Povestea bugetului pe 2015 mi se pare una cel putin despre amatorism. Si asta arunca din start o mare umbra de indoiala asupra viabilitatii bugetului, dar si asupra capacitatii celui care si l-a asumat, adica Guvernul, nu numai de a-l executa, ci si de a tine economia in conditii optime.
N-am sa intru in detaliile capitolelor bugetare. O vor face cu mult mai bine analistii economici. Dar sunt cateva aspecte care cred ca dovedesc marele amatorism.
In primul rand, cand si cum a fost intocmit bugetul. Acest proiect ar fi trebuit sa apara pana cel tarziu pe 15 noiembrie. Are asadar o luna intarziere. Am fost lasati sa intelegem ca nu se putea altfel pentru ca inainte de adoptarea lui era necesara discutia cu FMI, iar delegatia Fondului a refuzat sa vina in Romania in campania electorala.
Asa o fi. Dar daca Guvernul stia acest lucru, nu vad de ce nu a terminat bugetul inainte de inceperea campaniei. Legea prevede 15 noiembrie ca data limita, dar nimic nu impiedica Executivul sa aiba bugetul gata la 1 octombrie. Nimic in afara de faptul ca Victor Ponta era convins ca se va muta la Cotroceni si era mai comod sa lase beleaua viitorului Cabinet. Ca dovada, in 4 noiembrie ministrul Finantelor recunostea ca nu avea nici macar un draft al bugetului.
Acum, bugetul pare intocmit pe genunchi. Sedinta de guvern de vineri dimineata a fost amanata pentru seara si a inceput cu o consistenta intarziere. Cat de temeinica poate fi o munca astfel facuta si cate erori poate ascunde?
Istoria sinuoasa a bugetului DNA, pana la urma, se pare, terminata cu bine e alta problema. Inteleg ca ministrul Bugetului i-a aratat dnei Kovesi dovada ca propunerea de reducere a bugetului parchetului anticoruptie a venit de la Tiberiu Nitu, ceea ce procurorul general nu a infirmat.
Dar procurorul sef DNA a declarat in interviul pentru Ziare.com ca solicitarea celor 25 de milioane de euro pentru 2015 a fost trimisa si Ministerului de Finante. Deci dl Valcov avea de unde sa stie cat cere DNA, indiferent ce propunea dl Nitu.
In plus, tot dna Kovesi spune ca pentru prima data DNA nu a fost invitat la discutii despre buget. Ca a facut solicitari repetate, inclusiv in scris, pentru a afla cat se va aloca DNA si nu a primit niciun raspuns. Reprezentantilor DNA nici macar nu li s-a raspuns la telefon pana cand a izbucnit scandalul public. Asta ce arata?
Apoi, ne lasa dl Ponta sa intelegem, varianta publicata joi pe site-ul MF era una incompleta si de aceea nu exista fila distincta pentru DNA: "Eu incerc sa explic ca ati pus pe site o sinteza a bugetului, fara anexe, pentru ca nu avea cand, acum s-au facut, azi noapte si in cursul acestei zile, si cred ca este foarte important ca fiecare ordonator secundar sau tertiar de credite sa inteleaga acest lucru".
Cum e posibil ca pe site-ul ministerului sa fie publicata o varianta incompleta? Cand o postezi spre informarea publica nu trebuie sa fie ea lamuritoare? Si cum de joi la pranz, cand procurorul sef DNA a discutat cu ministrul Bugetului, acesta nu a reusit sa-i arate fila nepostata pe site?
Daca nu a fost o incercare a Guvernului de a bloca activitatea DNA, atunci vorbim cel putin de o crunta lipsa de profesionalism.
Dl Ponta se lauda ca investitiile vor primi mai mult decat anul trecut, adica 44 de miliarde. Pe hartie. Dar cat din acesti bani va merge efectiv in investitii si cat va fi taiat la rectificari pentru a acoperi tot felul de gauri aparute de parcurs nu poate sti nimeni. Iar experienta lui 2014 nu este deloc incurajatoare. Din 40 de miliarde alocate, in primele 10 luni au fost investite efectiv doar 20 de miliarde.
Cat despre faptul ca nu sunt prevazute majorari de taxe si impozite, bugetul pe 2014 nu prevedea nici acciza suplimentara la combustibil, nici taxa pe stalp si totusi ele au aparut cu efecte foarte grave asupra economiei.