Ageamii asezati in fruntea bucatelor (Opinii)

Sambata, 11 Mai 2013, ora 13:06
5237 citiri
Ageamii asezati in fruntea bucatelor (Opinii)

Ramai uneori uimit, vazand cum stau unii oameni pe scaune inalte, cu care n-au nici in clin, nici in maneca. Fireste, nu trebuie sa generalizam. Daca, de exemplu, faci o conotatie intre doamna Mariana Campeanu si Ministerul Muncii, vezi ca se leaga. Vine exact din sistem, ca omul potrivit, la locul potrivit. Nu pare picata din Luna.

A lucrat trei ani la Directia Munca si Protectie Sociala Ilfov, alti cativa ani la Casa Judeteana de Pensii Ilfov, apoi a fost presedinta Casei Nationale de Pensii. Din treapta in treapta, pana sus.

Exista insa oameni care n-au treaba cu treptele. Dintr-un singur pas, ajung sus. Acolo nu-i deranjeaza nimeni. Sefii ii sustin, ca de asta i-au adus, iar subalternii nu cracnesc, desi e posibil sa-si dea coate intre ei, cand se vad condusi de ageamii.

Sanatatea

Fata de biografia doamnei Campeanu, cea a domnului Nicolaescu l-a urcat sus fara trepte. Numai cu sprijin politic. Spriijinul si algoritmul sunt mai de nadejde decat treptele. Nu conteaza de unde vii, conteaza numai unde te duci.

Eugen Nicolaescu a facut facultatea la "fara frecventa", a ajuns economist, s-a angajat merceolog si contabil la restaurante si hoteluri, apoi analist la un centru de calcul, economist in Ministerul Industriei si Resurselor, sef serviciu in Ministerul Industriei si Comertului, director economic si director general, tot pe acolo, iar apoi secretar general adjunct la Ministerul Finantelor.

N-a lucrat nicio zi in sistem, nu stie cum e munca in spital, habar n-are cum e treaba intr-o directie sanitara. Nu zice nimeni ca ministrul Sanatatii trebuie sa umble cu stetoscopul la el, dar sistemul sanitar are multe functii economice si administrative. Daca nu paseste cu nadejde treptele ierarhice pornind de jos, orice ageamiu are motive sa simta ameteala, cand ajunge sus.

Cand simti ameteala, vorbesti la intamplare. Joi dimineata, in timp ce ministrul se falea pe un canal TV ca in Romania nu mai lipseste niciun medicament, pe un alt canal doua babe se plangeau ca spitalul le-a pus sa aduca de acasa nu numai medicamente, dar chiar si pansamente, spirt si vata.

Transporturile

De cand a terminat facultatea, devenind inginer mecanic, domnul Relu Fenechiu a intrat in sistemul "constructii de cladiri", care are tot atata legatura cu transporturile sau cu mecanica, pe cat are baba cu mitraliera.

A muncit in constructii 14 ani, dupa care partidul l-a propulsat in Camera Deputatilor, ca presedinte al Comisiei pentru administrare publica, amenajarea teritoriului si echilibrul ecologic. Nici el insusi nu banuia ca vocatia lui e la transporturi.

Intre timp, ca orice parlametar care se respecta, domnul Fenechiu a parcurs Europa in lung si-n lat, participand la tot felul de comisii: agricultura si mediu (Londra), cultura, stiinta si educatie (Paris), probleme economice (tot Londra), iarasi cultura, stiinta si educatie (Praga), mediu (Viena), din nou cultura, stiinta si educatie (tot Paris) si inca multe altele, toate cu avionul.

Daca avionul e baza experientei in domeniu, atunci orice stewardesa se poate socoti gata claficata ca ministru al Tranporturilor in Romania. Nu trebuie decat sa intre in partid si sa-i iasa algoritmul.

Infrastructura de interes national si investitii straine

Palmaresul lui Dan-Coman Sova este impresionant. Diplome, studii, titluri, publicatii, masterat, doctorat. Toate pe linie de drept si de proceduri fiscale. Nici n-a avut pana acuma alte preocupari, decat dreptul si pocedurile. Infrastructura i-a venit plocon peste noapte, ca Mos Craciun.

Una din doua: ori printre specialistii din infrastructura aflati in sistem n-avem niciun pesedist - si asta ar fi o nota proasta pentru partid - ori avem, dar partidul nu vede padurea, din cauza copacilor din fata. Copacii sunt Sova.

Afacerile interne

Problema e simpla. Domnul Stroe a trecut prin multe: marina fluviala, transporturile maritime, Administratia Canal Dunare-Bucuresti si deodata a urcat in varful piramidei, la Guvern, Parlament si din nou la Guvern.

Zero zile in structura internelor, zero la politie, tot zero la evidenta populatiei, la pasapoarte, ordine publica, inmatriculari, iar la arhiva si mai putin.

A ajuns ministru, pentru ca fostul ministru Dobre n-a stiut sa umble cu cioara vopsita la referendum, iar Stroe a promis ca o vopseste el, fara sa-i reuseasca zugraveala. Totusi, a ramas in Guvern, ca un fel de prima pentru fidelitate.

Nu stiu cine-i adevaratul ageamiu: cel care n-a incercat sa vopseasca cioara, cel care a incercat, dar nu i-a mers, sau cel care il tine pe Stroe ca rezerva, pentru ca nici nu stii cand poate prinde bine si un vopsitor de ciori in Executiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Relu Fenechiu ministru experienta, #Eugen Nicolaescu ministru Sanatate, #Radu Stroe experienta Interne, #ministri Guvern Ponta , #guvern