Victor Ponta s-a intors gata sa-si ia partidul inapoi. Va reusi? (Opinii)

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 11:25
5911 citiri
Victor Ponta s-a intors gata sa-si ia partidul inapoi. Va reusi? (Opinii)
Foto: maigov/videoconferinta 2014

Avem un dans in trei. Dupa intoarcerea din Turcia si reinstalarea la Palatul Victoria, cred ca domnul Ponta avea nevoie de o miscare rapida care sa-l ajute sa-si recastige partidul.

Perioada de 26 de zile in care a lipsit a fost un dezastru de imagine care nu s-a consumat. Actualul premier merge pe o sarma din ce in ce mai subtire, dar care, inca, rezista.

In ultima zi in care s-a aflat la butoane, generalul suspectat de plagiat a luat decizia de a mari prin ordin salariile ministrilor, pe cel al presedintelui Senatului, pe cel al presedintelui Camerei Deputatilor, pe cel as sefului executivului si pe cel al presedintelui Romaniei.

Aceasta marire a relansat discutia nesfarsita despre cat trebuie sa castige cel mai puternic om in stat ales direct de cetateni. Victor Ponta a luat discutia din zbor sau de pe Facebook si a blocat ordinul de ministru, aruncand la gunoi decizia lui Gabriel Oprea.

Orice se poate spune, numai ca intre cei doi domneste pacea si prietenia, nu. De joi seara e razboi.

Dar de ce s-a grabit primul ministru sa-l atace pe cel care a fost interimar in intreaga perioada misterioasa de spitalizare a sa in Turcia?

In opinia mea, Victor Ponta a reactionat atat de dur doar pentru a-si recastiga influenta pierduta in interiorul PSD. Perioada de absenta i-a determinat pe multi deputati si senatori sa se gandeasca serios incotro s-o apuce. Problemele cu Justitia ale actualului sef pot declansa o criza fara precedent in partid. Iar multi social-democrati sunt tentati sa bata palma cu Gabriel Oprea, presedintele UNPR.

Pe de alta parte, generalul are nevoie ca de aer de organizatiile locale ale PSD, daca vrea sa aiba o sansa in alegerile locale de anul viitor. Nu de candidati la parlament duce UNPR lipsa, ci de primari care sa organizeze alegeri si care sa influenteze direct rezultatul dintr-o comuna sau alta.

In opinia mea, Victor Ponta vede, la aceasta ora, in vicepremierul sau cel mai mare dusman politic. Sa nu uitam ca Gabriel Oprea e si nasul de cununie al sefului PSD de la prima casatorie a acestuia. Intre ei sunt multe legaturi si se cunosc foarte bine.

Dar, cred ca decizia lui Ponta de a bloca ordinul semnat de UNPR-ist a surprins pe toata lumea. Opinia generala era ca liderul PSD e terminat, dar prin reactia lui a dovedit ca are curaj si le-a transmis "inamicilor" ca nu va renunta usor la putere.

Faptul ca nu se astepta la asa ceva si ca nu a avut o reactie l-a pus in defensiva pe politicianul cu stele pe umeri. Aceasta criza arata o ciudata lipsa de experienta si anticipatie pentru cineva care vrea sa seduca PSD si sa ia un scor bun la alegerile din 2016.

Cred ca Victor Ponta nu va avea nicio mila pentru a face tot posibilul sa-l inlature pe Oprea. Intr-o lupta politica nu prea exista situatii de mijloc. Pe de alta parte, cheia ramanerii lui Ponta la putere se afla in buzunarul de la vestonul generalului.

Acest conflict ne mai spune ceva. Faptul ca ii va fi greu actualului guvern sa supravietuiasca unei motiuni de cenzura care, probabil, va fi depusa in sesiunea de toamna. Pana atunci tensiunea dintre cei doi poate exploda.

Chiar daca pierde puterea, Victor Ponta spera sa pastreze partidul sau macar o parte din el. Iar pentru a-si atinge acest deziderat va ataca la baioneta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta razboi Oprea, #Oprea sprijin PSD, #Ponta scandal Oprea , #Gabriel Oprea