Bazaconiile guvernarii

Autor: Cristian Mihai Chis
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 18:30
3392 citiri
Bazaconiile guvernarii

Daca luam de buna retorica USL de dinainte de a castiga alegerile cu un scor care a lasat pe tarlaua PDL numai ciulini, o minima consecventa ar presupune sa acceptam si continuarea ei, care se invarte in jurul ideii ca un an de guvernare este abia un inceput de destelenire.

Patru ani de erori de cantarire a prioritatilor Romaniei, care erori au utilizat bani de la finanta mondiala, iar aceasta, la masa credala, are intaietate in stabilirea ierarhiei intereselor - cel national este mai mic decat cel al corporatocratiei, de pilda - nu pot fi reparati in 12 luni de administrare a unei sandramale departe de a fi un butic. Cam acesta este mesajul central al guvernantilor care trag linie.

Basca faptul ca nu au fost 12 luni, ci doar cele scurse de la alegerile parlamentare, pentru ca in rest, prioritatea a fost aruncarea lui Traian Basescu din covata odata cu institutiile democratiei.

Pe aceasta logica mergand, putem inghiti orice, caci se cheama ca suntem de buna credinta. Numai ca exista cateva repere ale acestor ultime luni in care guvernantii nu au aratat, chiar daca nu si-au propus-o explicit, ca intentiile azvarlite electoratului pe post de cozonaci sunt echivalente cu faptele. Am putea sa banuim o agenda ascunsa. Bine ascunsa.

Daca odata cu balbaielile inerente, de acceptat si ele, pentru ca pana patrunzi in toate cotloanele unei tari pentru a-i pune diagnosticul si a-i administra tratamentul eficient este nevoie de timp, am fi asistat la ingroparea unor vechi practici, puteam sa bagam mana in foc: astia sunt sfinti!

Dar nu sunt. Guvernarea in cifre nu inseamna neaparat de unde ai luat cresterea economica si unde ai adus-o, cu "n" randament al progresului nivelului de trai. Ci o suma de ministri si o suma de acoliti, plus cateva sute de membri in consiliile de administratie, organizatii de supraveghere care taie si spanzura in domeniul financiar, niste caiete de sarcini si firme de partid si de stat, cu foamea in gat.

Daca interesele de grup nu ar fi mai presus de imaginea Romaniei, care imagine se masoara si se contorizeaza in ratingul de tara, nivelul dobanzilor la imprumuturi si semnalul dat investitorilor, USL ar fi pornit la drum cu o garnitura de ministri asupra carora nu plana nicio musca, daramite dosare penale.

Insa miscarile de firme care inlocuiesc firmele pedeliste la contractele cu statul nu sunt decat un indiciu ca de la vorba la fapta, ca de obicei, e o cale lunga.

Foarte interesat este ca romanii au incredere mare in Guvern. Dupa mine, in buna masura s-au dumirit cu cine au de-a face. Dar sunt uluiti. Inca nu s-au dezmeticit, raman cu capul in nori, ca sa nu vada ce au la picioare.

Si, din pacate, la picioare este tara. Care nu este suma averilor personale pe care le vor adauga guvernantii la salba existenta, ci suma pe care o cheltuie romanii pe mancare. Caci, din nefericire, cu bazaconii nu se pot hrani.

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: Ziare.com