Am sufocat relaxarea fiscala ca sa platim indemnizatiile lui Ciorbea, Mihalache & Co.

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:06
6760 citiri

Prim-ministrul avea o figura sobra, de contabil cu surtuc si creion chimic, cand a explicat ca bugetul nu-i permite sa creasca salariile profesorilor decat cu 25%.

Dar etapizat! In patru ani! Cand insa moderatorul l-a intrebat de cand si-a marit propriul salariu (cu 350%, dar asta nu s-a mai precizat), a revenit la zambetul sau smecheresc, a spus printre dinti "din septembrie", iar jurnalistii din platou au priceput ca nu trebuie sa insiste si au schimbat tema.

M-am uitat, luni, la interviul lung si plictisitor acordat de premierul Ponta unui post de televiziune si m-am gandit ca ar trebui sa admir talentul cu care clasa politica din Romania se foloseste de controlul extins pe care-l are asupra presei si baga sub pres subiectele pe care vrea sa le uite.

In vara, peste noapte, Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea a emis o ordonanta prin care indemnizatiile unui grup de 69 de demnitari (nu numai 48, cum scrie in motivarea O.G. 14/ 2015) au fost majorate cu aproape 350%.

A izbucnit un scandal, politicienii s-au speriat, au aruncat cartoful fierbinte de la unul la altul si au promis ca o vor respinge. A trecut furtuna, ordonanta a fost ingropata discret in Senat si produce efecte, adica oamenii isi incaseaza banii, vreo 4.000 de euro pe luna, net.

Multi spun ca subiectul este minor si populist, pentru ca indemnizatiile demnitarilor au un impact de doar cateva milioane de euro asupra bugetului. Este gresit. Eu sustin ca aceasta decizie a declansat haosul in sistemul salarizarii de stat si, ulterior, a dus la abandonarea mai multor masuri de relaxare fiscala.

Ordonanta a determinat un val de revendicari salariale si, pentru a fi siguri ca acestea vor putea fi indestulate, s-a renuntat la masuri de care, cred eu, economia Romaniei avea nevoie.

Printre proiectele abandonate: eliminarea taxei de stalp sau a accizei de 7 eurocenti la litrul de carburanti (rezultatul fiind ca Romania ramane in fruntea clasamentului "suferintei la pompa").

As vrea sa va uitati peste acest bilant al cresterilor salariale din sectorul bugetar, cresteri tintite catre zona celor care detin puterea politica. Am completat tabloul cu "pensiile speciale" acordate, la inceputul verii, pe banda rulanta:

- S-au majorat, din august, cu aproape 350%, indemnizatiile unui grup de demnitari.

- Au crescut cu pana-n 70% salariile angajatilor Guvernului si Administratiei prezidentiale.

- Au fost majorate cu pana-n 100% salariile functionarilor care lucreaza cu fonduri UE. Premiem incompetenta: gradul de absorbtie a fondurilor de coeziune este sub 55%. Dupa stiinta mea, Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta masura.

- Bugetul de stat va subventiona "pensiile speciale" ale militarilor (inclusiv fostii securisti), functionarilor parlamentari si diplomatilor (inclusiv cei care lucrau in comertul exterior in anii regimului Ceausescu...). Probabil ca se asteapta momentul oportun ca si pensiile speciale ale parlamentarilor si ale primarilor sa fie legiferate.

- In sfarsit, medicii au primit si ei ceva, un 25%. Un medic explica, pe blog, ca Guvernul Ponta nu aloca bani in plus, ci obliga casele judetene si spitalele sa redistribuie bugetul: "Managerii, pana in prezent, s-au gandit doar la doua solutii ca sa respecte legea si sa isi salveze postul: fie iau bani de la medicamente si servicii de intretinere (pentru ca utilitatile tot atata costa, indiferent de ce salarii ai de plata), fie concediaza din personalul si asa insuficient. In ambele cazuri, pacientul are de suferit instant, iar prapastia dintre bolnav si medic se adanceste".

Va rog sa observati ca Guvernul nu se mai grabeste cu adoptarea unei legi a salarizarii unitare. Daca aceasta lege ar intra in dezbatere, ar trebui ca fie salariile puterii politice sa fie taiate, fie sa creasca toate veniturile bugetarilor, ceea ce este imposibil fara efecte devastatoare asupra cheltuielilor.

A trecut neobservat si faptul ca, in august, executia bugetara arata o majorare de 5,5% a cheltuielilor cu salariile, fata de 2014, si asta inainte ca ordonanta privind salariile din sistemul medical sa produca efecte.

Dupa opinia mea, daca nu vrem ca deficitul sa explodeze, legea salarizarii unice trebuie sa duca mult in jos veniturile privilegiatilor. Sau, ca sa nu ma ascund in spatele unui eufemism, este necesar sa se taie indemnizatiile super-demnitarilor si salariile angajatilor lor si sa se anuleze sistemul de "pensii speciale", revenindu-se la principiul "la contributii egale, pensii egale".

Sunt constient ca aceasta casta care conduce acum Romania nu va face asa ceva, pur si simplu nu poate iesi din educatia politica primita in urma cu 25 de ani de la fostul nomenclaturist PCR Ion Iliescu. Mentalitate de nomenclaturisti care cred ca totul "li se cuvine".

2016 este insa an electoral si, ca roman din diaspora, am vazut cu ochii mei ce forta are poporul acesta cand se infurie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#majorare salarii demnitari, #majorare salarii profesori, #majorare salarii medici , #guvern