Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 12:14
9605 citiri
Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala
Foto: Gov.ro/Arhiva

Bugetarii care au castigat in instanta plata unor drepturi salariale ar putea primi banii mai repede, potrivit unul proiect care se va discuta, marti, in sedinta de Guvern.

Masura se afla in prima lectura pe masa Executivului, ceea ce inseamna ca nu va fi adoptata in aceasta saptamana.

"Proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri bugetare referitoare la plata sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar (prima lectura) ", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com ce contine actele normative care ar putea fi incluse pe agenda sedintei.

Astfel, bugetarii care si-au obtinut drepturile salariale in instanta ar putea primi in decembrie platile programate initial pentru 2015 si 2016.

Realitatea TV informeaza ca de aceasta masura vor beneficia 30.000 de persoane, iar sumele alocate ajung la 5,6 miliarde de lei, bani alocati pentru investitii, care nu au fost cheltuiti.

Executivul a stabilit, la finalul anului 2012, ca drepturile salariale castigate in instanta de unii bugetari sa fie achitate esalonat, pe mai multi ani.

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Masura vine si in ajutorul Guvernului

Aceasta masura ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor, mai ales ca in primele zece luni s-a inregistrat excedent bugetar, dupa cum a explicat recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Ideea a fost reiterata de premierul Victor Ponta, luni, la Romania TV. El a spus ca exista doua beneficii importante ale devansarii platilor pentru bugetari. "Primul este ca viitorul guvern si bugetul de stat pe anii 2015-2016 nu vor mai avea de platit 7,5 miliarde de lei", a spus premierul.

In al doilea rand, va fi stimulat consumul intern. "Beneficiarii acestei masuri au multe nevoi. Nu sunt dintre aceia care-si tin banii in banci straine. Sunt bani pe care-i vor cheltui fiind si luna decembrie. In plus, 30-40% din acesti bani se vor intoarce la noi sub forma de TVA si alte impozite", a precizat Ponta.

Prim-ministrul i-a solicitat ministrului Bugetului, Darius Valcov, pe 4 noiembrie, sa analizeze posibilitatea ca Guvernul sa devanseze aceste plati.

Ponta crede ca Executivul isi permite sa faca aceste plati in contextul in care datele economico-financiare pe primele 10 luni sunt bune, in conditiile in care Romania a inregistrat un excedent bugetar.

"Ma bucur foarte tare ca avem somaj sub 7%, ca se mentine cresterea la exporturi si la productia industriala. Este prima dat in istoria recenta a Romaniei cand cheltuim atatia bani cat avem, cu incasari de 176 de miliarde si cheltuieli de 175,6 miliarde", a spus Ponta.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ponta bugetari salarii, #Ponta bugetari salarii instanta, #bugetari salarii instanta , #guvern