Ponta: Boc n-a facut nimic pentru Transilvania, ar putea macar sa nu ne incurce

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 15:48
2146 citiri
Ponta: Boc n-a facut nimic pentru Transilvania, ar putea macar sa nu ne incurce

Emil Boc nu a facut nimic pentru Transilvania si daca nu "ne-ar incurca" ar fi foarte bine, le-a spus Victor Ponta ministrilor, miercuri, in sedinta Guvernului, el precizand ca nu intelege politicianismul "marunt" si "stilul" in care nu faci nimic pentru tara, dar nu-i lasi nici pe altii sa faca.

Afirmatiile premierului au fost facute in contextul discutiilor despre proiectul Rosia Montana, seful Executivului amintind celor prezenti ca guvernele anterioare si "in special Guvernul Boc" au blocat mai multe proiecte importante si n-au avut curajul sa spuna "Da" sau "Nu".

De asemenea, Ponta a a afirmat ca nu intelege "politicianismul mic, marunt", care nu ia in calcul faptul ca veniturile care ar rezulta in urma exploatarilor contestate in prezent vor fi folosite "cu prioritate" pentru proiectele regionale.

Boc: Guvernul sfideaza Transilvania, da bani pentru proiectele electorale ale USL

"Mai pe romaneste, sa inteleaga si domnul Boc care de facut n-a facut nimic pentru Transilvania, daca ar putea sa nu ne incurce, ar fi foarte bine. Avem de terminat autostrada pe care au blocat-o, in 2005, tot ministrii PD, Autostrada Transilvania, un proiect esential pentru Transilvania. Nu putem de nicaieri! Vrem gaze mai ieftine, nu putem exploata gaze! Vrem autostrazi, n-avem voie sa facem proiecte! Stilul asta in care n-ai facut nimic patru ani si dupa aceea nu-i lasi nici pe altii e din pacate un mod foarte mic de a te preocupa de tara", a spus primul-ministru.

Fostul premier Emil Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege privind Rosia Montana pe motiv ca este neconstitutional intrucat se confera unei companii private atributii de utilitate publica ce trebuie sa apartina numai Guvernului sau autoritatilor publice.

Sotia lui Emil Boc, la protestele Rosia Montana

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, marti seara, la Cluj-Napoca, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, printre protestatari numarandu-se si sotia fostului premier Emil Boc, aflata pentru a doua oara la miting, dupa participarea de duminica.

Proteste fata de acest proiect au avut loc, in ultimele zile, si la Bucuresti si in alte orase din tara, dupa ce, in 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Proteste pentru Rosia Montana si la Cluj - sotia lui Emil Boc, printre pancarte cu "Base, lingoule"

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Citeste si:
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...