Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce il plagiaza Victor Ponta si pe Emil Boc?

Vineri, 02 August 2013, ora 07:00
3174 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce il plagiaza Victor Ponta si pe Emil Boc?

Zilele trecute au fost publicate cifrele reprezentand rata somajului din luna iunie, 2013.

Astfel, economia romaneasca a inregistrat, in perioada respectiva, 732.000 de persoane fara un loc de munca. 12.000 de persoane in plus fata de luna mai a anului curent. Este un varf care nu a mai fost atins din 2010, atunci cand Romania se afla in pragul colapsului economic provocat de criza mondiala.

Aceste date vin dupa discursul optimist al premierului care spunea ca pana la sfarsitul anului, guvernul va crea 50.000 de noi locuri de munca in economie. Dar acel discurs a fost o exagerare. Si asta pentru ca Victor Ponta a intrat in vortexul realitatii si acum e devorat de nevoia de reformare rapida a companiilor publice si de stoparea investitiilor pentru a putea plati pensiile, salariile bugetarilor si pentru a putea finanta functionarea statului.

Aceasta e problema cu discursurile politicianiste, nu tin cont de realitate. E usor sa faci propaganda si relativ ieftin, dar e infinit mai greu sa oferi certitudini unei natiuni.

Guvernul condus de Victor Ponta nu poate crea locuri de munca pentru ca nu a reusit sa castige increderea investitorilor. Nivelul investitiilor straine a scazut cu 37% in primele sapte luni ale anului. In afaceri, increderea se castiga greu si se pierde extrem de repede.

Pentru Victor Ponta e aproape imposibil, in acest moment, sa puncteze in domeniul economic. Desi, incet, incet, economia Uniunii Europene incepe sa dea semne de revenire, Romania se afunda. In luna iunie, Romania a avut cea mai mare inflatie din Uniune, circa 4,5%. Adica, de exemplu, pensionarii au putut cumpara cu 4,5% mai putine bunuri si servicii decat cu 12 luni in urma.

Un nou acord cu FMI a fost solutia de salvare a guvernului. Ratarea acestuia ar fi pus tara intr-o situatie extrem de dificila. Din acest motiv, perioada care va urma, va semana din ce in ce mai mult cu perioada in care Guvernul Boc a luat masurile radicale pentru salvarea economiei.

Ce trebuie sa faca Victor Ponta imediat dupa ce se intoarce din vacanta:

1. Sa gaseasca rapid o solutie viabila pentru privatizarea CFR Marfa.

2. Sa privatizeze cel putin un sfert din serviciile de sanatate.

3. Sa inchida spitalele falimentare. Va mai amintiti de scandalul din vremea lui Boc cu oameni care-si aparau fantomaticele spitale orasenesti si comunale. Ei, bine, acel scandal s-a intors.

4. Sa concedieze 12.000 de bugetari si angajati ai companiilor de stat. Doar de la Posta trebuie sa plece 3.500 de oameni.

5. Sa faca fata nemultumirilor legate de marirea pretului la gaze. Vine iarna!

De rezolvarea acestor puncte si a altor catorva depinde si mentinerea acordului cu FMI, adica existenta unei plase de siguranta de 4 miliarde de euro in cazul in care se intampla ceva neprevazut in economia mondiala.

Cum va reusi Victor Ponta sa faca fata acestor provocari si cum va reusi sa recastige ceva din increderea investitorilor e un mare mister. Pentru a trece printr-o astfel de furtuna e nevoie de buna-credinta si solidaritate, dar va mai reusi actualul premier sa le obtina?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
La doi ani de la alegerile locale, zeci de comune și orașe din România au rămas fără primar din varii motive cum ar fi decesul edilului, probleme în justiție ori demisii. În ciuda...