Victor Ponta isi sustine imunitatea in Parlament: Nu votati politic, ci ca cetateni!

Marti, 09 Iunie 2015, ora 10:52
2310 citiri
Victor Ponta isi sustine imunitatea in Parlament: Nu votati politic, ci ca cetateni!
Foto: Digi 24 TV

Victor Ponta a facut apel, marti, in plenul Camerei Deputatilor, ca votul pentru solicitarea procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi sale penale sa nu fie unul politic.

Primul ministru le-a cerut deputatilor sa emita o hotarare in cazul sau si a acuzat Opozitia ca incearca "un gen de smecherie de Transalpina" prin care sa nu fie adoptata o hotarare, putand fi sesizata Curtea Constitutionala, ca in cazul Sova.

"In urma deciziei Curtii Constitutionale, facuta la solicitarea grupului PDL-PNL, Curtea a spus foarte clar ca trebuie sa adoptati o hotarare. Inteleg ca ceea ce s-a contestat la Curte si Curtea a decis la Senat acum nu se mai vrea la Camera. Va rog sa adoptati o hotarare ca sa nu avem o contestatie azi ca nu ati adoptat o hotarare. E un gen de smecherie de Transalpina.

Ca deputat, membru al Camerei Deputatilor, nu am votat cand am considerat ca se incalca puterea Parlamentului sau a Guvernului in mod abuziv. Va rog frumos sa nu votati politic, sa votati ca cetateni, ca deputati, iar vineri sa votati politic", a declarat premierul referindu-se la motiunea de cenzura depusa de PNL, asupra careia Parlamentul se va pronunta la finalul saptamanii.

Imunitatea lui Ponta, la vot in Parlament

Ponta le-a spus deputatilor ca vor trebui sa hotarasca daca tot ceea ce tine de decizii politice poate fi cenzurat de catre o alta putere constitutionala.

"Cred ca astazi in fata dumneavoastra trebuie dezbatute si decise doua situatii extrem de importante. In primul rand, trebuie sa decideti daca tot ceea ce tine de decizii politice pot sa fie cenzurate (sic!) de catre o alta putere constitutionala. In concret, numirea unui ministru se face in baza unei propuneri a partidului pe care il reprezinta, in baza deciziei coalitiei, in baza votului Parlamentului si in baza decretelor emise.

Astazi trebuie sa decideti daca un reprezentat al altei puteri a statului poate sa ii traga la raspundere penala pe cei care iau o decizie politica comuna.

A doua - un guvern al Romaniei este investit si demis prin proceduri constitutionale - votul dumneavoastra in urma alegerilor sau in urma unei motiuni de cenzura. Eu am devenit prim-ministru in urma unei motiuni de cenzura, nu un dosar penal facut pe numele lui Mihai Razvan Ungureanu", a subliniat Victor Ponta.

Cazul Ponta, pe repede inainte in Parlament: Premierul, salvat de Comisia Juridica - ce amenintari a lansat

Totodata, premierul a facut un apel catre deputati sa arate ca Parlamentul si Executivul sunt puteri constitutionale care pot sa isi exercite atributiile asa cum prevede Constitutia.

Ponta, audiere-fulger in Comisia Juridica - s-a spalat pe maini de numirea lui Sova in Guvern

"Cred ca dumneavoastra trebuie sa decideti daca pastram acest sistem pentru urmatoarele Guverne. Daca un Guvern este demis printr-un act al unui reprezentat al unei alte puteri. Va rog sa aratati ca Parlamentul, Executivul sunt puteri constitutionale care pot sa isi exercite atributiile asa cum prevede Constitutia", a conchis Victor Ponta.

Camera Deputatilor s-a reunit marti dimineata in sedinta, pe ordinea de zi figurand si votul pentru incuviintarea sau respingerea urmaririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese in cazul numirii ca ministru a lui Dan Sova.

Ponta, inainte de votul din Parlament: Rusia sau un adversar al Romaniei se bucura daca avem criza

Comisia Juridica a Camerei, in care coalitia de guvernare PSD-PC-UNPR-PLR are o majoritate covarsitoare, a votat, luni dupa-amiaza, impotriva solicitarii DNA. Avizul comisiei este insa unul consultativ, decisiv fiind votul plenului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta urmarit penal, #Victor Ponta imunitate , #DNA