Ponta si Oprea, marii absenti la voturile privind solicitarile DNA in ultimul an

Duminica, 13 Martie 2016, ora 11:11
3703 citiri
Ponta si Oprea, marii absenti la voturile privind solicitarile DNA in ultimul an

Victor Ponta, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor sunt printre liderii de partide care au avut, in ultimul an, cele mai multe absente de la sedintele de plen in care erau votate solicitarile DNA, in timp ce Alina Gorghiu si Vasile Blaga au cea mai buna prezenta, urmati de Calin Popescu Tariceanu.

In Camera Deputatilor, de la inceputul anului trecut si pana acum, au avut loc 11 voturi in plen pentru incuviintarea solicitarilor DNA in cazul a noua deputati: Elena Udrea (in doua randuri), Theodor Nicolescu, Ion Ochi, Victor Ponta, Ioan Oltean, Catalin Teodorescu, Madalin Voicu, Nicolae Paun (in doua randuri) si Cristian Rizea, informeaza News.ro.

In ceea ce il priveste pe deputatul Victor Ponta, fost lider al PSD si prim-ministru, acesta a participat la numai doua astfel de sedinte de plen: in iunie 2015, cand plenul a decis impotriva urmaririi sale penale, si in februarie anul acesta, cand au fost date voturile privind incuviintarea arestarii si retinerii lui Madalin Voicu.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a participat la numai trei sedinte, in timp ce in alte doua cazuri a fost in sala la unul din voturile pentru retinere si arestare, insa a parasit plenul la urmatorul. Presedintele UDMR a fost absent la voturile in cazurile lui Theodor Nicolescu, Ion Ochi, Ioan Oltean, Catalin Teodorescu, Nicolae Paun (la primul vot) si Cristian Rizea.

Liviu Dragnea a participat la opt dintre cele 11 sedinte, lipsind de la voturile in cazul Elenei Udrea (din luna februarie 2015), Theodor Nicolescu si Ion Ochi. De la preluarea presedintiei PSD, Dragnea a participat insa la toate voturile privind cererile justitiei.

Liderul PNL Alina Gorghiu a participat la cele mai multe sedinte de plen, lipsind doar la una - cea privind primul vot din cazul lui Nicolae Paun, vot care a fost si invalidat in cele din urma din lipsa de cvorum si reluat o saptamana mai tarziu.

Astfel, situatia prezentei in Camera Deputatilor este urmatoarea: Victor Ponta - 2 prezente din 11 (una fiind la votul din cazul sau), Liviu Dragnea - 8 prezente din 11, Alina Gorghiu - 10 prezente din 11, Kelemen Hunor - 3 prezente din 11, plus alte doua cazuri in care nu a participat pana la final.

Cum stau lucrurile la Senat

In Senat, de la inceputul anului trecut si pana acum, au avut loc 8 voturi, in cazul a 6 senatori: Varujan Vosganian, Ion Ariton, Darius Valcov, Dan Sova (de doua ori), Gabriel Oprea (de doua ori) si Doina Tudor.

Cea mai buna prezenta este a liderului PNL Vasile Blaga, care nu a absentat de la niciun astfel de vot, urmat de liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, care a lipsit doar de la al doilea vot din cazul lui Dan Sova. Calin Popescu Tariceanu a condus, insa, aceste sedinte ca presedinte al Senatului.

In schimb, liderul UNPR Gabriel Oprea a participat la numai trei voturi - toate trei fiind in sedinte in care se discutau solicitarile in cazul sau. Astfel, Oprea a participat la doua voturi care il priveau, precum si la votul din cazul senatorului PNL Doina Tudor, care a urmat unuia dintre voturile din cazul sau.

Prezenta in Senat la aceste voturi este astfel urmatoarea: Vasile Blaga - 8 prezente din 8, Calin Popescu Taricean - 7 prezente din 8, Gabriel Oprea - 3 prezente din 8.

In calcularea prezentei in Senat si Camera Deputatilor au fost luati in considerare liderii partidelor parlamentare din ultimul an, in baza calitatii lor de deputat sau senator. Prezentele au fost verificate strict pentru apelurile nominale de dinaintea voturilor cu bile, si nu in baza participarii la sedinta normala de vot final electronic.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...