Avatarul lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 23:16
11627 citiri
Avatarul lui Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Degeaba moare o tara de grija lui Victor Ponta, de frica sa nu fi ramas Guvernul fara conducator. Inutil plang jurnalistii ca nu stie nimeni unde a disparut premierul, ca nu e frumos sa vina americanii si sa-l gaseasca pe seful Executivului pitit in lumea virtuala de unde trimite mesaje de felicitare la diversi.

Dragnea a dat explicatia cea mai potrivita "habar n-am unde e premierul". Ce asteptari sa avem de la presa sau de la oricine altcineva, daca vicepremierul si numarul doi in PSD nu stie unde este prim ministrul Guvernului Romaniei.

Isteria in legatura cu fuga lui Victor Ponta din fata Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat american John Kerry, e ca orice isterie care izbucneste in spatiul politic romanesc - superflua. Avatarul lui Ponta isi face treaba excelent de la laptopul din sufragerie. Il felicita pe Gadea ieri, ii ureaza la "La multi ani" lui Titus Corlatean si transmite mesajul de condoleante familiei fostului premier israelian Ariel Sharon, imediat dupa moartea acestuia. Totul functioneaza normal, prezenta fizica a lui Ponta ar putea trece aproape neobservata.

Ramane doar intrebarea de ce a evitat Ponta printr-o strategie atat de infantila o intalnire cu un oficial de rang doi de la Washington, cand ar fi putut sa foloseasca ocazia pentru a-si expune si sustine cu argumente atacurile la adresa "justitiei lui Traian Basescu" si regimului criminal pe care acesta l-a instaurat in ultimii 10 ani. Nu ar fi existat o ocazie mai buna decat o discutie relaxata cu un trimis al Statelor Unite la Bucuresti, pregatit sa asculte explicatii pentru unele fapte ce nu pot fi citite peste Ocean decat intr-o singura cheie.

Varianta vehiculata initial, ca Victoria Nuland ar evita sa se intalneasca cu premierul, facea disparitia lui Ponta cumva digerabila si explicabila. La limita, ai fi putut sa spui ca, ok, in fata unui gest arogant si directionat conform prejudecatilor deja formate, e normal ca si Ponta sa-i intoarca spatele si sa-l lase pe unchiul Sam sa vorbeasca singur cu fantomele de la Cotroceni. Am aflat insa astazi ca Victoria Nuland si-ar fi dorit sa-l intalneasca pe premier si ca doar "un accident nefericit" a facut sa fie altfel:

"A fost, sincer, o intamplare ca eu am putut veni in Romania intr-o zi in care el (Victor Ponta) avea alte obligatii", a spus asistentul secretarului de stat american, dupa ce si-a aratat ingrijorarile in privinta atacurilor politicienilor la independenta justitiei.

E foarte in regula ca discutia pe marginea statului de drept, transparentei si Justitiei a fost purtata de ministrul de Externe, Titus Corlatean, dar cred ca astfel Victor Ponta a ratat o foarte buna ocazie sa le explice americanilor cum e cu "the rule of law" in tara unde o majoritate de 70% voteaza noaptea legi si privilegii de care apoi se rusineaza si se leapada o buna parte dintre autori.

Avatarul lui Ponta nu i-a transmis, insa, din cyberspace, si Victoriei Nuland un gand bun, o scuza acolo, orice care sa nu lase senzatia generala ca premierul a disparut din tara exact din cauza vizitei americanilor si explicatiilor pe care ar fi trebuit sa le dea. E de inteles, pe de o parte, i-ar fi fost greu sa spuna ca respecta independenta justitiei dupa ce in urma cu doar cateva zile, afirmase ca Nastase este "o victima a regimului Basescu", comparabil cu cazul Iuliei Timosenko.

Totusi, nu imposibil. Pentru ca asta este si face Victor Ponta, prim ministrul Guvernului Romaniei. Politicianul la care se vede cel mai clar si-n forma cea mai grava sindromul personalitatii multiple.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Ponta evitat intalnire SUA, #Victoria Nuland Victor Ponta, #emisar SUA justitie Romania , #guvern