sova beneficiaza de sustinerea lui Ponta.

Cum a ajuns Ponta in contractele Turceni-Rovinari si cat a castigat Sova de la stat

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Ponta fapte Turceni Rovinari, #Ponta judecat Turceni Rovinari , #DNA