Suspectul Ponta publica pe Facebook "dovezi ale neimplicarii in cazul Turceni-Rovinari"

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 12:29
4588 citiri
Suspectul Ponta publica pe Facebook "dovezi ale neimplicarii in cazul Turceni-Rovinari"
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, urmarit penal de DNA in dosarul Turceni-Rovinari, in care este implicat si senatorul Dan Sova, a postat pe Facebook mai multe documente pe care le numeste "Dovezi ale neimplicarii in cazul Turceni-Rovinari".

Postarea a fost facuta la ora 11.37, dupa ce premierul a iesit din sediul DNA afirmand ca are calitatea de suspect in dosarul lui Dan Sova, acuzatiile vizand activitatea sa anterioara de avocat, si dupa ce DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca Ponta este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor.

Premierul Ponta, urmarit penal: spalare de bani si 17 infractiuni de fals

Totodata, premierul a scris pe reteaua de socializare ca, din punctul lui de vedere, situatia este clara.

"Cateva informatii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situatia este clara din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face in Parlament!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Avocatul Ponta, acuzat de DNA inclusiv de fals in acte prin metoda copy-paste

Printre documentele postate de premier se regaseste un raspuns de la Complexul Energetic Turceni SA si altul de la Complexul Energetic Rovinari la o solicitare a cabinetului de avocat "Ponta Victor Viorel", in care se precizeaza ca intre cele doua companii de stat si Victor Ponta nu au existat relatii contractuale de nicio natura.

De asemenea, Victor Ponta a publicat si o adeverinta remisa de Baroul Bucuresti in care se precizeaza ca acesta nu a fost asociat in cadrul Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii".

Care sunt acuzatiile

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova si a persoanelor din sfera sa relationala.

La data 6 mai, arata DNA, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".

Dupa ce au fost analizate aceste documente, a reiesit ca pe 30 august 2007, intre SCA "Sova si Asociatii" reprezentata de Sova si cabinetul lui Ponta, s-a incheiat "o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea".

Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca, pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar Ponta, avocat la acea vreme, sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara.

Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.

Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru.

Contracte cu copy/paste

Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, Ponta a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare la societatea lui Sova, care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate.

"Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor-Viorel Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", arata procurorii.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

Pentru ca specializarea juridica a lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.

Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste" dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA "Sova si Asociatii", avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta. In realitate, puncteza DNA, Ponta nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Victor Ponta urmarit penal, #Victor Ponta spalare bani, #Victor Ponta evaziune, #Victor Ponta dosar Dan Sova , #DNA