A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 14:41
5601 citiri
A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri a treia rectificare bugetara din 2014, in ciuda opozitiei Consiliului Fiscal, care a precizat ca este ilegala.

Ea cuprinde fondurile pentru plata in avans a titlurilor executorii castigate in instanta de catre bugetari, precum si cele pentru plata arieratelor, printre altele, informeaza Mediafax.

Anterior, Consiliul Fiscal a precizat ca a treia rectificare bugetara din acest an incalca mai multe prevederi legale si arata "incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului", privind in special investitiile.

Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii

Totusi, premierul Victor Ponta a mentionat, la debutul sedintei de miercuri, ca nu intelege opinia Consiliului Fiscal.

Ponta: FMI si CE sunt de acord cu rectificarea. Nu am sa inteleg niciodata opinia Consiliului Fiscal

"Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati si este prima data cand nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autoritatilor locale", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei.

A treia rectificare bugetara pe anul 2014 s-a facut prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de doua rectificari pe an si nu mai tarziu de 30 noiembrie.

Valcov: Rectificarea e pozitiva

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a spus ca Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) sunt de acord ca Guvernul sa achite anticipat o parte din drepturile de natura salariala castigate de bugetari in urma unor hotarari judecatoresti.

Pe de alta parte, el a anuntat ca amanarea acestor plati ar insemna aplicarea unor dobanzi si penalitati echivalente cu 0,1-0,2% din PIB.

"Atat FMI cat si CE sustin proiectul de rectificare bugetara si apreciaza faptul ca Guvernul a reusit sa devanseze onorarea unor obligatii in 2014, creand spatiu fiscal pentru 2015", a declarat Valcov, dupa sedinta de Guvern.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat ca rectificarea este pozitiva, veniturile fiind majorate cu 1,5 miliarde de lei.

Cine ia mai multi bani

Masura suplimenteaza bugetele Justitiei, Agriculturii, Transporturilor, Educatiei, Apararii, in principal pentru plata in avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Presedintiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

Rectificarea este determinata de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot in evidenta un excedent de 0,29% din PIB fata de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent.

Guvernul arata ca rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice pe intregul an de 2,6%, fata de 2,2% cat se estimase la elaborarea legii bugetului de stat.

Veniturile si cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde lei, deficitul bugetului general consolidat mentinandu-se ca valoare nominala la 14,7 miliarde lei si ca pondere in PIB la 2,2%.

Citeste si:
Dacian Cioloș anunță că USR PLUS va vota moțiunea PSD. „Votăm orice moțiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîțu, care este terminat ca premier”
Dacian Cioloș anunță că USR PLUS va vota moțiunea PSD. „Votăm orice moțiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîțu, care este terminat ca premier”
Dacian Cioloș a declarat marți, 28 septembrie, că USR-PLUS va vota orice moțiune de cenzură care va duce la demiterea Guvernului Cîțu. „Votăm orice moțiune care poate să scurteze...
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Sursa: Ziare.com