Ponta, sub control judiciar. DNA il acuza de complicitate la spalare de bani

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 12:48
16660 citiri
Ponta, sub control judiciar. DNA il acuza de complicitate la spalare de bani
Foto: Realitatea TV

Victor Ponta a fost pus timp de 2 luni sub control judiciar de catre procurorii DNA.

Fostul premier este acuzat ca si-a folosit influenta pentru a obtine - pentru el sau pentru altcineva - bani sau alte foloase necuvenite si de complicitate la spalare de bani, transmite marti DNA intr-un comunicat.

DNA informeaza ca Ponta, care era presedinte al PSD in momentul in care a comis faptele, si-a folosit influenta pentru a pune pe listele formatiunii pentru alegerile parlamentare un om de afaceri din Prahova in schimbul unei sume substantiale.

Astfel, fostul premier ar fi luat 220.000 de euro pentru a organiza o vizita in Romania a unei "personalitati politice straine".

Prin aceasta intalnire, Ponta urmarea sa castige capital electoral, avand in vedere ca in acel an, 2012, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare. DNA sustine ca cei 220.000 de euro au fost obtinuti prin persoane interpuse, de la omul de afaceri.

Vizita politicianului strain a fost organizata printr-o organizatie nonprofit si apolitica pentru a induce ideea ca intalnirea ar fi avut loc la initiativa sa si nu a lui Ponta.

"Pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in coniventa cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte", se arata in comunicatul DNA.

La schimb, omul de afaceri a fost desemnat candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova, iar dupa alegeri acesta a ajuns deputat in Parlament.

Mentionam ca Sebastian Ghita este om de afaceri si deputat de Prahova, ales pe listele PSD, insa DNA nu a specificat calitatea sa in dosar.

Marti dimineata, Ghita, si el chemat la audieri la DNA Ploiesti, spunea ca numele lui Tony Blair apare in acest dosar, informatie neconfirmata inca de DNA.

Care sunt obligatiile lui Ponta cat timp se afla sub control judiciar

In timpul celor 60 de zile, Victor Ponta are urmatoarele obligatii:

- sa se prezinte la sediul DNA Ploiesti sau la sediile instantelor de judecata, ori de cate ori este chemat;

- sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei;

- sa se prezinte la Directia Generala de Politie a Mun. Bucuresti - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;

- sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent;

- sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;

- sa nu faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in cauza;

- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Daca fostul premier va incalca vreuna dintre aceste obligatii, controlul judiciar ar putea fi inlocuit cu arestul la domiciliu sau arestarea preventiva.

Amintim ca, marti dimineata, Victor Ponta a fost citat la DNA Ploiesti. La plecare, acesta a spus ca procurorul de caz i-a interzis sa discute despre dosar, dar a sustinut ca este nevinovat.

A.G.

#Ponta control judiciar, #Ponta control judiciar DNA, #Ponta control judiciar Blair , #DNA